U Republici Srpskoj smrt brža od posla

U Republici Srpskoj gotovo je 143 hiljade nezaposlenih. Kako smanjiti broj nezaposlenih vlast nema konkretno rješenje. Frapantno je da je tokom prošle godine preko 500 osoba koje su bile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje umrlo čekajući posao.

Republika Srpska 26.04.2015 | 17:03
U Republici Srpskoj smrt brža od posla

Mladi u Srpskoj sve manje vjeruju u obećanja vlasti. Tvrde da se posao ne dobija preko Biroa nego preko veze. 

Smrt je bila brža od poziva za posao. Čekajući zaposlenje na birou rada u Srpskoj je prošle godine umrlo 558 osoba. Tako je svakog mjeseca sa evidencije Republičkog zavoda brisano 46 osoba.

Negativan trend mogao bi se nastaviti uzme li se u obzir činjenica da je krajem marta na spisku Zavoda bilo više od 20 hiljada onih koji čekaju na posao duže od 10 godina.

Rekord je,  oborio Slobodan Trbojević. Mehaničar po struci.  Na bioru je čak 30 godina. Poziv i posao nije dočekao.  

Da nema ništa od toga slaže se i Željko Divjak. Svakog mjeseca je na Birou. Od Zavoda kaže ima vajde samo kada je u pitanju zdravstveno osiguranje.

Da je teška situacija misli i armija onih koji su nezaposleni, a njih je više od 142 hiljade. Taj broj je manji za oko šest hiljada u odnosu na januar prošle godin,e ali je i dalje previše onih koji su na birou. Kako smanjiti taj broj – jasnog odgovora nema.  Plan postoji ali ne i realizacija. Pravdanja i objašenja zato ne manjka ali liče na sva prethodna.

Boljitka neće biti sve dok se ne promjeni upisna politika – odgovaraju iz Konfederacije sindikata.
Nezaposlenost će, kažu, biti smanjenja tek kada obrazovanje bude usklađeno sa tržištem rada.

Na spisku nezaposlenih ima i doktora nauka i  preko 400 magistara. Profesori matematike ili fizike na posao čekaju u prosjeku tri mjeseca i brže će se zaposliti od farmaceuta, sociologa ili biologa koji na posao čekaju i do 2 godine. Iz Vlade poručuju da će čekanja i nezaposlenosti biti sve manje, zahvaljujući novom Akcinom planu. Međutim, malo ko vjeruje u obećanja.

Za sada u Vladi niko ne spominje hoće li doći do izmjene upisne politike, ali obećavaju da će se novim Zakonom o radu definisati dužina čekanja na Birou. Ako je suditi po tome, oni koji već mjesecima i godinama čekaju – čekaće i dalje jer priča o novom Zakonu o radu još je samo priča jer usglašenih stavova i dogovora nema ni na vidiku.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

vesna

26.04.2015 15:12

Ja ne poznajem osobu koja je dobila posao na normalan nacin, tj. izborom po vrijednosti kandidata, cuda mi cudna da se to tek sad ustanovi.

ODGOVORITE
Name

vuper

26.04.2015 15:31

Ja mislim da vlast nije zadovoljna da onih 500, treba nesto poraditi da se taj broj bar udvostruci.

ODGOVORITE
Name

Требиње

26.04.2015 16:05

Једини начин да ова власт смањи стопу незапослених је да буде више оних који оду "Богу на исповијест", и то ће им ући у Економску политику за 2015 годину.Пошто нам је наталитет такође на "завидном" нивоу, актуелна власт ће "мудрим" потезима ријешити проблем незапослених разним "подстицајима" нпр. давањем јефтинијих пасоша да млади могу брже ићи из РС. Са таквим "реформским" поступцима актуелна власт ће ријешити незапосленост и проблем пензионера.

ODGOVORITE
Name

marko

26.04.2015 18:32

Tiho ubijanje,cetvrti rajh!!!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

26.04.2015 19:32

A što tih 143,000 ne glasaju protiv ove plavuše i njenog mecene i njihovih pajtaša i ostatka sekte. Ovaj iz sindikata smatra da bi vlada nešto trebala da uradi. Da ali Vlada koju postavi neka druga vlast, a ne ova. Dok god ste vi budale da očekujete da se vukovi promijene do tada će vam biti kao jest i gore. Bolje i ne zaslužujete.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

27.04.2015 07:58

Što se diže tolika dževa, jeste da je epidemija nezaposlenosti preplavila i sve više narasta, ali smrtnost od te i takve epidemije još nije tolika da bi bi se alarmi palili. A biće, samo alarme neće paliti niko, jer se pomjera i ta kritična tačka, prag koji upozorava.

ODGOVORITE