603 km/h je brzina japanskog voza!

Japanski voz "maglev" dostigao je brzinu od 603 kilometra na čas na pruzi nedaleko od planine Fudži i time oborio sopstveni rekord od 590 kilometara na čas.

Svijet 21.04.2015 | 08:40
603 km/h je brzina japanskog voza!

"Maglev" za kretanje koristi sistem u kojem se kroz magnete pušta električna energija, zahvaljujući čemu voz lebdi iznad šina.

Kompanija "Central Japan rejlvej", koja je vlasnik ovog tipa voza, želi da ga uvede u upotrebu između Tokija i centralnog grada Nagoje do 2027. godine.

Ovo putovanje od 280 kilometara moglo bi da traje samo 40 minuta, što bi bilo dvostruko manje od sadašnjeg vremena, prenio je Bi-Bi-Si.

Ipak, putnici neće moći da uživaju u brzinskim rekordima, pošto je kompanija objavila da će vozovi saobraćati maksimalnom brzinom od 505 kilometara na čas.

Troškovi gradnje ovog sistema procjenjuju se na 100 milijardi dolara samo za dionicu do Nagoje. Veći dio pruge će, prema očekivanjima, ići kroz veoma skupe tunele.

Japanska vlada nada se da će ovu tehnologiju moći da proda u inostranstvu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Није то ништа

21.04.2015 07:09

Шта нас брига за Јапанце, ми се уздамо у наш режим и нашег свеца Милорада. И режим у Републици Cрпској је изградио аутопут којим је могуће возити се 100км на сат и који је коштао 30 милиона марака по километру. А пролаз кроз рампу се сада плаћа пола марке по километру. А шта би на то рекли јапанци, а!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

21.04.2015 08:34

KOD NJIH RADNICI NEMAJU KADA DA ŠTRAJKUJU. I AKO JE NEŠTO BILO KAKO NE TREBA, PROŠAO VOZ!

ODGOVORITE
Name

Plavuša

21.04.2015 11:00

Željka će podići veliki kredit i na račun naroda kupiti jedan ovakav voz našem dragom priješedniku Miloradu za rodjendan, da priješednik može za minut stići u svoje, priješedničke dvore. Pruga će biti komplet postavljena na stubovima visine 15m da svi mogu da vide priješednikov voz kad god to požele. Pruga će biti što je moguće više odmaknuta od Čubrilovićevog autoputa. To je zato što je Čubrilović vrlo loše napravio taj autoput pa izgleda kao da je uradjen prije 30 godina. Mile ne može tuda da se vozi. U drugoj fazi će praviti istu takvu prugu do Trebinja da za 8 minuta može biti na večeri kod svog druga Durića. Neće biti kupljen odma' drugi voz jer je Mile, naš voljeni priješednik, vrlo štedljiv, i vodi računa o svom narodu i finansijama. Da nije RS, Japanci ne bi imali kome ni prodati taj voz jer to može platiti samo ovaj narod. Zato su Mili japanci zahvalni, skroz.

ODGOVORITE