Stekao popularnost kritikom Crkve

Zaoštrava se borba između protivnika i zagovornika vatikanske politike. Papa se direktno obraća ljudima i ne poštuje strukture koje su vekovima građene u Crkvi. Odluke donosi sam.

Svijet 23.05.2015 | 09:50
Stekao popularnost kritikom Crkve

"Pokret otpora" protiv pape Franje u Vatikanu sve je veći i glasniji, pa mu sada zameraju i što je stekao tako veliku popularnost, jer kritikuje crkvu! Iste nedelje kada je papa ponovo iznenadio otvorenom podrškom palestinskom predsedniku Abasu, u seriji spoljno-političkih poteza koji su krajnje intrigantni, pohvalu je dobio i od bivšeg šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija: "Biskupi se sve više žale, jer postaje popularan što je drukčiji od njih. On se direktno obraća ljudima i ne poštuje strukture koje su vekovima građene u Crkvi. Odluke donosi sam ili sa ljudima koji pre nisu imali nikakav uticaj".

Vatikanska diplomatija, ali i lično papa Franja imali su važnu ulogu u istorijskom sporazumu između Kube i Amerike, a još se nisu smirili ni duhovi pošto je papa osudio pokolj nad Jermenima. A onda je došlo i priznanje palestinske države.

Za otprilike dve nedelje Franja dolazi u jednodnevnu posetu Sarajevu, gde se očekuju poruke kakve se dosad nisu čule na ovim prostorima. Nije isključeno da bi to mogla da bude uvertira za još neka iznenađenja, pa i skoru posetu Srbiji. Papa Franja i njegove diplomate uporni su u stavu da ne treba priznati Kosovo, pa je po mnogo čemu sadašnji kurs Vatikana u spoljnoj politici drugačiji nego kod njegovih prethodnika.

Dok je sve više onih koji sada sve glasnije, kritikuju papu Franju, ima ih mnogo koji misle da Crkva može da opstane samo uz reforme koje on sprovodi, kao i da je došao kraj papama iz Italije. Iako je i sve više biskupa koji poručuju da ne bi glasali za Franju da su znali šta će da bude, ipak je i mnogo onih koji misle da i sledeći papa treba da bude sa drugog kontinenta, gde je mnogo više vernika, ali i izazova za savremeno društvo.

Većina ćuti

U Vatikanu je ovih dana popularna formula 20-70-10, što pokazuje da dvadeset odsto biskupa podržava papu Franju, 70 odsto ćuti i ne izjašnjava se, dok je 10 odsto otvoreno protiv.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Đorđe

23.05.2015 08:13

Lično ja ,kao pravoslavac,cijenim ovog čoveka.Ima nešto u njemu što ga posebno izdvaja. Ovo što je stekao popularnost kritikom mislim da je tačno. To pokazuje da su i Katolici isti kao i Pravoslavni po tom pitanju.Do sada smo mi Pravoslavni kritikujući druge dobijali popularnost.Što smo više osuli po "svome" tim nam je duša bila ispunjenije.Dok nam duša na grkljan nije počela izlaziti.A ništa nikad nismo riješili.Taj virus je zahvatio i Katolike.Oni će verovatno uspjeti u tome.Mudriji su. Mada ponavljam ovaj Papa ima harizmu da "provetri" katoličku crkvu.Ne bi bilo loše da i u Pravoslavnoj crkvi neko se prihvati takvog posla.Veliki Tolstoj je se odrekao vjere ,jer nije video rešenje boljeg crkvenog svetonazora. Voleo bih da se pojavi u Rusiji Patrijarh i da naš crkveni svetonazor i svekoliki crkveni moral popravi. Sve najbolje svim dobrim ljudima bez obzira na naciju i veroispovest.Želim Vam MIRAN SAN. ISKRENO I POŠTENO...Đorđe

ODGOVORITE
Name

torpedo

23.05.2015 09:43

Djordje svaka cast za komentar.Kad bi bili svi ljudi samokritici sve bi bilo bolje. Ali nazalost nije tako. Ne dajmo da nas vera deli svi smo mi ljudska bica.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

23.05.2015 09:53

Hvala za lijepe riječi.Re:torpedo; Treba biti prvo čovjek, a za drugo ćemo lako. Dovoljno je da si čovek u prvom smislu reči. Želim vam lično i porodično dobro. ISKRENO I POŠTENO. Đorđe

Name

torpedo

23.05.2015 10:15

Hvala Djordje veliki si ti covek. Sve najbolje tebi i porodici i sto vise takvih ljudi.Mrznja je ona koja nas razdvaja. Volim ljude koji misle svojom glavom. Sretno

ODGOVORITE