Veliki obrt: Sabor SPC smijenio Filareta

Na saboru je jutros došlo do neočekivanog preokreta i vladika mileševski Filaret je ipak smenjen, saznaje Blic. Sabor se sinoć razišao sa načelnom odlukom, na inicijativu patrijarha Irineja, da se Filaretu da još godinu dana šanse da popravi stanje u svojoj Eparhiji, a da se potom iznova odlučuje o njegovom razrešenju.

Srbija 23.05.2015 | 21:51
Veliki obrt: Sabor SPC smijenio Filareta

Kako se sinoć nije glasalo o predlogu već je prihvaćen bez rasprave, a nije potpisan ni zapisnik, grupa vladika je jutros insistirala da se ipak glasa kao što je pre neki dan bio slučaj sa vladikom kanadskim Georgijem koji je takođe smenjen.

Pet-šest vladika jutros je na zasedanje došlo sa predstavkama i zahtevom da se još jednom razmotri odluka o Filaretu.

Kako kaže izvor Blica iz Patrijaršije, oni su doneli i neke nove dokaze koji govore o ne baš časnom životu ovog episkopa.

Do preokreta je došlo nakon jučerašnjeg pritiska državnih funckionera da se Filaretu 'progleda kroz prste'. Za to su se založili šef SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Sinoć je Sabor naprasno odlučio da se umesto smene, vladiki mileševskom da šansa da se popravi. Filaretu je bila data godina dana da ispravi greške, a nakon toga bi se iznova ispitao njegov rad i donela odluka da li će biti smenjen ili ne. Današnjim velikim preokretom je to palo u vodu i Filaret je definitivno smenjen.

Inače, smena Filareta bila je izvesna svih dana Sabora posebno jer su njegovi gresi veći od onog što se zamera vladiki kanadskom.

Filaretu se osim neadekvatnog raspolaganja crkvenim novcem i maltretriranja sveštenstva, stavlja na teret i blud i razvrat, a o čemu su svedočili monasi iz njegove Eparhije.

Od mrtvačkih glava po kojima je ostao upamćen u javnosti tokom rata na prostoru bivše SFRJ u Filaretovoj biografiji upisan je i štrajk glađu koji nije hrišćanski čin, na desetine dopisa državnim institucijama i privatnicima da mu daju novac.

Ovo nije prvi put da se politika umeša u život Crkve, ali ni kada je reč o Filaretu kome se na teret stavlja i politikanstvo. Tokom 2012. godine mileševski Filaret obratio se za pomoć ministru policije Ivici Dačiću.

U to vreme bila je inicijativa medju vladikama da se na saboru Filaret penzioniše. Do susreta nije došlo, ali su bliski saradnici Dačića prilikom susreta sa vrhom SPC preneli da im je stalo do sudbine Filareta.

Izvor: Blic

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Vernik

23.05.2015 08:59

Nije mi jasno kakav uticaj može i sme imati Dačić i Bajatović! Ni crkva se ne može mešati u izbor,ili razrešenje naših predstavnika na vlasti!

ODGOVORITE
Name

vuper

23.05.2015 09:29

Sve je krenulo naopako, nije cudo sta se sve radi od ovog jadnog u glavu naroda. A narod sretan sto ima sta da spletkari i traca kad nema sta da radi, kad narod bude zaposlen a politiku vodili pametni ljudi i bude zakona za sve isto, dotle ce biti ovako. Vlast se bavi svim i svacim samo ono sto je potrebno da se organizuje da narod radi.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

23.05.2015 09:47

Znaci pobjedila je struja koja voli Audije,onu koja preferira Mercedese.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

23.05.2015 10:08

A STA PLANIRATE SA ONIM GRIŠOM IZ TREBINJA...DA NEĆE MOŽDA U SVECE...

ODGOVORITE
Name

xxl

23.05.2015 10:40

Grigorije, Grigorije, ma kako ti izvrdavas???

ODGOVORITE
Name

SALE

23.05.2015 10:56

Sto je ovo vijest kod nas? Koga briga sta je u Milesevu ili kako se vec zove.

ODGOVORITE
Name

Црква

23.05.2015 10:58

Ма да је по Богу оставите цркву њиховим проблемима и нека се они организују како они мисле да је најбоље. Па није то политика за Бога.

ODGOVORITE
Name

komentar

23.05.2015 11:06

Vidimo svugdje se nesto desava. Trazi se odgovornost. A u Nevesinju lopov Mikovic nagraden za malverzacije titulom savjetnika, a i sada komanduje jer je nacelnik sonjo. Dokle vise, stiti ga rezim jer godinama rusi SDS.

ODGOVORITE
Name

pritisak

23.05.2015 11:36

Evo prijedloga za špicu prije vijesti :"Prokleta je Amerika ..."

ODGOVORITE
Name

r

23.05.2015 11:44

Ja sam da se Grigorije smijeni, on jade čini.

ODGOVORITE
Name

InSrb

23.05.2015 12:05

Ima li iko pošten u ovoj SPC. Šta se ovde radi. Kako koji put izađe u narod neka afera u kojoj su upetljani glavni vrhovnici crkve krađa, korupcija, kriminal, utaje, blud ... na kraju će biti da je to mafijaška organizacija. Ja sam za da se istina iznese ma kakva bila. To je radi svih nas ! Ništa i nikoga netreba prikrivati.

ODGOVORITE
Name

Za redakaciju BN TV

23.05.2015 12:29

Odličan tekst Aleksandra Savanovića na NSPM. Две декларације, две странке и две политике Александар Савановић У претходних десетак дана двије најјаче странке у Републици Српској одржале су страначке конвенције: 25.априла, у Источном Сарајеву, одржан је V сабор СНСД, а 10. маја у Бањој Луци и Скупштина СДС. У оквиру тих догађаја велики број детаља привукао је пажњу јавности – од самог мјеста одржавања, па до кампање која их је пратила. link: http://www.nspm.rs/sudbina-dejtonske-bih-i-republika-srpska/dve-deklaracije-dve-stranke-i-dve-politike.html

ODGOVORITE
Name

borac

23.05.2015 12:32

Kao i svaka danasnja politika

ODGOVORITE
Name

Joj

23.05.2015 15:05

Rijesice i to Djuro Stanojevic, samo ga pitajte. A mozda i savjetnika Ivanica....

ODGOVORITE
Name

Osvit

23.05.2015 20:21

Zivimo u vrlo teskim vremenima za nasu naciju.Posrnuli smo na svim poljima,oko sebe i izmedu sebe vise brojimo neprijatelje nego prijatelje,ne djelujemo preventivno a onda ulazimo u krajnosti koje mogu stvoriti pogresnu sliku o nama samima.Krajnje vrijeme je da se jedni drugima ne mjesamo u donosenje odluka posebno u odnosu izmedu svestenika i politike i prakse da se daju uzajmne podrske.Puna podrska uvodenju reda,ali uz malo vise pragmaticnosti i mudrosti.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

24.05.2015 06:48

Zalosno je koliko su skrenuli sa Bozijeg puta, ali nije nase da sudimo.Crkvene redove treba dobro procistiti jer ako je pastir los sta se od stada moze ocekivati.

ODGOVORITE
Name

IZVUKAO SE

24.05.2015 07:13

KAKO ZABORAVIŠE VASILIJA KAČAVENDU,ON JE NAJVEĆA BRUKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

ODGOVORITE