Ivanić: Nisam neprijatelj Dodiku

Diplomatska inicijativa koju je pokrenulo Predsjedništvo BiH i evropska inicijativa su šanse koje BiH ne bi smjela propustiti, rekao je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH u intervjuu za "Nezavisne novine".

Republika Srpska 05.05.2015 | 09:18
Ivanić: Nisam neprijatelj Dodiku

"Ako ne, onda će to biti jedan diplomatski bljesak, koji će se opet završiti u sivilu, u bezvoljnosti, besperspektivnosti i depresiji. A to apsolutno ne bi bilo dobro", rekao je on.

NN: Šta biste preporučili mladom čovjeku s diplomom u džepu - da li da ide odavde, ili da, ipak, ostane?

IVANIĆ: Takvu dilemu sam imao i ja 1991. godine, tada sam imao trideset i nešto godina. Odlučio sam da ostanem. Moj savjet je kad možete otiđite u svijet, ali se na kraju vratite i neka vam bude izazov da utičete da se stvari mijenjaju. Ako se niste spremni baviti promjenama, onda otiđite.

NN: U RS imamo jedan politički blok, na nivou BiH drugi, i vidimo kako stvari traljavo idu. O tome govorim kad kažem...

IVANIĆ: Ja ne mislim da sam ijednim svojim potezom proizveo bilo kakvu napetost. Uvijek su to u ovih proteklih nekoliko mjeseci bili napadi na mene.

NN: Eto, neki spominju da je situacija u vezi s ambasadorom u Beogradu proizvela nove probleme i da je to neka Vaša politička igra...

IVANIĆ: Stari ambasador u Beogradu je razriješen, novi je imenovan. Sve ostalo su spekulacije. Svaki moj potez je na bazi zakona, pravila i mog poimanja političke odgovornosti. Meni nije stalo da se i sa kim nadmećem ko je veći autoritet. Meni je cilj da procesi idu, a oni, očigledno, idu.

NN: A čuli ste i priče da ste Vi, na neki način, "nasamarili" SDS tako što ste na njihovu štetu uspjeli dobiti najbolje pozicije za PDP...

IVANIĆ: SDS bi konačno morao da shvati da nije sam i jedini. Ne bi trebalo da daje takvu vrstu komentara. Najveći dio SDS-a to ni ne radi. To rade ljudi koji sami nisu uspjeli napraviti političku karijeru i krivicu traže na drugoj strani. Na zadnjim izborima SDS nije imao kandidata koji je mogao pobijediti i mislim da moja pobjeda nije koristila samo PDP-u, nego, bogami, i SDS-u.

NN: A gospodin Dodik? Nekada ste bili saradnici, a sada maltene neprijatelji?

IVANIĆ: Ja mu nisam neprijatelj, ja samo želim da budem uvažen.

NN: Šta je problem, konkretno?

IVANIĆ: Njihovo neprihvatanje činjenice da sam ja član Predsjedništva.

NN: Činilo mi se da je njegov poziv Vama na sastanak povodom napada u Zvorniku bio korektan i da je sastanak tako prošao?

IVANIĆ: To je bio prvi normalan sastanak nakon izbora. Sve drugo je bilo tenzija, napad, osporavanje. Prvo je bilo da Predsjedništvo ne može potpisati izjavu, da bi se izjava potpisala. Onda je bila priča o mehanizmu koordinacije, potpuno nepotrebno. Maltene su me proglasili za izdajnika. A prijedlog je potpuno u interesu RS i uvjeren sam da je koristan za RS jer ne da kantonima da imaju isto pravo kao entiteti. Pa prostorije za člana Predsjedništva u Banjaluci. Voljom gospodina Dodika neću imati prostorije tamo gdje su ih imali svi dosadašnji srpski članovi Predsjedništva nego ću ih zakupiti. Ali bez obzira na to što radi, imaću ja kancelariju u Banjaluci.

NN: Što se tiče FBiH, čini mi se da se tamo postizborna bura ne stišava?

IVANIĆ: Tamo je situacija puno komplikovanija jer imate u većini dva potpuno različita ideološka koncepta, tako da predviđam da će Vlada FBiH biti nestabilna, mada to neće puno uticati na nivo BiH. Naravno, biće otežan cijeli ovaj evropski put.

NN: Kojoj vladi predviđate duže trajanje - RS ili FBiH?

IVANIĆ: Mislim da će i jedna i druga potrajati, ali bez realne snage. I jedni i drugi će se potrošiti. Ne očekujem da će ova vlada u RS pasti jer ne vidim koga Dodik može postaviti kao alternativu s obzirom na sukobe tamo. Mislim da on više nema ozbiljnog političara na koga može računati.

NN: Kad ste spomenuli sukobe, imate li uvid šta se konkretno dešava?

IVANIĆ: Mislim da tu nema velikog izazova Dodiku i da niko od onih koji su glumili da su neka opozicija ima snagu. Prije kongresa sam predvidio da će sagnuti glavu i poljubiti Dodiku skute. I to su i uradili, tako da Dodik ostaje neprikosnoveni vladar SNSD-a. SNSD će polako kopniti i slabiti, ali ne očekujem da će iko nešto posebno iskakati. Previše se oni boje Dodika.

NN: Evropska inicijativa je pokrenuta, čini mi se, s ozbiljnom namjerom. Koliko je realno da se ona i sprovede?

IVANIĆ: Oni ovaj put imaju ozbiljnije namjere nego ranije, ali koliko, vidjećemo. Razlog inicijative je Ukrajina i strah da ne bi došlo do nemira i na Balkanu. Bilo bi pametno da premijeri u BiH sjednu i dogovore se prije nego što sjednu s MMF-om, Svjetskom bankom itd. i usaglase šta je to u čemu mogu da se dogovore. To se još nije dogodilo. Ako budemo mudri mi bismo se mogli nametnuti i dobiti podršku za manje reforme nego što nam se ovog trenutka čini, kad bismo to znali iskoristiti.

NN: Hoće li biti promjena u državnim agencijama?

IVANIĆ: Da, ali vjerovatno ništa do ljeta. Ja mislim da cijeli taj posao treba definisati pravilima. Ja kad sam bio ministar spoljnih poslova predložio sam Predsjedništvu način imenovanja ambasadora. Sad se znaju pravila. Zna se koje su ambasade rotacija, koje nisu i to više nije tema. Tako nešto treba napraviti i za agencije.

NN: Čini mi se da je Evropa potpuno preuzela BiH, a da su SAD nekako potpuno u drugom planu?

IVANIĆ: Previše je globalnih kriza kojima se SAD sada bave. Objektivno, još prije osam do devet godina je rečeno da je BiH i prostor Balkana primarno odgovornost EU. I od tada SAD se izvlače i kao što vidite nisu više tako prisutne ni ovdje ni na Kosovu ni u Makedoniji.

NN: A uticaj Turske?

IVANIĆ: U principu, mislim da će Turska pokušavati da se nametne. Ako ima prostora, što da ne, nama ne smeta, ako budu uvažavali ravnopravnost i postojanje dva entiteta. Ne smeta nam ni tursko tržište. Imamo ugovor o izvozu 15.000 tona sirovog mesa. To meso tamo ide s banjalučkog aerodroma. Bijeljinski "Mesoprodukt" sada radi. Imamo mi koristi od Turske i, što se mene tiče, svaka zemlja koja nam otvori tržište je dobro došla.

NN: A Rusija i njen uticaj na naš region?

IVANIĆ: Oni su se sami svojevremeno povukli vojno iz Ugljevika i iz Prištine. Politički i ekonomski će sigurno biti prisutni. Rusija je jedna velika zemlja i mislim da mi i možemo i trebamo imati balansirani odnos i prema Rusiji, i Turskoj i drugima. I koristiti ih za naš interes. Ako bilo ko od njih bude tražio samo svoj cilj, onda nam nije prijatelj. Ekonomska saradnja, saradnja u oblasti kulture, pomoć - to da.

NN: Bilo je govora o nekim ruskim kreditima kao pomoć RS...?

IVANIĆ: Ne mislim da je to realno. Rusija ima velike probleme zbog neke vrste ekonomskog rata s EU i zapadnim svijetom. Mslim da u ovom trenutku imaju mnogo izazova u neposrednom okruženju. Rusija nama najviše pomaže svojim tržištem, vidjeli ste da naši voćari izvoze ogromne količine voća u Rusiju. Mislim da su nam takve aktivnosti značajnije nego krediti. Ja u te kredite nisam vjerovao ni tada, niti u njih i danas vjerujem.

NN: Dolazi nam papa, to je veliki događaj za BiH, a čini mi se i šansa za srpski narod da popravi odnose sa Svetom stolicom?

IVANIĆ: Ne mislim da je njegova posjeta nešto presudna za odnose sa Srbima, ali da je možemo iskoristiti, možemo. Ovaj papa ima imidž narodnog čovjeka i reformatora unutar Katoličke crkve. Njegova posjeta jeste nastavak diplomatske ofanzive u koju smo mi, kao novo Predsjedništvo, ušli. U ovih prvih šest-sedam mjeseci vidjeli ste više posjeta Mogerinijeve, Štajnmajera, gospođe Grabar-Kitarović i predsjednika Bugarske, išli smo u Luksemburg, dolazi nam papa, dolazi nam Nikolić, ja idem u Moskvu na vojnu paradu povodom 9. maja iz poštovanja prema žrtvama koje je Rusija dala u Drugom svjetskom ratu i jer poštujem odlučujući istorijski doprinos ove zemlje u pobjedi nad fašizmom. Tu diplomatsku inicijativu smo mi inicirali i ona je vrlo dobro bila prihvaćena i na međunarodnom planu. I ako bude dogovora predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i dva entiteta onda zaista mislim da mi možemo početi nešto ozbiljnije raditi. A ako ne, onda će to biti jedan diplomatski bljesak, koji će se opet završiti u sivilu, u bezvoljnosti, besperspektivnosti i depresiji. A to apsolutno ne bi bilo dobro.

NN: Šta nakon terorističkog napada u Zvorniku? Kakve pouke ostaju?

IVANIĆ: Prvo, mora se obezbijediti puno bolja opremljenost agencija. Drugo, glavno oružje protiv terorizma je informacija. Na tome se mora puno više raditi. Takođe, terorizam mora doživjeti iskrenu i potpunu osudu. Ako bude bilo više osude, a manje političke zloupotrebe takvih događaja i bolje saradnje između svih agencija, onda nećemo imati tako velikih problema. Ako ostanu ove svađe između agencija ko je za šta nadležan, onda bi u tom prepiranju najveće žrtve mogli biti građani. Njihova obaveza je da sarađuju, a ne da se međusobno naduravaju.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

ništa

05.05.2015 07:25

Sve to je mlaćenje prazne slame.

ODGOVORITE
Name

zoran

05.05.2015 07:26

I sta rece Mladene,Dodik samo plasi stanovnistvo Republike Srpske,Republika Srpska nema neprijatelja,niko nece napasti Republiku Srpsku...pored takvih politicara i takvih izjava,Mile ce odraditi jos 2 mandata,dok se vi ne dozovete pameti...

ODGOVORITE
Name

Radenko

05.05.2015 07:29

Najzad jedan gospodin covjek koji perfektno govori 2 svjetska jezika, covjek sa normalnim stavovima nakon onog Radmanovica koji nije imao veze sa zivotom osim, naravno, u segmentu koji je podrazumijevao uhljebljenje svoje uze i sire familije za naredne 3 generacije.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

05.05.2015 08:45

Nije dva nego tri jezika, srbski, hrvatski i bošnjački.

Name

Mostar

05.05.2015 10:14

od kada su to svijetski jezici

Name

muka

05.05.2015 07:33

Vi trebate da pomognete narodu da izađe iz ove višegodišnje propasti za koju si dobio najviše glasova od naroda RS

ODGOVORITE
Name

Prijatelj

05.05.2015 10:46

Pa sto bi ti bilo kome bio neprijatelj kad je tebi dobro ...

Name

ŽIKA Ž

05.05.2015 08:21

ZORANE:DODIK JE RAK ZA REPUBLIKU SRPSKU. A KO IMA RAK LAKO GA JE POBJEDIDITI I NAPADATI.I ZVJER NAPADA PRVO NEMOĆNE I SLABE. A MI SMO TOLIKO SLABI DA SE IZ VASIONE VIDI.

ODGOVORITE
Name

Bivši PDP

05.05.2015 08:27

Vi ste saveznici, a ne neprijatelji!Djelujete na potpuno istim ideološkim matricama i političkim floskulama!Bilo bi bolje da radite zajedno na prosperitetu ove države a ne da prosipate maglu kako se ubiste braneći interese RS. Na ovim prostorima funkioniše strah od drugog i drugačijeg u kojem političi mešetari imaju plodno tlo i sjeme!Nemate nas od koga braniti ali imate za koga raditi!

ODGOVORITE
Name

kul sam

05.05.2015 08:29

Zasto to nisi rekao prije izbora Ivanicu?

ODGOVORITE
Name

ratko

05.05.2015 08:56

IVANIĆU PO Banja Luci se priča Škrbić jos obavlja funkciju Ambasadora, znaš li šta radiš Ivaniću

ODGOVORITE
Name

Zoka

05.05.2015 09:43

Cika Mladjo

Name

mladen

05.05.2015 09:44

KO PRIČA?

Name

VRS RVI

05.05.2015 09:36

Opet šuplja priča. Bože hoćemo li ikada imati nekoga poštenog borca za RS da glasamo za njega!

ODGOVORITE
Name

СССС

05.05.2015 09:42

Један фини углађени господин, интелектуалац, што би обични народ рекао свирач ..... или ти фрулаш.

ODGOVORITE
Name

006

05.05.2015 09:55

Ivanicu poceo si nisko padati. Cim se kriminalcu Dodiku pravdas odmah nisko padas,zapamti nije ti Dodo do koljena. Jedino nepismenim gradjanima je Dodik nesto vrijedan mada su postalibijedni i gladni zbog njegove politike.

ODGOVORITE
Name

Crni

05.05.2015 10:46

A sta kaze Crnadak za Skrbica? Bruka ko je je nama ministar ino poslova.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

05.05.2015 11:57

ZNAM DA SI BIO IZVIĐAČ, ALI NISAM ZNAO I DA SI SOBARICA KADA SI IZJAVIO DA NISI NEPRIJATELJ DODIKU... OVDE SE NE RADI O NEPRIJATELJSTVU ILI KO SE KOME VIŠE SVIDJA, NEGO BUKVALNO O EKONOMSKOM OPSTANKU NARODA NA OVIM PROSTORIMA... STVAR NEPRIJATELJSTVA NIJE KORUMPIRANOST I KRIMINAL, NEGO JE U PITANJU REDOVNA AKTIVNOST NA PROVODJENJU ZAKONA, FUNKCIJI PRAVNE DRŽAVE I VLADAVINI PRAVA... ZNAM DA MNOGI POLITIČARI NE RAZGOVARAJU SA DODIKOM ZBOG SUMNJI U NJEGOV POŠTEN POLITIČKI RAD I SUMNJI U SVAKODNEVNU TRGOVINU UTICAJEM KOJU DODIK PROVODI SVAKI DAN U VEZI SA SVIM I SVAČIM... E MOJ IVANIĆU DA TI NIJE BILO SDS-A NE BI BIO TU GDJE JESI SADA... ALI KOLO SRECE SE OKRECE

ODGOVORITE