Kinezi modifikovali ljudski genom

Prvi put u istoriji, kineski naučnici su objavili da su uspešno izmenili genome ljudskih embriona, a to dostignuće je pokrenulo žestoku debatu o etičkoj izvodljivosti takvih eksperimenata.

Zdravlje 26.04.2015 | 19:15
Kinezi modifikovali ljudski genom

Na Sun Jat-Sen univerzitetu u Guangdžou u Kini osnovan je tim od 16 naučnika, koji predvodi istraživač genetskih funkcija Jun Jie Huang.

Oni su pokušali da saznaju da li bi mogli da izleče bolest gena koju izaziva beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmeniti embrionalni genom, javlja Sputnik, a prenosi Tanjug.

Koristili su tehniku za obradu gena na osnovu ubrizgavanja kompleksa u embrion, koji se sastoji od zaštitnog DNK elementa dobijenog iz bakterija i specifičnog proteina.

„Naučni tim je koristio samo 'neodržive' embrione, dobijene od lokalnih klinika za plodnost koji su bili preveliki i nisu mogli da se razviju u bebu“, istakao je Huang.

Konačni rezultati studije objavljeni su u onlajn časopisu Protein i ćelija nakon što su dva međunarodna naučna časopisa, Engleska priroda i Američka nauka, odbila da ih objave iz etičkih razloga, naveo je Huang.

Neki stručnjaci tvrde da bi tehnika izmene embrionalnog gena mogla da ima svetlu budućnost, jer bi to pomoglo iskorenjivanju raznih genetskih bolesti pre nego što se beba rodi.

Drugi, međutim, strahuju da je takva tehnologija nemoralna i čak opasana, jer može da izazove haos u okviru ljudskog genoma, što je nasledno.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar