Ovo je najbolje posuđe za vaše zdravlje

Pravilnim izborom posuđa ćete očuvati zdravlje, a i hrana će biti ukusnija.

Zdravlje 18.04.2015 | 11:32
Ovo je najbolje posuđe za vaše zdravlje

Ne koriste se bez razloga samo staklene i keramičke epruvete u hemijskim laboratorijima, gde materijal epruveta ne sme uticati na rezultate eksperimenta. Staklo i keramika su inertni i nereaktivni.

Sledeći put kada kupujete posuđe za svoju kuhinju, uzmite u obzir reaktivnost posuđa i kuhinjskog pribor, i kada je to moguće, odaberite inertno ili nereaktivno posuđe.

1. Emajlirano posuđe - Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilepljeno“ uz metal.Jedini nedostatak je to da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftinije emajlirano posuđe koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati. Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagovati sa hranom. Zbog toga, ako ste u mogućnosti, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

2. Staklo - Stakleno posuđe, kao i vatrostalno posuđe za pečenje, je inertno i ima pristupačnu cenu.Svakako preporučujemo stakleno posuđe kao zdrav izbor za vašu kuhinju.

3. Bambus - Kutlače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su nereaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cenu.

4. Glineno i keramičko posuđe - Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja takođe daje jelima celi spektar finih ukusa. Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuvavanje hrane. Glineno i keramičko posuđe je vrlo lepo, ali je krhko. Zbog toga je potrebno pažljivo rukovati njime.

5. Papir - Papir ponekad može biti koristan. Aluminijumske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralisati njihovu reaktivnost. Papir takođe možete koristiti za čuvanje namirnica i hrane umesto plastičnih kesa.

6. Silikon - Smatra se da je posuđe od silikona inertno i može se koristiti do temperature 220 C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tom ne ispušta toksičnu paru. Silikon je jedini nereaktivni neprijanjajući materijal. On je sintetička guma, iz koje se sada proizvode tepsije za pečenje, forme za mafine, lopatice za kuvanje... Silikonsko posuđe je otporno na toplotu (do 220 C), fleksibilno, lako je za čišćenje i može ići direktno iz rerne u frižider ili zamrzivač.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar