Analiza PL BiH: Sarajevu otvoren put ka tituli

Iako četiri kluba takoreći ravnopravno pretenduju na titulu šampiona Bosne i Hercegovine u posljednih pet kola, najlakši raspored ima Sarajevo, koje ima i bod prednosti ispred Širokog Brijega i dva ispred Željezničara i Zrinjskog.

Fudbal 06.05.2015 | 00:00
Analiza PL BiH: Sarajevu otvoren put ka tituli

Već neko vrijeme se pominje da je Premijer liga BiH najinteresantnije prvenstvo u Evropi i da se do posljednjeg kola neće znati novi prvak.

Sarajevo se poslije dugo vremena osamilo na liderskoj poziciji na tabeli i do kraja sve konce drži u svojim rukama. Najbliže je prolasku kroz cilj pošto ima do kraja i najlakši raspored uz bod viška, za koji može zahvaliti preciznosti Miloša Stojčeva u 93. minutu utakmice protiv Slavije (2:3).

Iako je dvoboj izazvao veliku buru za vrijeme (na tribinama tuča navijača) i poslije utakmice zapaljivim izjavama predsjednika Slavije Zdravka Šavije, možda će taj pogodak na kraju biti i ključni ukoliko klub sa "Koševa" poslije sezone 2006/07 osvoji šampionski pehar.

Sljedeće 26. kolo, moglo bi da pruži neke konkretnije odgovore s obzirom da tim Dženana Uščuplića dočekuje aktuelnog prvaka Zrinjski, koji je u nedjelju izgubio dva boda na stadionu "Pod Bijelim brijegom" od Mladosti iz Velike Obarske (0:0).

Pored toga, bordo tim dočekuje na "Koševu" i drugog velikog konkurenta za trofej - gradskog rivala Željezničar, a u preostalim dvobojima je gost Radnika, Viteza i Slobode, koji su na dobrom putu da osiguraju opstanak i vjerovatno neće imati preveliki imperativ osim onog takmičarskog.

Drugoplasirani Široki Brijeg zaostaje jedan bod za Sarajevom, a narednog vikenda ide na "Bilino polje" ekipi Čelika, koja je gostujućom pobjedom nad Olimpikom na "Otoci" (1:2) pokazala da može pomrsiti račune favoritima na papiru.

Ekipu Blaža Sliškovića očekuje i neugodno gostovanje u Istočnom Sarajevu i Zvorniku ekipama koje nisu prebrinule sve brige oko opstanka u eliti i još na kraju dočekuju "plemiće", koji su takođe u igri za odbranu trofeja prvaka. A izabranici Vinka Marinovića, ako do posljednjeg kola ostanu u trci, biće posebno motivisani poslije ispadanja iz Kupa BiH, a i uvijek je bio prestiž pitanje "gazdovanja" Hercegovinom...

U Željezničaru imaju svoju računicu kako da dođu do nove titule, ali raspored im ne ide previše na ruku - gostuju uvijek nezgodnom Veležu u narednom kolu, potom dočekuju "davljenika" Mladost, zatim ih očekuje derbi Sarajeva na "Koševu", a onda na "Grbavici" igraju sa Travnikom, koji se takođe bori za opstanak. Za kraj, ako do tad ne bude sve riješeno, čeka ih tradicionalno neugodno gostovanje na "Bilinom polju"... Sve u svemu, teška zadaća za plavi tim Milomira Odovića, ali opet, Željo nije slučajno najtrofejniji klub u BiH.

Na kraju je ostao Zrinjski, koji je aktuelni prvak i koji zna kako se osvajaju titule. Kiks protiv Mladosti mogu da nadoknade već za vikend na "Koševu" protiv lidera, a ako to uspiju do kraja će takođe imati težak zadatak.

U Mostar im dolaze travnički "veziri" i sarajevski "vukovi", koji su ih nakon boljeg izvođenja penala spriječili da poslije sedam godina zaigraju u finalu Kupa BiH, a na noge odlaze Čeliku i na "Pecaru" u, ako se kockice slože, u bitku za titulu ili Hercegovinu.

Sve u svemu očekuje nas veoma zanimljiv i buran rasplet Premijer lige BiH.

KO S KIM DO KRAJA

1. SARAJEVO 53 (46:16)
Sarajevo - Zrinjski
Radnik - Sarajevo
Sarajevo - Željezničar
Vitez - Sarajevo
Sarajevo - Sloboda

2. ŠIROKI BRIJEG 52 (39:14)
Čelik - Široki Brijeg
Široki Brijeg - Olimpik
Drina - Široki Brijeg
Slavija - Široki Brijeg
Široki Brijeg - Zrinjski

3. ŽELJEZNIČAR 52 (43:21)
Velež - Željezničar
Željezničar - Mladost
Sarajevo - Željezničar
Željezničar - Travnik
Čelik - Željezničar

4. ZRINJSKI 51 (33:11)
Sarajevo - Zrinjski
Zrinjski - Travnik
Čelik - Zrinjski
Zrinjski - Olimpik
Široki Brijeg - Zrinjski

Komentari / 0

Ostavite komentar