BiH danas ima 121 kolektivni centar

Ministarka za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac ukazala je na podatak da i 20 godina posle rata u državi postoji 121 kolektivni centar i da još oko polovine izbjeglih i raseljenih osoba, otprilike milion, treba da riješi stambeno pitanje.

Bosna i Hercegovina 07.05.2015 | 12:00
BiH danas ima 121 kolektivni centar

Borovac je precizirala da ono što se sada radi jesu veliki projekti kroz Regionalni stambeni program, zatvaranje kolektivnih centara i redovna obnova putem Fonda za povratak koja je već u toku. 

Kada je riječ o Regionalnom stambenom programu,  ministarka je podsetila da je BiH dobila mogućost da putem ovog programa riješi pitanje stambenog zbrinjavanja 5.400 porodica, odnosno 14.000 osoba.
Okvir korisnika je prilično sveden, objasnila je Borovac i istakla da je to bio jedan veliki i zahtjevan posao koji još traje, a da je problem što se na poziv javilo 25.000 osoba, što je bio iznenađujuće veliki interes za povratak.

Kako je podsjetila, provjera krajnjih korisnika ne zavisi samo od BiH nego i od susjednih država, prije svega Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje su u okviru tog programa, a problem se javio i kod velikih administrativnih procedura koje zahtjeva Razvojna banka Savjeta Evrope, koja implementira donatorska sredstva.

Izgradnja 1.870 stambenih jedinica počeće, prema nekim zvaničnim stavovima i procjenama iz Ministarstva za ljudska prava, tokom jeseni ove godine, a Borovac  napominje da će se krenuti s popravkom i rekonstrukcijom 1.380 stambenih jedinica i izgradnjom oko 438 stanova.

Što se tiče kolektivnih centara, ona ističe da, " nažalost i 20 godina posle rata u državi ima 121 centar" u kojima živi 7.247 osoba u jako lošim uslovima.

"To je teška problematika s kojom se BiH suočava. Način na koji će biti riješen ovaj problem je, pre svega, kreditno zaduženje od Razvojne banke Saveta Evrope od oko 120 miliona konvertibilnih maraka (oko 60 miliona evra).

Ukupan projekat koji zaokružuje novu izgradnju i stambeni oporavak je 208 miliona marka, koliko je potrebno da bi se zatvorili ovi kolektivni centri", precizirala je Borovac.

Kreditom je, dodala je resorna ministarka, obezbijeđeno 120 miliona maraka, a ostatak će namiriti vlasti entiteta, kantona i lokalnih zajednica gdje se bude vršila integracija izbjeglica i raseljenih osoba.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nedjo2

07.05.2015 10:38

E ovo treba da dojde ovaj pijani ceh da istrazuje i pise o ovome.

ODGOVORITE
Name

brod

07.05.2015 20:26

121 kolektivni centar i 512 mileonera ??????????????????????

ODGOVORITE
Name

DAVID

14.10.2016 13:45

Raseljena lica u BiH, su cekala trajno stambeno rjesenje, a ne drzavne stanove, koje pravite od DONATORSKIH SREDSTAVA. TO JE KRIMINAL U REGIONU. Da bude jos gore ti stanovi se zovu SOCIJALNI, a o tome ranije nije bilo govora. Laz je da su svi raseljeni u kolektivnim centrima, ima ih koji placaju kirije, i po 15 godina, ko ce njima nadoknaditi taj novac, i kompenzirati njihova unistena imanja koja su imali prije rata, MOJE MISLJENJE JE, DA NIKO NE PRIHVATI TAJ SOCIJALNI STAN IZ RASELJENICKE KATEGORIJE, JER U ANEKSU VII DEJTONSKOG SPORAZUMA, NE STOJI DA DONATORSKA SREDSTVA ZA OVE KATEGORIJE, IDU DRZAVI ZA SOCIJALNE STANOVE. NEKA LJUDIMA DAJU NADOKNADE ZA PORUSENU I UNISTENU IMOVINU. TO JE PRAVICNA NADOKNADA, A NE OVA PREVARA.

ODGOVORITE