Studija dokazala: Nema povezanosti između vakcina i autizma

Nova naučna studija pokazala je da ne postoji povezanost između autizma i MMR vakcine, saopštio je tim američnih naučnika.

Zdravlje 23.04.2015 | 07:28
Studija dokazala: Nema povezanosti između vakcina i autizma

Otkrića su objavljena u Journal of American Medical Association na osnovu ispitivanja kojim je obuhvaćeno oko 95.000 dece sa starijom braćom i sestrama, od kojih su neka imala autizam.

“U skladu sa studijama u drugim populacijama, nismo primetili povezanost između MMR vakcinacije i povećanog rizika za neki od poremećaja iz spektra autizma”, stoji u izveštaju studije koju je predvodio Andžali Džajin, lekar u Fols Čerču u Virdžiniji.

“Nismo pronašli dokaz ni da MMR vakcina povećava rizik od autizma kod dece čija starija braća i sestre imaju neki od poremećaja iz tog spektra.”

Autizam je u porastu, ali naučnici još ne mogu da utvrde šta ga izaziva.

Strah da ovaj poremećaj izazivaju vakcina počeo je da se širi nakon objavljivanja izveštaja izvesnog Endrjua Vejkfilda 1998. godine, u kom je navodno dokazana povezanost između MMR vakcine i razvoja autizma kod dvanaestoro dece.

Ispostavilo se da je reč o prevari, pa ju je stručni časopis koji ju je objavio - povukao. Britanija je takođe autoru Vejkfildu oduzela lekarsku dozvolu.

Međutim, briga zbog bezbednosti vakcine, naročito u doba interneta, uspeva da opstane.

“Iako nijedno relevantno istraživanje tokom poslednjih 15 godina nije pronašlo povezanost između MMR vakcine i autizma, mnogim roditeljima to nije dovoljno”, stoji u studiji objavljenoj u JAMA.

“Ispitivanja roditelja koji imaju decu s nekim od poremećaja iz spektra autizma pokazuju da mnogi veruju da je MMR vakcina doprinela problemima njihove dece.”

Tako deca koja imaju stariju braću i sestre s autizmom ređe dobijaju vakcine od dece bez autizma u porodičnoj istoriji.

Izvor: B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

n.n.

23.04.2015 06:36

Uradite deci prvo analizu da li su alergična na jaja, pa tek onda im dajte mmr vakcinu.

ODGOVORITE
Name

plavi grujica

23.04.2015 09:03

Ma jok more, to dođe samo od sebe. Sve čine da na ljudima isprobaju otrove i bolesti, posle da nam prodaju lijekove.

ODGOVORITE