Analiza žrijeba 1/2-finala LŠ: Špancima se ''tresu gaće''!

Juve, Barsa, Real i Bajern pisali su i pišu istoriju evropskog fudbala, ali daleko od toga da vole da vide jedni druge. Naročito kada Madriđani moraju u Torino ili Katalonci u Bavarsku...

Fudbal 24.04.2015 | 21:20
Analiza žrijeba 1/2-finala LŠ: Špancima se ''tresu gaće''!

Klubovi koji su osvojili 21 titulu prvaka Evrope zajedno saznali su svoju sudbinu u Nionu.

Imaćemo italijanska i španska posla početkom maja, kada su u pitanju treneri.

Branilac titule Karlo Anćeloti sa svojim Realom vratiće se u Torino na duel sa Juventusom, trenera Masimilijana Alegrija, Juventusom koji je vodio, ali čiji ga navijači nikada nisu doživljavali kao svog.

Daleko drugačiji doček imaće Pep Gvardiola, u čije je ruke 2013. godine dat tada aktuelni prvak Evrope Bajern Minhen, jer će Španac nazad u Kataloniju, na duel sa zaista svojom Barselonom, koju sada vodi njegov nekadašnji saigrač Luis Enrike.

Prvi put u karijeri, Gvardiola suprotstaviće se Barsi kojoj je za četiri godine doneo nestvarnih i rekordnih 14 velikih trofeja. Pep je vodio Bajern pre skoro dve godine protiv Barse u pripremnoj utakmici i pobedio 2:0.

Barselona – Bajern Minhen, Juventus – Real Madrid u polufinalu Lige šampiona za sezonu 2014/15.

Već na startu jasno je da će se suprotstaviti klubovi koji se međusobno najmanje razlikuju u poređenju sa ostala dva. Ako neko na nekoga liči, po stilu igre, to su onda Bajern i Barselona, a ako neko na nekoga podseća, po energiji, trčanju, taktici, transformaciji iz odbrane u napad, to su onda Juve i Real.

Prethodni put kada je bio moguć "El Klasiko" u finalu Lige šampiona, oba španska velikana ispala su: Barsa od Bajerna, a Real od Borusije Dortmund. To je bilo pre dve sezone.

Šta možemo da očekujemo? SVAŠTA! Da, baš tako... Na to upućuje bogata istorija duela ova četiri velikana...

BARSELONA – BAJERN MINHEN

U susretima četvorostrukog i petostrukog prvaka Evrope daleko više puta radovao se – petostruki, Bajern! Računajući i ponižavanje Katalonaca u polufinalu pre dve godine, kada je u dve utakmice bilo 0:7. Ali, tada se Gvardiola odmarao, Barsu je samo prividno vodio pokojni Tito Vilanova, a ispred Bajerna je stajao moćni Jup Hajnkes.

Zanimljivo, skoro uvek kada se Barselona i Bajern sretnu u Evropi, ko bude bolji – osvoji trofej na kraju! Tri puta bilo je tako kroz istoriju, a jedina sezona koja čini da ovo ne bude pravilo je čuvena 1998/99, kada je Bajern izgubio titulu prvaka Evrope (na Barsinom stadionu) u finalu sa Mančester junajtedom.

Zbog golova u 90. i 92. minutu... Do tada je bilo 1:0 za Bavarce.

I Bajern i Barselona umeli su da ponize ovog drugog: 8. aprila 2009. godine bilo je 4:0 za Barsu, a 23. aprila 2013. bilo je 4:0 za Bajern. Međutim...

Barselona je u poslednjih 317 minuta igre protiv Bajerna dala samo jedan gol. Zapravo, istorijski gledano, Barsa ima samo jednu pobedu u osam susreta sa Bavarcima, pomenutu od 4:0 i dva mršava remija. Pet mečeva završeno je porazom Katalonaca...

JUVENTUS – REAL MADRID

Real Madrid najtrofejniji je i najuspešniji klub u istoriji Kupa, tj. Lige šampiona, ali niko osim Bajerna nije češće pobeđivao Madriđane od, za njih, često fatalnih Torineza.

Juventus je eliminisao Real u tri od četiri nokaut duela u Ligi šampiona, a ta jedna pobeda "kraljevića" nije bila dvomeč, već finale iz 1998. godine, kada je Predrag Mijatović u Amsterdamu pogodio za 1:0 i doneo sedmu titulu prvaka Evrope Realu, prvu od 1966. i pobede nad Partizanom posle preokreta (2:1).

Juventus je sedam puta pobeđivao Real u Ligi šampiona, a kada je poslednji put igrao polufinale, kasnije i finale, 2003. godine, Juve je između ostalog prešao preko – Reala. Bilo je 4:3 ukupno...

Trener Anćeloti vodio je Juve od 1999. do 2001. godine, ali je ujeo za dušu navijače tog kluba te 2003. godine, kada je u mančesterskom finalu odveo velikog rivala Milan do šeste, od sedam titula prvaka Evrope. Milanisti su pobedili posle penala, a Juve čekao 12 godina do novog polufinala, videćemo da li i finala.

Juve i Real često su jedan drugima uzimali igrače, pa su tako boje dva slavna kluba kroz istoriju nosili: Zinedin Zidan, Mihael Laudrup, Fabio Kanavaro, Emerson, Nikolas Anelka, Alvaro Morata, koji trenutno nosi crno-beli dres...

Real je pobedio u samo dve od poslednjih sedam utakmica sa Juventusom,

Poslednji put sastali su se u grupi prošle sezone, u Torinu je bilo 2:2, a u Madridu 2:1...

BARSELONA

Titule prvaka Evrope: 4
Skor u polufinalu: 6-8
Poslednje polufinale: 2012/13 (0:7, Bajern Minhen)
Skor ove sezone: 9-0-1 (23:7)
Prvi strelac: Lionel Mesi (8)
Protiv Bajerna: 1-2-5 (9:15)

BAJERN MINHEN

Titule prvaka Evrope: 5
Skor u polufinalu: 10-6
Poslednje polufinale: 2013/14 (0:5, Real Madrid)
Skor ove sezone: 7-1-2 (30:8)
Prvi strelac: Tomas Miler (6)
Protiv Barselone: 5-2-1 (15:9)

JUVENTUS

Titule prvaka Evrope: 2
Skor u polufinalu: 7-3
Poslednje polufinale: 2002/03 (4:3, Real Madrid)
Skor ove sezone: 6-2-2 (13:5)
Prvi strelac: Karlos Tevez (6)
Protiv Reala: 7-1-8 (18:16)

REAL MADRID

Titule prvaka Evrope: 10
Skor u polufnalu: 13-12
Poslednje polufinale: 2013/14 (5:0, Bajern Minhen)
Skor ove sezone: 8-1-1 (22:6)
Prvi strelac: Kristijano Ronaldo (8)
Protiv Juventusa: 8-1-7 (16:18)

Komentari / 0

Ostavite komentar