Obilježeno 70 godina Sremskog fronta

U Adaševcima kod Šida danas je obilježeno 70 godina od proboja Sremskog fronta.

Srbija 18.04.2015 | 18:25
Obilježeno 70 godina Sremskog fronta

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poručio je na svečanosti da budućnost Srbije uvijek treba da bude na strani antifašizma, istine i čovječanstva.

Obraćajući se borcima NOR-a, potomcima poginulih boraca i građanima, Vulin je rekao da je istina o zločinima počinjenim tokom Drugog svjetskog rata izašla na vidjelo i zahvaljujući borbama na Sremskom frontu, prenijeli su beogradski mediji.

"Istina koju je neprijatelj želeo da sakrije, o leševima u Jasenovcu, prepunim jamama od Jadovna do Bosanske Krajine, o nezamislivim zločinima, morala je biti otkrivena. Istinu treba govoriti i o njoj treba svedočiti", rekao je Vulin.

On kaže da je svaki rat skup, ali da sloboda nema cijenu, te da srpski narod nikada nije pitao koliko košta sloboda.

"Istorija se ne sme prekrajati, jer ko prekraja istoriju doživeće da mu se ona ponovi", rekao je Vulin.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da Rusija ima veliko poštovanje i zahvalnost srpskim junacima koji su učestvovali u proboju Sremskog fronta, kao i da se taj podvig nikada neće zaboraviti.

Podsjećajući da su u borbama na Sremskom frontu učestvovali i vojnici Crvene armije, Čepurin je naveo da su se svi vojnici borili odvažno, ne štedeći sebe.

"Naši junaci pokazali su najbolje vrline naših naroda, čvrstinu karaktera, hrabrost, vjeru i ljubav prema otadžbini, obezbjeđujući slobodu i nezavisnost i dostojanstvo naših zemalja", rekao je Čepurin.

Vijence su kraj spomen-obilježja u čast poginulih boraca za oslobođenje zemlje od fašizma, osim Vulina i Čepurina, položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, AP Vojvodine, predstavnici boraca NOR-a, kao i predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije, Bugarske…

Proboj Sremskog fronta, koji je trajao od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, označio je i okončanje Drugog svjetskog rata na teritoriji Srbije.

Sa obje strane učestvovalo je oko 250.000 vojnika, a uz jedinice Jugoslovenske armije borile su se i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada "Italija".

U teškim i krvavim borbama, na snijegu i vjetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 pripadnika bugarske Narodne armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na neprijateljskoj strani poginulo je oko 30.000 vojnika.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mi

19.04.2015 08:31

Srbi moramo snimiti film o tome da mladi nesto i o tome znaju.Ovako ce sve u zaborav.

ODGOVORITE
Name

Suzuki

19.04.2015 12:28

Neka je slava i neka pocivaju u miru antifasisti nasi partizani koji oslobodise zemlju od nacisticke Njemacke i domacih izdajnika cetnika,ustasa,belogardejaca i druge mracnjacke mrake.

ODGOVORITE