Odobren zajam Kijevu od 1,8 milijardi evra

Evropska unija dogovorila je zajam Ukrajini od 1,8 milijardi evra, što se vidi kao ključni sporazum za Kijev.

Svijet 22.05.2015 | 17:55
Odobren zajam Kijevu od 1,8 milijardi evra

Sporazum je potpisan na samitu EU u Rigi u Letoniji između lidera EU i šest bivših sovjetskih zemalja.

Svrha zajma je da pomogne Ukrajini da provede ekonomske reforme, a jedan od uslova je bio pooštravanje mjera protiv korupcije.

EU je najavila 200 miliona evra u grantovima Ukrajini, kao i za pet drugih zemalja „Istočnog partnerstva“ – Jermeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Gruziju i Moldaviju.

Na samitu Gruziji i Ukrajini nije odboren bezvizni režim sa EU, iako je to bilo najavljivano. Takva odluka mogla bi da bude donesena najranije naredne godine.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da želi da Ukrajina i Gruzija dobiju bezvizni režim, ali samo ako se ispune ključni uslovi. Prošle godine, odobren je bezvizni režim Moldaviji.

U završnoj deklaraciji sa samita u Rigi kritikovana je Rusija zbog pripajanja Krima prošle godine.

„Postupci protiv Ukrajine i događaji u Gruziji od 2014. godine pokazali su da se fundamentalni principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta unutar međunarodno priznatih granica ne mogu uzimati zdravo za gotovo u 21. vijeku na evropskom kontinentu“, navodi se u deklaraciji, prenio je Bi-Bi-Si.

U deklaraciji se dodaje da je EU i dalje posvećena podršci teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu svih svojih partnera.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pitam se

23.05.2015 07:42

Hoce li biti dovoljno da podigne taj zid izmedju sebe i Rusije.

ODGOVORITE