Pregled dojki uz pomoć telefona

Besplatna aplikacija je dostupna i na srpskom jeziku i omogućava da uz pomoć mobilnog telefona svaka žena u šest koraka može napraviti pravilan samopregled dojki.

Zdravlje 22.05.2015 | 07:50
Pregled dojki uz pomoć telefona

Korisnicima mobilnih telefona i tablet računara u Srbiji od skoro je dostupna mobilna aplikacija Breast Test. Ova aplikacija olakšava pravilan samopregled dojki i rano prepoznavanje promena koje mogu biti znak nastanka karcinoma, saopštilo je Udruženje žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke „Budimo zajedno“.

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna na nekoliko jezika (uključujući i srpski) na Google Play za Android i App Store marketu za Apple uređaje. Aplikacija je osmišljena kako bi se samopregled dojki radio redovno i na pravilan način.

Uz pomoć mobilnog telefona svaka žena u šest koraka može napraviti pravilan samopregled dojki. Osim toga, u svakom trenutku korisnice aplikacije mogu voditi dnevnik s beleškama, proveriti termin poslednjeg pregleda a aplikacija će ih podsetiti kad je vreme da se napravi novi.

Po broju novoobolelih žena od karcinoma dojke Srbija se nalazi u sredini, ali po broju umrlih žena naša zemlja zauzima drugo mesto u Evropi zbog kasnog otkrivanja ove bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rak dojke je i u našoj zemlji vodeća maligna bolest kod žena, kako po broju novootkrivenih tako i po broju umrlih žena.

Razvoj Breast Test aplikacije je pomogla farmaceutska kuća Roche, a možete je preuzeti na sajtu Udruženja „Budimo zajedno“ budimozajedno.rs, kao i na informativno edukativnom portalu onkonet.rs.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar