Analiza: SFRJ na RG - Srbi predvodnici, za njima Hrvati!

Pre i posle gotovo svakog velikog sportskog takmičenja jugonostalgičari tužno raspravljaju o reprezentacijama koje bi, prema njihovom mišljenju, harale svetom.

Tenis 24.05.2015 | 00:00
Analiza: SFRJ na RG - Srbi predvodnici, za njima Hrvati!

Nisu daleko od istine – u bilo kom ekipnom sportu nacionalni tim „bivše Juge“ borio bi se za najsjajnija odličja.

Košarkaši, fudbaleri, rukometaši i vaterpolisti sa ovih prostora među najboljima su na planeti, pa bi i udružene selekcije izvesno imale veće uspehe nego danas.

Međutim, u tenisu je situacija malo drugačija, a odnos snaga među predstavnicima bivše SFRJ na predstojećem Rolan Garosu pokazuje da su se izdvojile samo dve države – Srbija i Hrvatska. I u „duelu“ ove dve zemlje postoje drastične razlike u kvalitetu i plasmanu, ali su one po broju igrača daleko ispred komšija.

Srbija – Novak predvodi devetočlanu ekipu

Boje Srbije u Parizu braniće devet igrača, a sve oči biće uprte u Novaka Đokovića koji ima istorijsku šansu da osvoji jedini Gren slem trofej koji mu nedostaje. Đoković je osvojio sve velike turnire na kojima je igrao ove sezone, ostvarivši skor od 35 pobeda i dva poraza za manje od pet meseci tenisa. Poslednji trofej u nizu stigao je prošle nedelje na Mastersu u Rimu, kada je Novak i pored slabijeg početka, pokazao autoritet i sigurnost u završnici turnira.

U muškoj konkurenciji naći će se još Dušan Lajović, Viktor Troicki i Filip Krajinović, a svaki od njih bi uz malo sreće mogao da upiše dobar rezultat. Troicki je 2013, neposredno pre suspenzije zbog kršenja antidoping pravila igrao u četvrtoj rundi Rolan Garosa, ponovivši tako rezultat iz 2011. godine, kada su ga u meču sa Endijem Marijem detalji delili od četvtfinala.

Lajović će braniti četvrto kolo iz prošle godine, što mu je najbolji rezultat na najvećim turnirima. On je redom bio bolji od Federika Delbonisa, Jirgena Zopa i Džeka Soka, pre poraza od Rafaela Nadala u tri seta. Krajinović će plasmanom u glavni žreb već napredovati jer je pre 12 meseci stao u kvalifikacijama, ali bi uz malo sreće u žrebu, mogao i do koje pobede.

Nenad Zimonjić jedan je od najboljih dubl igrača u ovom veku, a sada će u paru sa Poljakom Marcinom Matkovskim pokušati da ponovi uspeh od pre pet godina – tada je sa Kanađaninom Danijelom Nestorom bio najbolji na pariskoj šljaci.

Najveće uzdanice Srbije u ženskoj kategoriji biće Ana Ivanović i Jelena Janković. Ivanovićeva je uspela da ostane sedma na WTA listi i pored veoma lošeg prvog dela sezona, dok je Jankovićeva pala na 26. poziciju. Ana je 2008. na stadionu 'Filip Šatrije' osvojila jedinu Gren slem titulu u karijeri, ali od tada nije uspevala da se domogne ni četvrtfinala. Da bi u tome uspela ovoga puta, moraće drastično da podigne nivo igre u odnosu na početak sezone.

S druge strane, Jelenin najbolji rezultat u prestonici Francuske je polufinale, ali joj dodatni problem predstavlja povreda koju je zaradila u Strazburu. Ona se posle izgubljenog prvog seta četvrtfinala sa Sloun Stivens povukla sa terena, ali još nema opširnijih informacija o težini povrede.

Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić svoju šansu tražiće iz senke i pored slabe forme – Bojana u 2015. ima skor 9-10, dok je Aleksandra zabeležila po 8 pobeda i poraza. Jovana Jakšić završila je nastup već na startu kvalifikacija, pošto je uspela da uzme samo tri gema Džoani Konti, 144. igračici sveta.

Hrvatska – Marin, Doktor Ivo i naslednik Borna

Prvi reket Hrvatske jeste Marin Čilić, osvajač US opena i trenutno deseti teniser na svetu. Međutim, Čilić još pronalazi formu posle neugodne povrede i ove sezone ima siromašan skor 3-5, uz samo jedno četvrtfinale, u Monte Karlu.

Marinu šljaka nije omiljena podloga ni kada je na vrhuncu moći – jedino u Parizu od sva četiri Gren slem turnira nije igrao u četvrtfinalu, samo je dva puta stizao do osmine finala (2009, 2010), a u poslednje tri sezone zaustavljan je u trećoj rundi. Čilić verovatno nema velika očekivanja pred Garos, koji bi trebalo da mu posluži kao priprema za Vimbldon i travu, podlogu koja mu mnogo više odgovara. Mada, možda baš u Parizu Čilić uhvati potreban zalet za ostatak sezone.

Osim njega, Hrvatska ima još dvojicu tenisera među prvih 100 na svetu – a Ivi Karloviću i Borni Ćoriću društvo će još praviti Ivan Dodig, 119. igrač na ATP listi. 36-godišnji Karlović poznat je kao najbolji server na Turu, ali njegov početni udarac na zemljanoj podlozi ne predstavlja toliku prednost kao na betonu. U prilog tome ide i podatak da je samo jednom prošao u treće kolo drugog Gren slema sezone – 2014. godine.

Dvostruko mlađi od Karlovića je Borna Ćorić, momak koji je izuzetno napredovao prošle sezone i zahvaljujući tome dobio nagradu „Zvezda budućnosti“. Najmlađi teniser među 100 najboljih prvi put će se naći u glavnom žrebu Rolan Garosa, što će mu omogućiti da dodatno popravi plasman. Borna izuzetno podseća na Novaka Đokovića u njegovim godinama, ali se od Hrvata veliki rezultati tek očekuju.

Antonio Veić, Mate Delić i Ante Pavić ispali su u prvom kolu kvalifikacija, dok će Ivan Dodig svoju šansu više tražiti u dublu. Dodig odlično sarađuje sa Brazilcem Marselom Melom – trenutno su na osmoj poziciji, imaju dve titule, finale Vimbldona, polufinala na Australijan openu i US openu, kao i finale Završnog Mastersa u Londonu.

Znatno slabije uzdanice Hrvati imaju u ženskoj kategoriji – Mirjana Lučić-Baroni, Dona Vekić i Ana Konjuh verovatno će ispasti u ranoj fazi turnira, ali će im se na startu pridružiti Petra Martić ili Tereza Mrdeža koje se sastaju u poslednjem kolu kvalifikacija.

Džumhur jedina uzdanica BiH

U Hrvatskoj je ženski tenis na niskim granama, ali je situacija gora u Bosni i Hercegovini. BiH nema nijednu predstavnicu među prvih 400 na svetu, pa im je jedina uzdanica Damir Džumhur, trenutno 87. na ATP listi.

23-godišnjak iz Sarajeva oduševio je čitavu zemlju u januaru prošle godine, kada je postao prvi igrač iz te zemlje koji se plasirao u glavni žreb Gren slema, a onda je otišao i dva koraka dalje. On je u Melburnu imao veliku podršku navijača, a partijama je oduševio i Novaka Đokovića.

Džumhur je navijač Željezničara, a kao dete se divio Patriku Rafteru i Rodžeru Federeru. Tenisom je počeo da se bavi sa šest godina i do sada je osvojio 12 fjučersa i 4 čelendžera. Studira u rodnom gradu na Fakultetu političkih nauka, a u detinjstvu je glumio u dva filma.

Slovenija, Crna Gora, Makedonija

Pod zastavom Slovenije u Bulonjskoj šumi igraće dva Blaža – Kavčič i Rola. Kavčič je četiri godine stariji od sunarodnika, a u Melburnu i Njujorku je stizao do treće runde, dok je Rola eliminisan u kvalifikacijama.

Ni Polona Hercog nije beležila bolje partije na nekom od Gren slemova, ali se zahvaljujući dobrom početku godine ustalila među 80.

Makedonci nemaju ozbiljnu teniserku niti tenisera, dok čast Crne Gore brani dvadesetogodišnja Danka Kovinić. Devojka koja je trenirala u Beogradu igraće već drugi put na Otvorenom prvenstvu Francuske, dok na ostala tri GS nije uspevala da izbori plasman. Ipak, već je najbolja teniserka Crne Gore i uskoro bi mogla da napravi neki značajniji rezultat.

Komentari / 0

Ostavite komentar