Brčko: Nakon klizišta prijeti kanalizacija

Nakon zaustavljanja klizišta koje je u martu u brčanskom prigradskom naselju Donji Brezik ozbiljno ugrozilo 10-ak domaćinstava, uslijedila je nova nevolja.
Potok Blizna je preusmjeren od kuća i tako odvojen i od kanalizacionih ispusta koji sada ozbiljno ugrožavaju i boravak i zdravlje.

Bosna i Hercegovina 25.04.2015 | 21:00
Brčko: Nakon klizišta prijeti kanalizacija

Građani ogorčeni – Vlada ne nudi brza rješenja.

Kuće kojima je u D.Breziku klizište uz potok Blizna ozbiljno zaprijetilo, sigurne su nakon privremene sanacije odrona, ali su sada ugroženi ljudi u njima i ovom prigradskom naselju: preusmjeravanjem potoka ostao je kontra pad pa se fekalne vode talože u depresiji: nesnošnjiv smrad, zatvoreni prozori, spuštene roletne i strah od zaraze.

Brezičani pišu zahtjeve i kucaju na vrata nadležnih vladinih odjeljenja: za vodoprivredu, za komunalne poslove, bezbjednost. Za sada uzalud.

U Odjeljenju za poljoprivredu kažu – mi smo uradili svoj dio posla; pisani odgovor iz Odjeljenja za komunalne poslove je stigao i u njemu stoji – vaš problem će biti rješavavan u okviru projekta za kanalizaciju koji je u pripremi za cijelo naselje.

U Odjeljenju za bezbjednost ističu – njihova briga su životi i imovina ljudi, ali iz humanih razloga ipak traže način makar i za privremeno rješenje.

Brezičani će, kažu, živjeti iza zatvorenih vrata još neko vrijeme, a zatim podnijeti tužbe i organizovati proteste prije ljeta i visokih temperatura.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar