Protest zbog neisplate odšteta od poplava

Nezadovoljni odugovlačenjem s isplatom naknada za štete koje su u maju prošle godine pretrpjeli od poplava, građani Vučilovca i Krepšića jutros su protestovali ispred zgrade Vlade u Brčkom.

Republika Srpska 22.05.2015 | 11:06
Protest zbog neisplate odšteta od poplava

„Prošle godine smo se ovih dana borili s vodom za goli život i ono što smo kućili i skućili, ove godine se borimo za ono što nam je obećano i ugovorima potpisano, a od potpisa, papira i obećanja se ne živi", ogorčen je Đorđa Margetić iz Vučilovca.

Vlada se ugovorima s 436 domaćinstava kojima je utvrđena šteta od 10, 15 i 33.000 maraka obavezala na isplatu u dvije tranše, s razlikom od 45 dana. Neki zbog žalbi, kao Mara Anić iz Krepšića, još nisu dobili ni marku, a većina na drugi dio pomoći čeka duže od šest mjeseci.

„Neprekidno nas lažu. Mnogi su se od nas zadužili i uredili koliko toliko svoje kuće vjerujući da će dobiti novac na vrijeme. Neki su odlučili da pomoć utroše kupovinom stana i isele se, a ostali su i bez kapare i bez stana. Sramota!", kaže Božo Đuričić iz Krepšića.

Vlada će se u narednoj sedmici izjasniti po odluci drugostepene komisije o 460 žalbi i brzo poslije toga uslijediće isplata po odobrenom spisku, ali i tužbe protiv 27 korisnika koji su novac iz prve tranše, utvrđeno je nadzorom, potrošili nenamjenski, saopštio je učesnicima protesta član Vlade Rifet Mujanović.

„Sve je transparentno i svaki predmet se obrađuje maksimalno korektno i s provjerama. Niko ko je pretrpio štetu neće biti zakinut, ali će na Sud svi koji su primljeni novac nenamjenski potrošili", kategoričan je Mujanović.

Nezadovoljni Vučilovljani i Krepšićani su najavili da će, ukoliko isplata ne krene naredne sedmice, mještani ovih sela blokirati magistralni put Bijeljina- Banjaluka na dionici Brčko-Lončari.   

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dodano

22.05.2015 09:16

Za proslavu su se brzo odlucili a za naknadu stete poplavljenima jos ne kao da daju svoje vlastite pare a ne one iz donacija.

ODGOVORITE
Name

Miki

22.05.2015 09:17

Dobra Vlada ko dlake

ODGOVORITE
Name

Nešo

22.05.2015 09:24

Nikad gore Vlade u istoriji BČ

ODGOVORITE
Name

ZALOSNO

22.05.2015 12:49

Cudna smo mi sorta,nema puno komentara kad je nevolja obicnih ljudi a kad je npr.Sejfudin Tokic za sat vise od 100 komentara.Ovo pokazuje sta je nasa buducnost.ZALOSNO.

ODGOVORITE