Da li živite život kakav želite?

Nesvesno, možda, uvučeni ste u svakodnevicu koja vam ne deluje autentično ili nije nešto o čemu ste sanjali. Evo načina da to ispravite...

Zanimljivosti 27.04.2015 | 11:05
Da li živite život kakav želite?

Da li ste se ikada osvrnuli na svoj život - stan, posao, prijatelje, dečka - i pomislili „Kako se ovo dogodilo?“ Možda vam se ne sviđa da pogledate istini u oči, ali možda ste prihvatili prvi posao koji vam je ponuđen posle fakulteta i to je razlog zbog čega vam se sada čini da vam je poziv prava noćna mora. Ili je vašem dečku bio potreban neko sa kim bi podelio troškove stanarine, pa ste se vi uselili kod njega. I nekako vam se čini da vam se stvari dešavaju bez kontrole, umesto da vi vučete životne poteze.

To je fenomen koji neki stručnjaci nazivaju „plutanje“. „Plutanje“ se dešava kada dozvolite da okolnosti ili drugi ljudi odlučuju umesto vas. A to je, samo po sebi, odluka koja može da vas učini nesrećnom. Naravno, imate sreće što ste zaposleni, obožavate da se ušuškate pored dečka svake večeri i vaš novi stan je prilično kul... Ali vremenom, ove prilično dobre situacije mogu da izazovu nezadovoljstvo. Što ste duže u tome, više ćete se osećati kao zarobljenik u životu, koji kao da nije vaš. Da li vas nosi struja?

Najteži deo je da otkrijete da li život, kojim ste možda i zadovoljni, predstavlja rezultat „plutanja“. Ali važno je da to spoznate dok ste još u poziciji da lako povratite kontrolu, pre nego što se zaglavite na poslu koji mrzite... ili nešto gore. „Plutanje“ vodi do kajanja. Kada niste iskreni prema sebi, propuštate prilike i iskustva koji bi mogli da vam donesu bogat, ispunjen život.

Pa kako da postanete iskreni prema sebi? Predlažemo dva jednostavna testa. Prvo, prisetite se nekoliko velikih odluka koje ste doneli. Ako je vaš posao, mesto gde živite ili recimo veza, posledica tuđih odluka, onda „plutate“. Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju: kako odgovarate na svakodnevne pozive. Da li često koristite fraze kao što su „Zašto da ne?“, „Mogla bih!“ ili „Moglo bi da bude zabavno“? Ovi odgovori su znaci upozorenja koji ukazuju da je vaš mozak podešen na „plutanje“. Preuzmite kormilo

Nije vam potreban totalni preokret kako biste se vratili na pravi put. Štaviše, kada shvatite šta se dešava, čak i male promene u načinu na koji se nosite sa svakodnevnim situacijama mogu da promene vašu perspektivu i vrate vam naviku da preuzimate kontrolu nad životom. Kada postanete svesni da „plutate“, imaćete priliku da otkrijete šta zapravo volite i želite, tako što ćete promeniti jednostavne obrasce ponašanja. Isključite se sa autopilota uz pomoć sledećih šest trikova

• Zamenite frazu „Svejedno“ sa „Želim/Mislim da/ Osećam da...“

Bilo da odgovarate na pitanje koleginice gde želite da ručate na pauzi ili na mamino propitivanje o svom petogodišnjem planu u vezi sa profesionalnim ciljevima, primorajte se da kažete - i otkrijete - šta zapravo želite.

• Nedelju dana se budite jedan sat ranije

Dodatno vreme iskoristite za vežbanje, uživanje u slasnoj kafi s mlekom ili pogledajte film koji nikako niste stigli. Suština je da ćete raditi stvari zato što vi to želite, a ne zato što morate.

• Dešifrujte svoj „FB Fid“

Ponekad se dešava da plutate zato što ni sami niste svesni šta želite od života. Evo jednog interesantnog eksperimenta: sledeći put kada otkrijete da vas iznervira neki „news-feed“ post, zapitajte se zašto ste ljuti. Prevaziđite negativne emocije i možda ćete otkriti da je to što vas uznemiruje zapravo nešto što i sami priželjkujete.

• Registrujte se na “Pinterest”

Stručnjaci kažu da je kreiranje tabli, na kojima su prikačene stvari koje vas inspirišu, delotvorno zato što dajete sebi prostora da otkrijete šta vas zaista uzbuđuje.

• Priključite se nekoj grupi

Časovi plesa, sat vremena plivanja, prijava na kviz znanja... ne razmišljajte, samo učestvujte. Upravo ova neplanirana iskustva će vam pomoći da otkrijete u čemu uživate.

• Počnite da pišete blog

Pisanje o svom danu i kačenje slika stvari koje ste videli i radili je opipljiv način da postanete svesni prolaznosti vremena, a stručnjaci kažu da je to važno za procenu obrazaca u vašem ponašanju. Videćete koliko ste postigli i shvatićete da postupci imaju realne posledice.

Izvor: Super žena

Komentari / 0

Ostavite komentar