Švajcarska pošta testira isporuku pošiljki dronovima

Švajcarska pošta, u saradnji sa svojom kargo poštanskom službom i kalifornijskim proizvođacem dronova, Maternet, planira da na leto počne testiranje isporuke pošiljki pomoću dronova, malih bespilotnih letelica.

Zanimljivosti 21.04.2015 | 09:55
Švajcarska pošta testira isporuku pošiljki dronovima

Cilj projekta je sagledavanje potencijala ove tehnologije na teritoriji Švajcarske, objasnio je potparol švajcarske Pošte Bernar Burki.

Švajcarska pošta namerava probno uvođenje dronova a za sada se ne zna da li će i kada će oni ući u redovni program isporuke.

Kada dostava obične pošiljke nije moguća zbog prirodnih prepreka, poput vode ili planinskih venaca, tada su dronovi idealno rešenje za isporuku hitnih medicinskih proizvoda.

DHL, ogranak Nemačke pošte, prošle godine je prvi u Evropi počeo sa korišćenjem bespilotnih letelica za dostavu pošte uglavnom medicinskog karktera na ostrvo Juist. Njihov dron može da leti brzinom 65 kilometara na sat.

Američka IT kompanije Amazon, dobila je dozvolu američkih vlasti da testira dronove za isporuku svojih pošiljki.

Minijaturni dronovi rade na električni pogon i mogu da pređu udaljenost od 16 kilometara u prečniku. Mali plastični paket, koji sadrži narudžbinu, montira se ispod bespilotne letelice koju Amazon naziva "oktokopter" i koja leti do kuće naručilaca.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Лопов

21.04.2015 07:57

Види сада проблема. Морам се технолошки усавршавати и развијати стратегију ''како опљачкати дрон++...??

ODGOVORITE