E, ovo se zove PROPAST SRPSKOG FUDBALA!!!

Pre deset godina na pragu dva mesta u LŠ, danas ispod Azerbejdžana! Superliga iz godine u godinu tone na UEFA rang listi, iduće sezone, sasvim je izvesno, preteći će nas i kazahstanska liga...

Fudbal 25.04.2015 | 23:40
E, ovo se zove PROPAST SRPSKOG FUDBALA!!!

Pre samo deset godina Srbija se nalazila na 17. mestu UEFA rang liste koeficijenta nacionalnih šampionata, a u ovdašnjim medijima pravile su se kalkulacije kako bi naša zemlja mogla da u najskorije vreme dobije još jednog učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto nas od takvog epiloga delilo samo jedno mesto na pomenutoj rang listi.

Izraelci, koji su bili 16, a ta pozicija donosila je dva mesta u LŠ, bežali su nam manje od jednog boda, dok su Ukrajinci bili 15. sa tri poena manje. Ni moge druge zemlje pri vrhu, poput Austrije, Rusije, Češke ili Turske, nisu imale te 2005. preveliku prednost. Našim klubovima nedostajala je dakle samo jedna dobra sezona kako bi napravili istorijski rezultat...

Nažalost, od tog trenutka (Partizan je baš te godine prezimeo u Evropi, kada je u 1/8 finala eliminisan od CSKA) sve je krenulo nizbrdo. Nijedan naš klub više nije dočekao proleće u evrokupovima, a povremeni izleti crno i crveno-belih do grupnih faza uglavnom su se završavali tragično. I jedni i drugi ređali su poraz za porazom, što je iz godine u godeinu srozavalo Superligu. I dok su pre deset godina iza nas bili Švajcarci, Poljaci, Hrvati, Rumuni, Danci...a na dohvat ruke i mnogo moćniji, trenutno nema "krštene" fudbalske nacije koja nam gleda u leđa, ako ne računamo davno usnule Mađare.

Iza srpskih klubova je još jedna tužna evrosezona. Zvezdi zbog dugova nije ni dozvoljeno da pokuša da se domogne Lige šampiona, a Partizan je kao rezervna varijanta propustio šansu. Kasnije se nije proslavio ni u Ligi Evrope, jer je osvojio svega dva boda iz šest mečeva i dao jedan jedini gol. Plafon za sve ostale (Čukarički, Jagodina i Vojvodina) bila je druga kvalifikaciona runda.

Sve to dovelo je do toga da će Superliga nastaviti da tone. Tako će Srbiju na rang listi za iduću sezonu preteći, verovali ili ne, i azerbejdžanska liga?! Takođe, zahvaljujući dobrim rezultatima Maribora u Ligi šampiona preskočiće nas i Slovenci. Srbija dakle u narednu sezonu ulazi s padom sa 27. na 29. poziciju, ali strmoglavom posrnuću, vrlo je moguće, ni tu neće biti kraj, pošto je sva prilika da će nas do 2017. preteći i Kazahstan (razlika je manja od jednog boda), a u slučaju dobre sezone verovatno i Slovačka.

Za sada ne postoji realna mogućnost gubitka jednog mesta u evrokupovima, ali kako je krenulo... Ko će ga znati...

Komentari / 0

Ostavite komentar