Zbog salmonele od uskršnjih jaja 4 mrtvih

Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75) preminuli su u noći između petka i subote u staračkom domu u Vranićima kod Čačka, gde je u četvrtak proglašena zaraza salmonelom. Rano u nedelju ujutru preminula je i četvrta osoba zaražena salmonelom, preneo je Tanjug.

Srbija 19.04.2015 | 10:43
Zbog salmonele od uskršnjih jaja 4 mrtvih

Bakterijom je bila zaražena 41 osoba, od kojih su sedmoro zaposleni u ovoj gerijatrijskoj ustanovi. Sumnja se da je epidemiju izazvalo konzumiranje uskršnjih jaja koja nisu bila dovoljno skuvana.

U petak uveče kod troje štićenika naglo se pogoršalo zdravstveno stanje, o čemu je obaveštena služba hitne pomoći u Čačku.

- Naše ekipe odmah po pozivu izašle su na teren, ali su lekari, nažalost, samo mogli da konstatuju smrt - izjavio je načelnik ove službe dr Slobodan Vidojević.

Prema nezvaničnim saznanjima, dvoje preminulih imalo je simptome crevne infekcije, dok treća osoba nije pokazivala bilo kakve znake trovanja.

- Tražili smo da se uradi obdukcija naših korisnika koji su bili zaraženi salmonelom i to će biti urađeno ukoliko se rodbina preminulih s tim saglasi. Smrtni slučajevi su, nažalost, česta pojava u ustanovama ovog tipa i ovde uvek postoji nekoliko štićenika koji su u kritičnom stanju - kaže Dejan Marić, sin vlasnika doma Pere Marića.

S druge strane, u gerijatrijskom domu u Vranićima tokom jučerašnjeg dana vladalo je pravo opsadno stanje, jer su potomci štićenika centra na sve načine pokušavali da dobiju što više detalja o stanju njihovih roditelja i rođaka. Neki su izrazili želju da svoje najbliže vrate kući, a sve ih je interesovalo kakvu zdravstvenu negu oni dobijaju u ovom trenutku.

- Na prvu vest o zarazi oca smo hteli da odvedemo iz doma, ali su nam savetovali da to nije pametno zbog opasnosti za ostale ukućane, kao i zbog očevog krhkog zdravlja. Ovo je za nas veliki šok. Ne želimo da dajemo ishitrene izjave o bilo čijoj odgovornosti, ali očekujemo da nadležni organi sprovedu ozbiljnu istragu povodom ovog slučaja - rekla nam je ćerka jednog od preminulih.

Pero Marić, kog je vest o zarazi salmonelom zatekla na službenom putu u Nemačkoj, naglašava da su svi korisnici doma imali odgovarajuću zdravstvenu negu u samom objektu.

- Čak je i naša doktorka, koja je i sama zaražena salmonelom, ostajala u ustanovi i brinula o starima. Niko dosad nije imao primedbe i pritužbe na naš rad - navodi on.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko

19.04.2015 08:59

KATASTROFA!!!HOCE LI I ZA OVO BITI POKOJNI KRIVI!?

ODGOVORITE
Name

nešo

19.04.2015 09:59

Možda su i oni bili pod uticajem alkohola...tužno...

ODGOVORITE