Ajfelov toranj zatvoren zbog džeparoša

Turisti juče nisu mogli da posete Ajfelov toranj jer je njegovo osoblje napustilo posao u znak protesta protiv džeparoša, koji uznemiravaju zaposlene i posetioce tornja.

Putovanja 23.05.2015 | 11:27
Ajfelov toranj zatvoren zbog džeparoša

Oni su istakli da traže "zvanične garancije rukovodstva da će trajne i efikasne mere biti preduzete kako bi se okončala ta pošast, čije su žrtve mnogobrojni turisti svakodnevno", prenosi AFP.

Džeparoši su najčešće organizaovani u grupe od četiri do pet osoba, a nekada ih može biti i do 30 u okolini tornja, rekao je za AFP jedan od zaposlenih, dok je njegov kolega istakao da je dobijao pretnje dok je bežao od jednog džeparoša.

"Rekao mi je, zašto nas ne puštate da radimo... ako se ovo nastavi, imaćete probleme", dodao je on.

Kompanija koja je zadužena za toranj saopštila je da "žali što su posetioci kažnjeni" dodajući da je rukovodstvo zajedno sa policijom radilo na preduzimanju mera koje bi garantovale bezbednost osoblja i javnosti.

Zatvaranje jedne od najvećih turističkih atrakcija u francuskoj prestonici, staroj 126 godina, uoči produženog vikenda podseća na slične štrajkove zaposlenih u muzeju Luvr 2013. godine.

Pariz, koji prema podacima za 2014. godinu godišnje poseti 22 miliona turista, jedan je od svestkih top turištičkih destinacija, a time laka meta za prevarante i džeparoše, koji najčešće plačkaju azijske turiste zbog sve većeg broja bogatih putnika iz tih zemalja, navodi AFP.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brčko

23.05.2015 13:50

Bio sam proslu subotu na vrhu tornja i za to kazem. Moj je zivot Svicarska, a vi se bavite svakodnevno Dodikom i nadleznostima RS, a vecina nema za germe. Cast izuzetcima i normali!

ODGOVORITE