Širi se talas protesta u Makedoniji

Antivladini protesti u Makedoniji, nakon Skoplja, Prilepa i Bitolja, najavljeni su i u Strumici, Kavadarcima i Kumanovu.

Region 07.05.2015 | 10:54
Širi se talas protesta u Makedoniji

Nakon sinoćnjih protesta u Skoplju, Prilepu i Bitolju, preko društvenih mreža najavljena su nova okupljanja u Strumici, Kavadarcima i Kumanovu.

Protesti sa kojih je zatražena ostavka Vlade Nikole Gruevskog podstaknuti su prikrivanjem istine o smrti Martina Neškovskog /22/, koga je prije četiri godine ubio policajac na dužnosti.

Sinoćnji protesti ispred zgrade Vlade u Skoplju, te u Prilepu i Bitolju protekli su mirno, za razliku od prethodnog dana kada je došlo do sukoba policije i demonstranata.

Bilans prvog dana protesta je 38 povrijeđenih policajaca, od kojih jedan teže, 30 privedenih demonstranata, među kojima i dvojica maloljetnika, te velika materijalna šteta.

Antivladini protesti počeli su 5. maja uveče nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objelodanio da je Neškovskog prije skoro četiri godine ubio policajac na dužnosti tokom proslave izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar