ABA: Zvezda spremna za titulu - 2:0 protiv Cedevite!

Košarkaši Crvene zvezde poveli su sa 2-0 u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige pošto su u Pioniru ponovo bili bolji od Cedevite, ovoga puta 69:65 (22:8, 18:24, 18:16, 11:17).

Košarka 26.04.2015 | 22:40
ABA: Zvezda spremna za titulu - 2:0 protiv Cedevite!

Crveno-beli su ponovo bili neverovatno dominantni u prvoj deonici, zatim su malo popustili, ali sjajne role Bobana Marjanovića i Luke Mitrovića bile su dovoljne da tim sa Malog Kalemegdana po drugi put slavi u seriji.

Cedevita je u dva navrata, kada se činilo da je sve gotovo, vraćala u igru, držala rezultatski priključak, a onda se osam minuta pre kraja spustila na samo "-5" na pogon Ukića. Ipak, domaća ekipa je izdržala pritisak i pored toga što je bilo samo dva razlike, te tako došla na samo pobedu od prvog trofeja u regionalnoj ligi.

Treća utakmica se igra u sredu od 20.30 časova u Zagrebu.

Prva četvrtina: Mitrović već do dvocifrenog učinka, Cedevita očajna za tri poena

U prvom minutu igre samo je Luka Mitrović uspeo da probaci loptu kroz obruč za prvo vođstvo Zvezde, a Bilan je uzvratio polaganjem na drugi obruč (2:2). Odbrane na startu duela nisu oduševile, jer su obe strane dolazile do otvorenih šuteva, ali nije bilo ni pogodaka, dok je među crveno-belima do četvrtog minuta u centru pažnje bio Mitrović koji je održao prednost (7:4).

Seriju domaće ekipe od 7:0 prekinuo je Luka Babić sa distance za 9:6, a plan Cedevite da šutevima za tri poena drže pritisak protiv Zvezde nije uspeo, jer je do sredine prve deonice iza linije šutirano 0/4. Beograđani su se polako odvajali, pa je na izmaku sedmog minuta bilo 14:6, što je najveća razlika bila do tada.

Zvezda je krajem četvrtine ispunila bonus, a onda je u istom napadu Dangubić "nalepio" rampu Gordiću, što je direktno uticalo na tranziciju i pogodak Mitrovića za tri poena (20:8). Cedevita je dogurala i do 0/9 za tri poena, a crveno-beli su na kraju imali "+14" (22:8).

Druga četvrtina: Manji pad u igri Zvezde, Marjanović već do dabl-dabl učinka

Prva trojka za Zagrepčane stigla je u 11. minutu pošto je Zubčić pogodio za 22:11, a sa tri ofanzivna skoka u jednom napadu, Dangubić je poentirao (24:11), a mini-seriju je nastavio Dženkins sa tri poena (27:11). Igrači Cedevite su gledali da se što više odalje od reketa, kako im Marjanović ne bi bio prepreka, ali ih šut nije služio, makar ne na taj način da mogu da sustignu dvocifrenu razliku domaćina (29:15).

Marjanović je bio opasnost za goste i u ofanzivi, jer su uporno, kao i svaka druga ekipa, morali da ga udvajaju, a to je pravilo veliki prostor za upade po čeonoj liniji Kalinića i Mitrovića koji su održali prednost Zvezde (33:20). U velikoj jurnjavi koja je nastala od od 17. do 19. minuta, gostujuća ekipa iz Zagreba je uspela da konsoliduje redove i kroz tranziciju pogodi dve trojke, odbrani tri napada i dođe na samo "-6" (38:32).

Marjanović je za 20 minuta već došao do dabl-dabl učinka sa 14 poena i 10 skokova, a crveno-beli su ostali na pristojnoj razlici od osam poena (40:32), dok u drugom poluvremenu ostaje zadatak da se popravi preuzimanje, jer je hrvatski predstavnik ušao u seriju pogodaka za tri poena, te bi bilo jako nezgodno da ostane u njoj.

Treća četvrtina: Crveno-beli vodili "+18", Cedevita ipak uhvatila priključak

Zveda je dobro otvorila treću deonicu pošto je Kalinić ubacio četvrtu trojku za crveno-belu ekipu, a onda se Mitrović izborio uz koš za slobodno bacanje koje nije realizovao, ali je vođstvo ponovo bilo dvocifreno (46:34). Najveća razlika za tim sa Malog Kalemegdana bila je 16 razlike, a to se ponovilo u 25. minutu kada je Bobi povezao četiri poena za 52:36.

Kada god se učini da je Cedevita jednostavno položila oružje, ona pronađe snage da održi, kakav-takav, priključak, pa je Stanko Barać, neočekivano, pogodio dve trojke u nizu, upisao svoje prve poene u 28. minutu i primakao goste na 54:42.

Kako Barać ne bi imao više otvorenu poziciju sa linije za tri poena, Radonjić se odlučio da udeli Mitroviću, umesto Marjanoviću, posao da čuva centra Cedevite koji se nakon toga nije usudio da pokuša ponovo, a na minut do poslednje deonice rezultat je bio 58:46. Akcijom Ukića i Ramljaka završena je četvrtina
(58:48).

Četvrta četvrtina: Zvezdin pad u igri nije uticao na ishod susreta

Ukić je doneo svojoj ekipi nadu sa trojkom, a onda i sa floterom spustio razliku na samo pet razlike (58:53). Zvezda je prvi koš u četvrtini postigla tek nakon tri i po minuta igre pošto je Blažič prepoznatljivo probio odbranu i položio (60:53). Veliko opuštanje domaćina koje je usledilo pošteno je kažnjeno od strane Cedevite koja je prišla samo "-2", te tako probudila publiku koja je prepoznala trenutak (61:59).

Usledila je serija, verovatno i odlučujuća, od 4:0 Zvezde (65:59). Crveno-beli su držali loptu čak 30 sekundi, a vreme je radilo za njih, pa je Cedevita i pored toga što je odigrala sasvim solidno tri četvrtine morala da položi oružje.

Komentari / 0

Ostavite komentar