Google planira da lansira hiljade online balona

Projekat Loon želi brzu internet vezu da omogući balonima, a u videu navode da sada mogu ostati i 100 dana u vazduhu i da ih mogu proizvoditi mnogo brže.

Informacione tehnologije 21.04.2015 | 10:08
Google planira da lansira hiljade online balona

Googleov projekat Loon već je nekoliko godina u razvoju, a za razliku od Facebookovih dronova, oni internet do nedostupnih područja žele da dovedu balonima. Projekat su testirali iznad Novog Zelanda, a sada ga žele proširiti na mnogo više zemalja.

Baloni lete na visini od 20 kilometara i koriste softver uz pomoć kojeg znaju gde moraju da pošalju određeni balon, u zavisnosti od strujanja vazduha. Za razliku od 2013. godine baloni danas mogu ostati u stratosferi i do 10 puta duže, a mnogi su u vazduhu bili i više od 100 dana. Rekord je, kažu u Googleu, bio 130 dana. Razvili su i automatski sistem, koji im omogućava da lansiraju balone mnogo brže.

"Cilj projekta je dovesti internet do dvoje od troje ljudi u svetu koji ga još nemaju," kaže Majk Kasidi iz Googlea. Dodaje da se približavaju trenutku u kom će moći da lansiraju hiljade balona. Uslugu testiraju i u Australiji i Južnoj Americi, a s operaterima sarađuju kako bi balonima omogućili LTE vezu.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar