Ovako su Hrvati vidjeli srpski Večiti derbi!

"Nova poseta derbiju nas je uverila da još postoje i gori od nas, ali jadni su oni koji se upoređuju sa lošijima", konstatuje. Novinar zagrebačkog "Jutarnjeg lista" objavio je članak o "večitom derbiju", duelu Crvene zvezde i Partizana.

Fudbal 27.04.2015 | 18:00
Ovako su Hrvati vidjeli srpski Večiti derbi!

Opet crvenimo! Zbog grupa huligana koji su obeščastili najvažniju fudbalsku utakmicu koju Srbija ima.

Po običaju, slike incidenata obišle su svet, a mediji u regionu dali su poseban prostor onome što se dešavalo na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu.

Zagrebački "Jutarnji list" poslao je novinara u Beograd, koji je ispratio derbi, ali i utakmice finala ABA lige između Crvene zvezde i Cedevite.

"Glave krvave, ruke slomljene, a na tribinama smijeh!", naslov je članka novinara ovog lista, koji je započet ovom konstatacijom:

"Nova poseta derbiju Crvene zvezde i Partizana nas je uverila da još postoje i gori od nas, ali jadni su oni koji se upoređuju sa lošijima".

Nastavio je:
"Rezultat? 41 priveden, 35 ranjenih policajaca, 30 povređenih navijača. Fudbal? Nula za Partizan koji je zadržao pet bodova prednosti, ali i nula što se tiče fudbala. I po tome su ispod vodećih hrvatskih klubova".

U hali "Pionir", novinar "Jutarnjeg lista" je razgovarao sa nekolicinom ljudi:

"Ma šta si uopšte išao tamo, to ti je kao da gledaš, kako ono beše, Trnje je l’ tako?", rekao mu je jedan muškarac koji je došao na košarkašku utakmicu Crvene zvezde i Cedevite.

Razgovarao je i sa jednim policajcem:

"Treća liga, brate. Što nisi otišao da gledaš Čuku? Čukarički igra najbolji fudbal u Srbiji. Došao neki budža koji redovno plaća igrače. U Zvezdi i Partizanu nemaju za plate, ali kako igraju ne bih im ni kinte dao".

Isti policajac mu je rekao i da je osetio olakšanje kada je video da je raspoređen da obezbeđuje košarkašku utakmicu, a ne derbi:

"Oblila me sreća što ne moram na ‘fudbal’. Na košarci sama gospoda, ha ha…".

Novinar "Jutarnjeg lista" poslužio se rečenicom, odnosno opaskom koju je čuo u prolazu:

"Na derbiju je bilo zabavno dok nije počeo fudbal".

"Ova rečenica zvuči ružno, pogotovo porodicama čiji su članovi povređeni u derbiju, ali savršeno oslikava beogradsku atmosferu", primetio je novinar Hrvoje Slišković.

Evo kako je on doživeo derbi na stadionu:

"U razdoblju nakon što su se neredi primirili, a utakmica još nije započela, nekoliko puta se začuo pljesak kao u teatru. Prvi čin je završen, pauza dojadila pa kao da je nestrpljiva publika aplauzom pozivala fudbalere da izađu na pozornicu za svoj deo predstave. A oni, kada su izašli na teren, prvo se okrenuli severnoj tribini i naklonili akterima prvih prizora za dobro obavljen posao. Stotine stolica letelo je vazduhom, bakljama se mahalo pred nosevima policajaca, krvave glave Beograđanima su, očigledno, najnormalnija stvar na dan derbija. Niko oko nas se nije uzrujao ili ljutio. Neke stvari nikako se ne menjaju na bolje. Ni kod njih, ni kod nas. Ljudi oko nas glasno su odobravali svaki udar Zvezdinih navijača na žandermeriju, predlagali strategije za efikasniji napad na policajce 'ako krenu sa dve strane, neće se moći izvući+, a turisti okidali selfije sa kadrovima tučnjave u pozadini".

Potom je citirao jedan od komentara koje je čuo u prolazu:

"Odavno govorim da u turističku ponudu grada treba staviti i 'Poslednji krvavi derbi u Evropi, neredi zagarantovani’. Da bar naplatimo ovu bruku".

Kao jednu od najvećih bizarnosti derbija, novinar zagrebačkog lista istakao je "fotografije u kojima Ivan Bogdanov, huligan koji je postao poznat zahvaljujući neredima u Đenovi, raširenim rukama smiruje Zvezdine navijače i ozbiljno pregovara sa policajcima".

Komentari / 0

Ostavite komentar