Ovo su najveći domaći plagijati

Plagijat (lat. plagere = oteti) označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, delimično ili u potpunosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika. A danas plagijata ima mnogo... Posebno onih muzičkih i hitičnih.

Zabava 20.04.2015 | 08:09
Ovo su najveći domaći plagijati

Činjenica da pevači narodne i zabavne muzike na prostoru bivše Jugoslavije "uzimaju" muziku od drugih pevača nije ništa novo. Ipak, uz dokaze o tome crno na belo iznenađuje rasprostranjenost i učestalost ove prakse, pogotovo uzevši u obzir činjenicu kako su pojedini izvođači zahvaljujući tome "napravili" hitove i izgradili vlastite karijere.

Ovo su samo neki od primera.

Ni legendarna Hanka Paldum nije odolela "mažnjavanju" tuđe pesme, pa je tako ona po uzoru na grčku pevačicu Kaiti Garbi i njenu numeru "To Narkotiko Mou" snimila svoju "Žena kao žena". Kaiti je svoju pesmu izbacila 2005, a Hanka ju je preuzela 2005. godine.Hanka je čak zadržala i rok uvertiru na početku. Ipak, Paldumova je za dlaku odnela pobedu stihom "Ja sam bogom dana, nisam ikebana". Verujemo da Kaitin tekst, na sreću, nema veze paralelom između žena i ikebana.


Nismo upoznati sa tim da li Kaiti zna koliko je popularna među domaćim izvođačima, ali nju je "skinula" i Emina Jahović sa svojim hitom "Da l' ona zna". Kaitina pesma se zove "Fougaro".Istina, originalna verzija je malo mirnija i svedenija, dok je Emina akcenat stavila na neku verziju remiksa i na večitu borbu između plavuša i crnki, kao i neopisive muke kad bi trebalo dići ruke od bivšeg dečka. Inače, Emina za razliku od Hanke nije odmah sledeće godine plagirala pesmu, već je sačekala da prođu tri godine. Kaiti je pesmu snimila 2007. godine, a Emina 2010.


Kaiti Garbi je bila inspiracija i za brojne druge izvođače narodne i turbo folk muzike. Tako ni Aca Lukas nije odoleo... Njena "Perasmena Xehasmena" bila je inspiracija za "Neće mama doći" Ace Lukasa... Samo Aca nije toliko išao u detalje.

... a pesma "Esu Tha Haseis" za Džejevu "Ritam vozi, vozi". S tim što je Džeki skroz iskopirao muziku.

Mina Kostić i Jelena iz Zane iskoristile su podlogu njene pjesme "Kalitero Idiomas" za svoj hit "Da li me vara sa tobom".

Zanimljivo je da ni "luče iz Kasidola" nije odolelo ovom trendu, pa je tako Kaitina "Nai Yparxo Ego" , Draganina "Za mene si ti".Ali, Dragana je svakako bila originalnija i inovativnija, da se tako izrazimo. Za ovu pesmu je urađen spot sa tigrom. ONAJ spot sa tigrom. Ideju za spot je "pozajmila" od Pole Abdul, muziku od Kaiti, ali tigar je tigar. Plus, Dragana u ovom spotu pravi palačinke. Aj neka neko nadmaši to.

Ukoliko mislite kako je inspiracija grčkim muzičarima noviji trend i svojevrsni rezultat masovne muzičke produkcije koja je Balkan zadesila u poslednjih nekoliko godina, varate se.To je znala da radi i "stara škola", a jedan od primera je pesma Lepe Brene "Luda za tobom" sa istoimenog albuma iz 1996. godine koja "podseća" na pesmu "Astatos" grčkog pevača Paskalisa Terzisa iz 1995. godine.Brena je za ovu numeru iskoristila uvodne taktove, i malo one pre refrena, ali ipak Brenin spot je neprevaziđen.


"Krađa" muzike nije rezervisana samo za izvođače narodne muzike. Hrvatska pevačica Severina je inspiraciju za svoju pesmu "Tridesete" pronašla u pesmi turske pevačice Sezene Aksu "Kaçın Kurası" iz 1996. godine.Ukoliko preskočite trube na početku, biće vam jasno da su ovo "Tridesete", samo u malo drugačijem aranžamanu. Severina je, u skladu sa tematikom, udarala na baladu i neku rumbu.

Popularna izraelska pjevačica Sarit Hadad inspirisala je Sašu Matića, koji je njenu pesmu "Tipa Veod Tipa" iz 2001. godine iskoristio za svoju "Kad ljubav zakasni" 2002.

Sarit je u stvari prva otpevala hit Ace Lukasa "Nešto protiv bolova". S tim što nema veze s Lukasom, i lekovima protiv bolova i sa Srbijom uopšte.Nismo sigurni da li Sarit uopšte zna de je kriva za jedan od najvećih balkanskih hitova.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar