Volonter kažnjen zbog prikupljanja pomoći

Volonter Udruženja''Srce na dlanu'' završio je u policiji na saslušanju. Apsurdno, ali istinito. Volonter je kažnjen jer je na Trgu Krajine prodavao humanitarne markice za pomoć teško oboljeloj Aleksandri Gordić koja se gotovo četiri godine bori sa malignim oboljenjem.

Republika Srpska 20.04.2015 | 22:35
Volonter kažnjen zbog prikupljanja pomoći

Aleksandar Ćorović je u policiji bio skoro dva sata. Epilog je bio prekršajni nalog i kazna od 200 maraka.

Aleksandra Gordić vjeruje da je ovo jedinstven slučaj gdje je humanitarac kažnjen jer je odlučio da pomogne bolesnoj osobi.

Pored humanitarnog broja koji je bio akativiran u mjesecu martu i žiro računa na koji se mogu uplatiti sredstva za Saškino lječenje, pokrenute su brojne aktivosti, a jedna od njih je i prodaja donatorskih markica.

Iz policije odgovaraju da se radi o neovlašćenom prikupljanju dobrovoljnog priloga.

Za taj prekršaj su predviđene kazne i do 800 maraka, ali volonter Udruženja ''Srce na dlanu'' prošao je, kažu, sa minimalnom kaznom.

Dobrovoljne priloge, kao i druge vidove pomoći mogu prikupljati privredna društva i druga pravna lica, humanitarne i druge organizacije i njihova udruženja uz prethodnu prijavu koja se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova na čijoj se teritoriji vrši prikupljanje priloga, najkasnije osam dana prije početka prikupljanja“

Troškovi Saškinog lječenja prevazilaze finansijske mogućnosti porodice Gordić, koji su do sada liječenje finansirali podizanjem kredita. Humanitarna pomoć jedini je spas, međutim, ostaje gorak ukus kazne kojom se kažnjava neko da bi pomogao bolesnima – dok s druge strane svakodnevno slušamo priče o milionskim pronevjerama u budžetu u kojem, očito je, nema dovoljno novca za liječenje nejtežih bolesnika - a nema ni kazne.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

avi

20.04.2015 20:42

Pa sto nisu prijavili prikupljanje pomoci i sve uredu. Cim se izbjegava prijava ima tu neke muljaze.

ODGOVORITE
Name

usijanje

20.04.2015 21:36

Godinama se prikuplja humanitarna pomoc bez ikakve kontrole mora se tome stati u kraj. Svima koji su bolesni treba pomoci ali onako kako to zakon propisuje. Puno je prevara.

ODGOVORITE
Name

makibl

20.04.2015 22:34

Radisica su vidim odmah uhapsili , onomad kad je trebalo ...MInistar policije pocinje u toj mjeri da mi se gadi , da dobijam proljev ..

ODGOVORITE
Name

policajac

21.04.2015 11:47

Kakve ima veze Radisic s ovim? Brkas babe i zabe. Ovde se radi o prikupljanje pomoci bez odobrenja i radi se o prekrsaju JRM za koji je kazna od 200 do 800 km. U gospodskoj stalno neko nesto prikuplja policija ne zna jel pravi rad ili prevara.

Name

Mali

20.04.2015 23:00

Kako niko Dodika ne optuži za hapšenje???

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

21.04.2015 12:30

Trebali su prije otvoriti zajednički račun pa da vlada odobri vaučere a sebi stavi pare u džep. Nije ovoj bandi bitno za šta su namjenjene. Oni su dno ljudskog roda.

ODGOVORITE