Šeici ljekarima nude platu od 3.300 evra

Klinike iz Abu Dabija, najvećeg emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dale su se u potragu za medicinskim sestrama, njegovateljima i akušerkama u RS, a da bi ih privoljele na daleki put, ponudile su platu od 3.300 evra, besplatan stan i avionsku kartu te vizu za njihove porodice.

Republika Srpska 23.05.2015 | 11:55
Šeici ljekarima nude platu od 3.300 evra

Procedura za dobijanje posla u Abu Dabiju je prilično jednostavna. Osim diplome, jedan od ključnih uslova za kandidate je da znaju engleski jezik. Uz prijave i biografiju na engleskom jeziku svi koji apliciraju treba da dostave kopije diploma.

Direktor agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Alumna” iz Banjaluke Senad Tatarić kaže da zdravstvene ustanove iz daleke arapske zemlje već dugo nude posao medicinskim radnicima sa našeg područja.

- Već imamo ogroman broj zainteresovanih, koji zovu i raspituju se za poslove u Abu Dabiju. Među kandidatima je i jedan doktor nauka - kazao je Tatarić, istakavši da za sada tamošnjim klinikama treba 12 medicinskih radnika.

Tatarić je rekao da će menadžeri klinika sa svim kandidatima koji uđu u uži izbor putem “skajpa” obaviti razgovore.

- Kasnije će doputovati ovdje kako bi sa onima koji prođu dalje dodatno razgovarali i zaključili ugovore o radu - kazao je Tatarić.

Ugovori o radu biće, kako ističe, najmanje na dvije godine, a radnici koji odu u Emirate imaće mogućnost da napreduju i da na duži period zadrže radno mjesto.

- Godišnje će u Abu Dabiju imati oko deset dana dodatnog usavršavanja, koje će im pomoći u napredovanju u karijeri - dodao je Tatarić.

U posljednjih nekoliko godina za poslom u inostranstvu iz RS i BiH otišlo je nekoliko stotina medicinskih radnika, a najviše ih je radne knjižice dobilo u Njemačkoj, gdje rade kao njegovatelji.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Biljana Pandžić kaže da se veliki broj medicinskih radnika odlučuje da prihvati rad u inostranstvu vodeći se prvenstveno većim platama i boljim uslovima rada.

- Medicinske sestre u RS imaju plate od 400 evra i sasvim je logično da će rado prihvatiti isti posao koji je plaćen 3.300 evra, pa makar i u dalekom Abu Dabiju - istakla je Pandžićeva i dodala da se može očekivati da će u idućem periodu biti sve više medicinskih radnika koji odlaze iz Srpske.

Uslovi koje kandidati moraju da ispunjavaju
- medicinske sestre licencirane - visoka stručna sprema

- medicinske sestre tehničari i njegovatelji - srednja stručna sprema

- babice akušerke - položen stručni ispit

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

23.05.2015 10:05

ŽAO MI JE ONOG MINISTRA ZDRAVLJA BOGDANIĆA ŠTO NE MOŽE KONKURISATI,JER ON JADAN NE ZNA ENGLESKI JEZIK I GOVORI SAMO LOKALNI TESLIĆKI JEZIK, KOJI JE NAŽALOST NEPOZNAT ONIMA U ABU DABIJU... ŽELJKA NELICENCIRANA UČITELJICA ENGLESKOG JE OBEĆALA DA ĆE GA NAUČITI, ALI AKO BUDE DOBAR MINISTAR ZDRAVLJA, A SVI ZNAMO DA ON TO NIJE...AVAJ BOGDANIĆU OSTAĆEŠ GENERAL BEZ VOJSKE... ODOŠE TI SVI MEDICINARI DOK TI PIŠEŠ LOŠE ZAKONE KOJI NEKOM NE TREBAJU...

ODGOVORITE
Name

Gsrabeiter2

24.05.2015 13:24

Ti znas engleski? Nisi ni naucio njemacki kako treba, a zivis tamo, sram te bilo. Ovde pricas nesto o stranom jeziku a u Njemackoj te ismijavaju zbog jezika.

Name

Дрекавац

23.05.2015 10:31

3300 еврића би овде било право богатство. Елем, тамо је то као овде ових 400 еврића. Нека се "Глас Српске" мало распита колико дана се за 3300 може преживјети у Абу Дабију? Знам их неколико који су тамо некако преживјели годину дана, па се вратили. Треба чути њихове приче.

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

23.05.2015 10:37

Bas se seik isprsio!!! Citavih 3.300 evra, za kozna koje robijanje. Evo salji leteci cilim po ljekare!

ODGOVORITE
Name

dr

23.05.2015 10:55

Ti, zasigurno radis za mnogo vecu platu, pa ti tricavih sestipo hiljada malo. Mi koji radimo i od toga zivimo, ipak, samo sanjamao ovakvu "sitnicu" od love! Lezi da ne bi "robijao"!

Name

Хехехе

23.05.2015 11:05

Па зар опет морамо "Турцима" на кољена, и од њих мољакати евриће, зар они "исламисти" нису наши православни "непријатељи". Тако нас бар уче у посљедњих двадесетак година или се можда стање поримијенило???

ODGOVORITE
Name

koji Turci

23.05.2015 15:01

To su Arapi iz Dubajija nema to veze s Turskom

Name

doktor

23.05.2015 12:31

Kod nas toliko dobiju u mitu.

ODGOVORITE
Name

Bravo

23.05.2015 13:54

Zalosno je da ljudi moraju trbuhom za kruhom , potegnuti tako daleko. Jer , to moze na nas obraz. I sada je problem u koju zemlju jadni idu. Mi , smo jako nekulturan narod , da ne kazem priprost. Eee moj narode od zla smo!

ODGOVORITE
Name

Geography

23.05.2015 18:27

Baja je rekao neka se niko ne prijavljuje, našem narodu ne trebaju prljave arapske pare ostajte ovdje na svojoj zemlji, jest da nemate posla i ako niste u SNSD nećete ga nikada ni imati ali ja Veliki vođa vam kažem ostanite ovdje jer tuđe sunce ne grije kao naše. I naravno nije sve u parama eto ni moj sin ne radi pa je ovdje još će se oženiti

ODGOVORITE