Uhapšen Husein Isaković iz Bužima

Husein Isakovića (46) iz Bužima, koji je pod istragom zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u ovom mjestu, uhapšen je na Graničnom prelazu Maljevac, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 26.04.2015 | 10:50
Uhapšen Husein Isaković iz Bužima

Hapšenje su izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH i Granične policije po nalogu Tužilaštva BiH, a u okviru istog predmeta u kojem je nedavno uhapšeno sedam lica osumnjičenih za ratne zločine u Bužimu.

S obzirom da se Isaković nalazio van BiH, na zahtjev Tužilaštva BiH raspisana je policijska potraga, te je on lišen slobode čim je stupio na tlo BiH.

Isaković je pod istragom i tereti se da je, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa takozvane Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenima, učestvovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu koji je služio kao zatvor.

U ovom zatvoru ubijeno je osam zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, jedan zarobljeni pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i tri civila simpatizera Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

U ovom zatvoru nezakonito su držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će, nakon što ga ispita, donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Izvor: SRNA

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

xy

26.04.2015 09:22

Prefiksom "tzv." ova novinska agencija još ne zna da je rat završen. Što se tiče samoga hapšenja sretan sam da ga pravda stiže, pa barem ovako kasno!

ODGOVORITE
Name

Roki

26.04.2015 10:01

Cuj "tzv.Armije RBiH",nije to nikakva takozvana,to je bila jedina legalna vojna sila na teritoriji medjunarodno priznate drzave RBiH!!!

ODGOVORITE
Name

JNA je...

26.04.2015 10:32

...bila jedina legalna vojna sila! Ne kaki kad nemaš kake!

Name

Dragan

26.04.2015 11:11

Naravno, i odred "El Mudžahid" je dio te jedine "legalne" vojne sile.

Name

vrs

26.04.2015 11:32

Zivela Vojska Republika Srpska!! Smrt fasistima! Smrt Armiji BiH. Mi smo drzali 70% terotorije tzv. BiH, Hrvati 15%. toliko o armiji Bosne.

Name

re Roki

26.04.2015 12:59

J.... međunarodno priznatu državu koju ne priznaje malo manje od pola njenog stanovništva. Razumijem zašto je ne priznaju Srbi, ali mi nikada nije jasno zašto je ne priznaju tvoja braća koju zovu autonomaši. Još mi je manje jasno kako se može napraviti država, na način da narod vojskom goniš da tu državu prizna. Roki, tzv. ARBiH je napravljena mnogo prije početka nesrećnog rata na ovim prostorima. Preteča su joj paravojne i parapolicijske snage PL i ZB. U to vrijeme jedina legalna vojna sila je bila JNA a policijske snage su bili pripadnici milicije.

Name

Boki

26.04.2015 15:48

To je bila teroristicka islamska armija kako bi to danas u svijetu nazvali.Jedina legalna je bila JNA koja je od terorista napadana u Tuzli, recimo ili Dobrovoljackoj.S osvrtom kakvu zemlju ste srudili i sta smo dobili pripada joj i fasisticki epitet.Radnici su u takvom polozaju u odnosu na bivsu Jugu da se ovo danas komotno moze nazvat fasizmom i robovlasnistvom. Sretan PRVI maj.

Name

007

26.04.2015 11:05

RE ROKI:A kako nazvati vojsku,koja ratuje unutar sebe(Sarajevo,Cazin i okolina),sa partnerom(oko Mostara)a u svom sastavu ima mudžahedine,vehabije-mesare.

ODGOVORITE
Name

Svasta

26.04.2015 11:18

Ovde se ne kaze takozvana Narodna odbrana Autonomne pokrajine Zapadna Bosna( Fikretovci) a za armiju BiH se govori da je takozvana zato sto i danas postoji. Svasta ima.. Kad cemo doci pameti ? Ili cemo stalno zivjeti u zabludi ?

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.04.2015 12:26

Armija Republike Bosne i Hercegovine više ne postoji, kao ni Republika Bosna i Hercegovine. Postoje Oružane snage BiH i Bosna i Hercegovina (bez onog republika). Možda ARBiH i RBiH postsoji samo u nekim usijanim glavama.

Name

Требиње

26.04.2015 11:30

Зликовца је требало давно ухапсити и осудити га за оно што је урадио. Али ја мислим добиће он неку симболичну затворску казну ако буде осуђен, јер је убијао Србе, а то Тужилаштву и суду БиХ и није неки злочин, или ће бити ослобођен због "недостатка" доказа. Укратко не вјерујем у правичност Суда БиХ јер се види из досадашњег рада истог када се суди Србима осуђујуће казне су драконске а припадницима других конфесија казне су веома благе. Дупли аршини

ODGOVORITE
Name

Dragance

26.04.2015 12:53

Dragance , u cemu je tu razlika kad vec pricamo o usijanim glavama. Da li je po tebi BiH kraljevina ?

ODGOVORITE
Name

ZA Trebinje

26.04.2015 12:58

Komentar ti je na nivou djeteta od 5 godina.Ne znam gdje si sprcao tolike godine zivota.Predlozi nesto konkretno, a ne ponavljati otrcane fraze kao djeca u vrticu.

ODGOVORITE