PL BiH: Uh, kakva gužva na vrhu!

Čak četiri tima poslije 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ravnopravno konkurišu za šampionsku titulu. Zrinjski i Široki Brijeg kolo vode sa 46 bodova, Željezničar ima bod manje, Sarajevo dva, Olimpik tri...

Fudbal 19.04.2015 | 13:20
PL BiH: Uh, kakva gužva na vrhu!

Poslije remija na "Koševu" u petak između Sarajeva i Čelika (1:1), koji su u potpunosti zasjenili navijači domaćina, jednim lijepim i jednim ružnim potezom, dan kasnije igraju se preostali susreti ovog kola šampionata BiH.

Najviše razloga za zadovoljstvo poslije subotnjih utakmica imaju fudbaleri Željezničara i Zrinjskog, koji su se gostujućim pobjedama u Vitezu (1:4) odnosno Gradačcu nad Zvijezdom (2:3) ponovo najozbiljnije vratili u trku za šampionskom titulom. Na ruku im je išao i pomalo neočekivan gostujući poraz Širokog Brijega od Veleža (1:0).

Kod izabranika Milomira Odovića najzaslužniji za osvojena tri boda bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine Riad Bajić, koji je je bio dvostruki strijelac i asistent.

Već na otvaranju, Kerim Memija je poslije asistencije Riada Bajića doveo ekipu sa "Grbavice" u vođstvo, prednost je u 22. minutu duplirao Dženis Beganović udarcem glavom (centrirao Ognjen Đelmić), ali su domaći preko Armina Kapetana uspjeli da smanje u 27. minutu kada je pogriješio golman gostiju Marijan Antolović i praktično "poklonio" pogodak Vitezu.

Ipak, 10 minuta kasnije, Željo je ponovo stekao dva gola viška nakon što je mrežu Viteza pogodio jedan od najboljih igrača gostiju Riad Bajić. Bio je ovo 12. gol reprezentativca Bosne i Hercegovine čime se osamio na vrhu liste najboljih strijelaca Premijer lige BiH.

U nastavku su gosti lagano čuvali prednost i vrebali šansu da dokusure rivala, što je ponovo uspjelo u subotu izuzetno raspoloženom Bajiću u sudijskoj nadoknadi čime je stigao do "kote 13".

Razloga za "trljanje ruku" imaju i aktuelni prvaci poslije susreta u Gradačcu koji su obilježila dva preokreta! Zrinjski je poveo golom Ognjena Todorovića, ali je samo deset minuta kasnije Zvijezda izjednačila zahvaljujući snalažljivosti Senegalca Sekube Dijate (1:1), da bi potpun preokret domaćina u 24. minutu režirao Besim Šerbečić.

Po povratku sa odmora izabranici Vinka Marinovića su zaigrali mnogo angažovanije što je rezultiralo novim preokretom, ali ovog puta u režiji napadača "plemića" Steve Nikolića.

Za samo šezdesetak sekundi, Nikolić je dva puta pogodio mrežu ekipe iz Gradačca i donio pobjedu kojom su se Mostarci izjednačili sa Širokim Brijegom na liderskoj poziciji na tabeli.

Naravno, Zrinjski mora na tome da zahvali i gradskom rivalu Veležu, koji je savladao dosadašnjeg predvodnika premijerligaškog karavana Široki Brijeg rezultatom 1:0.

"Rođeni" su u 44. minutu stigli do prednosti u mostarskim Vrapčićima pogotkom Dejana Jankovića nakon što je dobio odličnu loptu od Anesa Haurdića i uprkos napadima ekipe Slavena Muse u nastavku uspjeli da sačuvaju svoju mrežu.

U jednom od derbija začelja, Drina je savladala Travnik u Zvorniku (3:0) pogocima Aleksandra Ilića u 25. i Miloša Filipovića u 51. i 80. minutu iz penala iako su Zvorničani cijelo drugo poluvrijeme imali igrača manje nakon što je isključen Mikica Blagojević.

Slađan Antić bio je "brži od zvuka pištaljke" na prvom poluvremenu susreta na tuzlanskom "Tušnju" i doveo Radnik iz Bijeljine u vođstvo protiv Slobode, ali su domaći igrači izborili bod zahvaljujući pogotku Damira Mehidića u 50. minutu (1:1).

Podjela plijena najnepopularnijim rezultatom 0:0 dogodila se jedino na susretu između Mladosti i Olimpika u Ugljeviku, ali "vukovima" će ovaj bod dobro doći u nastavku trke za Evropom.

REZULTATI 22.KOLA:

Vitez - Željezničar 1:4 (1:3)

/Kapetan 27 - Memija 1, Beganović 22, Bajić 37, 90+1/

Drina - Travnik 3:0 (1:0)

/Ilić 25, Filipović 51, 80 pen/

Mladost - Olimpik 0:0

Velež - Široki Brijeg 1:0 (1:0)

/Janković 44/

Zvijezda Gradačac - Zrinjski 2:3 (2:1)

/Diata 18, Šerbečić 24 - Todorović 8, Nikolić 63, 64/

Sloboda - Radnik 1:1 (0:1)

/Mehidić 50 - Antić 45/

Borac - Slavija 2:0 (0:0)

/Stokić 59, Subić 75/


Igrano u petak:

Sarajevo - Čelik 1:1 (1:0)

/Benko 19 - Simić 58/

TABELA: Široki Brijeg 46, Zrinjski 46, Željezničar 45, Sarajevo 44, Olimpik 41, Borac 39, Velež 33, Slavija 25, Čelik 23, Sloboda 23, Radnik 22, Drina 22, Travnik 21, Vitez 17, Mladost 17, Zvijezda Gradačac 14.

Komentari / 0

Ostavite komentar