Na put za Berlin kreću i donski kozaci

Posle "Noćnih vukova", ruskih motociklista, na trijumfalni pohod iz Moskve ka Berlinu, a preko Poljske, da bi proslavili 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata, spremaju se i donski kozaci - na konjima.

Svijet 23.05.2015 | 12:55
Na put za Berlin kreću i donski kozaci

Grupa od 17 kozaka iz Rostova na Donu i okoline, od 18 do 67 godina, sprema se da od 31. maja do 12. avgusta pređe na konjima trasu kojom su išle konjičke jedinice Crvene armije 1941. do 1945. godine.

Prelaziće po 30 kilometara dnevno i posetiti 20 mesta stradanja sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući taj deo Evrope, odati im poštu, položiti vence i zapaliti sveće, a planiraju i prikaze jahačkih veština i rukovanja sabljom.

Konjički marš od Moskve do Berlina, preko Belorusije i Poljske, organizuje Pavel Moščalkov, vlasnik ergele iz mesta Sergijev Posad severno od Moskve gde kozaci već treniraju.

Pokroviteljstvo nad tim patriotskim pohodom preuzeli su Kancelarija ruskog predsednika Vladimira Putina i Ministarstva odbrane i spoljnih poslova Rusije, javljaju danas poljski mediji.

- Staza nakvašena krvlju koju će preći kozaci, poznata je svakoj ruskoj, beloruskoj, poljskoj i nemačkoj porodici. Mi želimo da joj udahnemo novi smisao, da naglasimo zajedničku sudbinu Rusije i Evrope - rekao je direktor ruske Carine Andrej Beljanjinov koji stoji na čelu organizacionog komiteta marša.

Beljanjinov je naglasio da kozaci ne žele nikakve vojne ni militantne parole i obeležja, a da manifestacija ima čisto rodoljubiv i sportski karakter.

- Takve manifestacije učvršćuju prijateljstvo među narodima, bez obzira na okolnosti koje nas danas nesumnjivo opterećuju - smatra Beljanjinov.

Kozaci su sličan pohod sa istoka na zapad Evrope organizovali pre tri godine kada su stigli na konjima u Pariz da proslave pobedu Rusa nas vojskom Napoleona 1812. godine.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Luda Milojka

23.05.2015 10:57

LEGENDE!!!

ODGOVORITE
Name

memorija

23.05.2015 10:59

Jesu li to oni isti sto su Mila cuvali po Banjaluci?

ODGOVORITE
Name

Република Српска

23.05.2015 11:31

Срећан пут браћо...

ODGOVORITE
Name

Enes

23.05.2015 12:49

Juce na motorima... sutra na konjima... a cim se rusi prekosutra u Berlin stici? sa tenkovima! Mislim da je dosta tog pre..ravanja!

ODGOVORITE