Navršilo se 35 godina od Titove smrti

Danas se navršava 35 godina otkako je preminuo nekadašnji doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Isto toliko godina Tito je proveo na čelu SFRJ (DFJ i FNRJ).

Region 04.05.2015 | 07:43
Navršilo se 35 godina od Titove smrti

Josip Broz Tito, neprikosnoveni vođa i predsjednik Saveza komunista Jugoslavije, maršal, vrhovni komandant i doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, države stvarane u moru krvi tokom 20. vijeka, koja ga je nadživjela samo jedanaest godina, umro je 4. maja 1980. godine, u 15.05 u bolnici u Ljubljani.

U ondašnjoj Palati CK SKJ, u koju je Tito ušao samo jednom, 1966.godine, kada je objekat sagrađen, a onda rekao da ga u to zdanje u kome se danas nalazi tržni centar „Ušće” nikada više ne zovu, pošto mu se nije dopalo, tu je bio smješten važan obavještajni centar. Od kada je, poslije dočeka Nove 1980. godine Tito bio smješten u bolnicu, u pomenutom centru su sa strepnjom, pod stresom, očekivali jednu šifrovanu poruku iz Ljubljane: „Utakmica je počela”.

Bio je to znak da je Tito preminuo, a pedesetak svjetskih televizijskih mreža je direktno prenosilo ispraćaj Titovih posmrtnih ostataka do Kuće cveća, u krugu Užičke 15 na Dedinju.

Titovoj sahrani je prisustvovalo više od 200 visokih državnih i političkih ličnosti iz svijeta

Tito je imao nesumnjivo veliki ugled u svijetu. Bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. U unutrašnjoj politici ostavio je ustrojstvo koje se se na kraju pokazalo kao neodrživo - Ustav iz 1974. godine, a specifičan sistem konsenzusa predstavnika republika i pokrajina pokazao se kao nerješiv problem kada se raspao Savez komunista Jugoslavije, na XIV vanrednom kongresu u januaru 1990.

Rođen je Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju 1892. godine, u mješovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici, a kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915. godine, pa je izvjesno vrijeme bio zarobljenik, a u njegovim zvaničnim biografijama navođeno je da je učestvovao i u Oktobarskoj revoluciji.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se krajem 1920. godine, kada je postao član Komunističke partije, a 1937. njen generalni sekretar, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića. Radio je 1936-1937. u Kominterni u Moskvi, u vrijeme kad je likvidiran znatan broj jugoslovenskih komunističkih prvaka.

 

Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svjetskom ratu Partizanski pokret, odnosno Narodnooslobodilačku vojsku a iz rata je izašao kao legendarni vođa.

Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju - tokom i nakon Drugog svjetskog rata. U zanosu revolucionarne "pravde" nestale su desetine hiljada nekomunista - pod maskom "borbe protiv saradnika okupatora", čime je u stvari uništen čitav tadašnji građanski sloj.

Tito je ostao upamćen i po tome što je 1948. godine odbio Staljinov pritisak, odnosno Rezoluciju Informbiroa komunističkih partija, nakon čega je decenijama dobijao značajnu finansijsku pomoć od SAD.

I danas, 35 godina poslije njegove smrti, izostaje dubinska analiza istorijskog vremena proteklog u Titovom znaku.

Izvor: Istinito

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Sfrj

04.05.2015 05:55

legenda

ODGOVORITE
Name

aco

04.05.2015 06:19

Ehhh moj druze Tito,sta nam ovo bi

ODGOVORITE
Name

Dostojan zivot.

04.05.2015 06:20

Legenda nad legendama.

ODGOVORITE
Name

valter

04.05.2015 06:40

Nek ti je laka zemlja !

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

04.05.2015 06:54

Druze Tito , ovi " nasi demokratski politicari " ne mogu ni da okrece ono sto si ti napravio ! A fabrike koje su netaknute izasle iz rata su sada rusevine ! Od 10 maraka si uzimao za sebe 1 marku a ostalo narodu , a ovi " nasi politicari " od 10 maraka uzimaju sebi 10 maraka i jos se zaduzuju , a narodu sendvic svake cetiri godine , ko nema ponosa , na izborima ! Uglavnom , Josip Broz dobar skroz !

ODGOVORITE
Name

007

04.05.2015 07:00

Dobra prilika da se uporedi život,nekad i sad

ODGOVORITE
Name

ANDI

04.05.2015 07:13

VOLJENI MARSALE ,TVOJ PIONIR SA CRVENOM MARAMOM ,VJERE SAM TVOJE JUGOSLOVENSKE

ODGOVORITE
Name

pionir

04.05.2015 07:26

Slazem se sa Edom!

ODGOVORITE
Name

nikola

04.05.2015 07:27

...ne mogu cijeniti čovjeka za koga ne znamo ni ko, ni šta je bio. Veličajte ga u svojoj kući.

ODGOVORITE
Name

re

04.05.2015 07:53

Glup si da bi to shvatio, ali nisi ti kriv.

Name

Mure

04.05.2015 08:28

Onda cijeni Baju ! Znas i ko je i sta je.

Name

Dodano

04.05.2015 07:31

35 lijepih i dobrih godina za sjecanje i svaku pohvalu.

ODGOVORITE
Name

marko

04.05.2015 08:15

Zlocinac I prevarant!Mi smo imali drzavu pocetkom 20 vjeka,sve posle je stvoreno da nas uniste!!!Za kralja I otadzbinu!!!

ODGOVORITE
Name

Krajačić

04.05.2015 08:15

Poljski Jevrej,zadužen za zatiranje svega što je Srpsko.

ODGOVORITE
Name

Običan Čovek

04.05.2015 08:25

E moja djeco Vi što pišete ove komentare,a niste živjeli tad. O pokojnicima nisam želeo komentirati,ali neke stvari treba znati , jer će nam sutra biti neko bolji što je danas loš. Sjetite se samo "Obrvana".Sad ne valja ,sad valja i sad ne valja.....Tito? Dali je umro?.Nisam obaviješten.Meni se čini da je još živ.Srpski narod je zadnji prihvatio "komunizam",ali samo zato što je došao iz Rusije. Danas ga ne ispušta i vodi trku sa Venecuelom,Sjevernom Korejom i možda sa Kubom za prvo mjesto,jer je sve ostalo i od slova i duha ,a kažu njega nema.Mada nisam siguran. Tako ćemo biti i poslednji jurišnici za spas Evropske Unije. Možda je to od gena sina Cara Lazara,koji je poginuo u jurišu da bi spasio Bajazita,a on mu ubio oca i porobio i sestru i državu.Osvestimo se malo i gledajte djeco da imate neki kontinuitet.Boreći se za druge bojim se da ćemo nestati mi. Tito je bio nominovan za Nobelovu nagradu ,a imao koncentracioni logor za Srbe najviše -Goli Otok.Veliko je to umjeće,ali je jednostavno došao do podrške.Rekao je Staljinu NE , a kad se Evropa tresla od brkatog Staljina. Samo što je Tito ,kad je rekao ne ,zagrijao motore aviona i izdao nalog pilotu da leti za Švajcarsku,ako zatreba. Tako se zbilo to čojstvo i junaštvo , a Rusi nisu ušli samo zato što su se bojali da se ne prolije krv sa Srbima , jer su pravoslavni i to je bilo to.Da Tito nije bio sretan,kao običan čovek,zadesila bi ga sudbina Nikolaja Čaušeskog. Tito je na vrijeme živo i na vrijeme umro. O pokojnicima sve najbolj,ali da znate,Vi koji ste se rodili nešto kasnije i niste rođeni pod sretnom zvjezdom kao Tito. Želim svim dobrim ljudima svako lično i porodično dobro...

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

04.05.2015 08:26

Ma običan diktator. Ne znam kome je on više interesantan. Na žalost, njegove komunističke zaostavštine, ne možemo da se oslobodimo nikako. Nikako da nam krene. Na našim prostorima, jedino nisu osuđeni komunistički zločini, a kad njih ne osudiš, događaju nam se novi. I obična je laž kako se živjelo dobro. Sada se bolje živi, a manje se radi.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

04.05.2015 08:32

Kamo sreće da se nikad nije ni rodio. Bjelosvjetski hoštapler i prevarant. Grobar srbskog naroda. I tzv. njegova sahrana je prevara. Niti je umro kad je objavljeno, niti je sahranjen u Beogradu. Ko ne vjeruje neka otvori grobnicu... E moji ludi Srbi.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

04.05.2015 08:44

DRUŽE TITO TI SI NAJVIŠE ZASLUŽAN ZA OVU ZAJEBANCIJU.TVOJI PIONIRI, GENERALI, POLITIČARI, PENZIONERI DIGOŠE RUKE ČIM SI IM OKRENUO LEĐA. NAPRAVIŠE ONO ŠTO SI IM NAREDIO. NEKA SE VIŠE NIKAD NE PONOVI JUGOSLAVIJA. SVE ŠTO JE SINTETIČKO A NIJE PRIRODNO, NE IDE.

ODGOVORITE
Name

ma daj

04.05.2015 09:07

Kakav da god Broz bio bolji je od ovih danasnjih za najmanje jednu klasu ako ne i vise.Mnogi se dokopali demokratije pa im nista nije valjalo,ali ako cemo posteno,Goli otok bi morao biti u najmanju ruku ko Brac da primi sve danasnje politicare...

ODGOVORITE
Name

GACKO RS

04.05.2015 09:31

DANAS JE 16 GODINA OD HEROJSKE SMRTI PILOTA PUKOVNIKA MILENKA PAVLOVICA I TO SRPSKI NAROD TREBA DA OBILJEZI, A NE GODIŠNJICU SMRTI OVOGA STO MU SE NE ZNA NI KO JE BIO, I CIJE CE KREDITE KOJI SU POSLUŽILI DA SE ODRŽAVA PRIVID DA JE SVE U REDU VRAĆATI I NASA CUKUNCUKUNUNUCAD!

ODGOVORITE
Name

Nekad radnik sad jadnik

04.05.2015 11:20

Posao , sex , droga i r"n"r......to , su bila vremena ....na , goli otok su slati tajkuni , staljinisti , pederi i impotentni . Ti , isti sto vas danas derace...radnicka klasa je slata u Herceg Novi , Igalo , Vodice....more.....eh , posla , djece , srece , druzenja , ponosa , provoda , zdravstvene zastite ,, sexa ....eh , Tito sto nam ne pozivi jos . Ovi , nam odmah , uvalise puske umjesto lopata , rat umjesto mira , otese nase fabrike , nema ni r"n" r , vec nekakav turbo folk , otese i radnicke hotele , skinuse radnicke silke sa zidova u fabrikama , nikoga ne intersuje rad , vec koliko znas ukrasti , toliko i vrijedis. Neki pojedinci su postali nova oznacna jedinica za bogastvo , ali sto je najgore , Niko ne gu.. ovdje Marsale , sve je manje, djeco...eh , Marsale , zamjenili su nam pocetna slova , od onako velikog R. Stavili , su jos vece J. !

ODGOVORITE
Name

Brod

04.05.2015 11:58

Još uvek se narod seća ustaše iz kuće cveća, ali on je čista nula najgora "faktički".

ODGOVORITE
Name

re_Brod

04.05.2015 13:01

Citiras Boru Corbu, nisi dovoljno pametan da sam osmislis jednu recenicu.... Pitaj tatu i mamu kako je bilo lijepo u Jugi, pod uslovom da ti tata i mama nisu bili handzar divizija, ustase ili cetnici....

Name

Rade

04.05.2015 21:23

Tito je legenda i ostace legenda. Ja sam Srbin iz RS-a ali treba postovati ljude po onom koliko znaju i umeju a ne po tome koje su vjere. Tita ne samo da smo svi mi pa i Srbi postovali nego ga je postovao ceo svijet, bez obzira sto mnogima ali mnogima njegova politika apsdolutno nije odgovarala, postovali su njegovo umijece kako se vodi i upravlja jedna drzava... A vi "novorodjencad" sto ste se rodili posle 1990 nemate pravo ovde bilo sta komentarisati jer vi i nemate pojma ko je bio covek sa imenom "TITO" !!!

Name

Francuz

04.05.2015 23:11

Svi mi jos volimo Tita ! Osim onih koji nas kradu i njihovi botovi koji piskaraju po netu ..Vidim pravopis neki koji tu komentarisu protiv tebe ..dao si im besplatno skolovanje i lijepo djetinstvo a vidi kako te zahvaljuju .. I ja sam Srbin ,moj djed je bio za kralja , isao u crkvu ,molio se i nikad ga nije niko maltretiro ...

ODGOVORITE
Name

sandra

05.05.2015 07:08

Bolje ti je lezi gdje jesi, ne diži se I ne gledaj ovo zlo.

ODGOVORITE
Name

???????

05.05.2015 09:07

Druze Tito tebe Hrvati,Srbi lazu oni vole cupavga i obrijanog Antu i Drazu.Mogu razumjeti sto pate Hrvati i Srbi za njim,ali ne mogu shvatiti neopredjeljene nikako danasnje Bosnjake.Sve sto nam je mogao oduzet oduzeo nam je zemlju,nacionalnu pripadnost itd.Jedno sto je dobar bio prodavo je narodu iluziju o nekakvom brastvu i jedinstvu!!!

ODGOVORITE
Name

Goran

05.05.2015 10:27

Srbima je donio zlo sto najveci dusman nebi

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

05.05.2015 12:13

KAD BUDEMO ZNALI KO SMO I ŠTO SMO, ZNAĆEMO KO JE BIO "TITO"?

ODGOVORITE