Španija prvi put najjača turistička zemlja na svijetu

Španija je ove godine prvi put zauzela vodeće mesto na listi od 141 zemlje sveta, rangirane po konkurentnosti turističkog sektora, dok drugo i treće mesto pripada Francuskoj i Nemačkoj, navodi se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF), objavljenog  u Ženevi.

Putovanja 07.05.2015 | 07:14
Španija prvi put najjača turistička zemlja na svijetu

Na četvrtoj poziciji, po uspešnosti turističke delatnosti, našle su se Sjedinjenje Američke Države, ispred Velike Britanije i Švajcarske, prenosi švajcarski list 24 sata.

Kako navode autori ove studije, za Španiju je ovakav uspeh u turizmu, čemu su doprineli kulturni resursi, dobra infrastrukura i upotreba novih tehnologija, siguran znak oporavka čitave privrede.

Kada se posmatraju pojedinačni pokazatelji, Švajcarska je prvo mesto zauzela u domenu kvaliteta turističke infrastrukture.

Ova zemlja je na 11. mestu po bezbednosti i higijenskim uslovima, a na 1. mestu po kvalitetu ljudskih resursa. Prema poslovnoj klimi u turizmu nalazi se na 5. mestu, a na 8. mestu po primeni novih tehnologija.

Prema brojnosti i kvalitetu prirodnih resursa, Švajcarska je zauzela 21. mesto, a prema kulturno-istorijskim atrakcijama 28. mesto.

Međutim, prema konkurentnosti cena turističkih usluga, Švajcarska je na začelju kolone (141. mesto). To je, kako se navodi, razlog zbog kojeg je izgubila prvo mesto na listi vodećih turističkih zemalja koje je imala pre dve godine.

Ibica

Iza Švajcarske, koja je ove godine na šestoj poziciji u turizmu, nalaze se Australija, Italija, Japan, Kanada, Singapur (11. mesto). Kina je zauzela 17. poziciju, Brazil 28, Rusija 45, Južna Afrika 50, a Indija 52. mesto.

Iz WEF-a ističu da turistička delatnost učestvuje sa blizu 10 odsto u globalnom bruto društvenom proizvodu, a za poslednje četiri godine beleži rast od 3,4 odsto.
To je ujedno stopa koja premašuje prosečni godišnji svetski ekonomski rast od 2,3 odsto u istom periodu.

Stručnjaci predviđaju da će turistički sektor u narednih pet godina ubrzati rast na 5,2 odsto.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MRSIC

07.05.2015 08:48

Na kojem su mjestu Crna Gora i Hrvatska to kao nije vazno.

ODGOVORITE