Samo jedna "linija" kokaina može izmjeniti strukturu mozga

Samo jedna doza, tzv. "linija" opojne druge kokain dovoljna je da izmeni strukturu mozga i učini mozak bivših zavisnika podložnijim za recidiv, odnosno vraćanje u svet zavisnosti.

Zdravlje 02.05.2015 | 07:36
Samo jedna "linija" kokaina može izmjeniti strukturu mozga

Vodeći stručnjak sa univerziteta “East Anglia” u Velikoj Britaniji doktor Piter Mekormik sproveo je eksperiment na miševima kako bi ustanovio zašto se lečeni zavisnici od kokaina ponovo vraćaju svojoj zavisnosti.

"Iako smo studiju sproveli na miševima, pokazalo se da su isti receptori u mozgu odgovorni za stres i zavisnost od droga", navodi doktor Mekormik.

Sudeći prema časopisu “Medical Daily”, istraživači su otkrili da korišćenje kokaina narušava vezu između dva proteina u mozgu koja su odgovorna za osećanje nagrađivanja i stresa.

Iz ovog razloga lečeni zavisnici često posežu za ponovnim uzimanjem kako bi se izborili sa stresnim situacijama u životu, tako da kokain postaje "jedino rešenje".

"Pokazalo se da samo jedna linija kokaina može u potpunosti da promenti “arihitekturu” mozga i prouzrokuje recidiv kod lečenih zavisnika, odnosno smanji samokontrolu", zaključio je doktor Mekormik.

Studija je originalno objavljena u časopisu “The Journal of Neuroscience”.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar