Šta je teže od mršavljenja?

Verovali ili ne, svaki nutricionista reći će vam da je mnogo teže ugojitii se nego smršati. Naravno, pod tim se podrazumeva gojenje na zdrav i prihvatljiv način.

Zdravlje 01.05.2015 | 09:24
Šta je teže od mršavljenja?

Kad je reč o ljudima koji imaju problem s telesnom težinom i to onom smanjenom, a nije u pitanju teško oboljenje, oni vode veliku borbu s nadoknadom kilograma. Na primer, anemični ljudi teško dobijaju na kilaži, a suočeni su s manjkom energije, slabošću i težom pokretljivošću.

Činjenica je da su smetnje u ishrani, hronične bolesti, neuhranjenost i nasledni faktori neki od razloga za manju telesnu težinu. Ali jako je važno voditi računa o ishrani.

Glavni krivci za gojenje koje svakodnevno unosimo u organizam su mleko, jaja, puter, šećer i masnoće. Zdrava odnosno pravilna ishrana preporučuje tri veća obroka, i 2-3 međuobroka.

Ukoliko želite da se ugojite, treba da povećate unos namirnica bogatih kalorijama, ali to ne znači da možete da jedete sve što vam dođe pod ruku. Posebno obratite pažnju da se ne pretera sa zasićenim masnoćama. Masnoće zasićene i nezasićene imaju istu kalorijsku vrednost, ali sasvim suprotno delovanje na zdravlje. Šta uraditi?

Povećajte kalorijski unos - treba da unosite više kalorija nego što ih trošite.

Redovno vežbajte - za ciljani program vežbanja obratite se nekom stručnom licu. Preporučene namirnice

Žitarice i proizvodi od žitarica

Voće i povrće

Punomasno mleko i mlečni proizvodi

Masna riba

Maslinovo ulje

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar