Ko je Tomas Tuhel, vjerovatni nasljednik Klopa?

Loša kopija Jirgena Klopa ili suvi genijalac? Lajpcig odjavio SMS porukom; napustio pregovore sa Šalkeom jer gazda nije mogao da dođe; dok je bio trener Majnca često je umeo da se popne na tribine i vodi navijanje... Stručnjaci ga vide kao idealnog čoveka za Bajern...

Fudbal 18.04.2015 | 23:40
Ko je Tomas Tuhel, vjerovatni nasljednik Klopa?

Ne pamti se da su se nemački mediji u skorije vreme toliko bavili nekim trenerom koji je tek na početku karijere i koji za sada u suštini nije napravio - ništa! Otkako je Jirgen Klop saopštio da napušta Dortmund, Tomas Tuhel, bivši trener Majnca, ne skida se sa naslovnica gotovo svih novina.

Visokotiražni Bild već ga je "promovisao" u novog trenera Borusije, iako sa Vestfalena uporno tvrde da ime novog šefa struke još nije poznato. Vacke je rekao da je sigurno samo to da će naslednik Jirgena Klopa sigurno biti Nemac...

A da li je Tomas Tuhel prava ličnost za Milionere? To je pitanje kojim se najviše bave navijači Dortmunda.

S jedne strane 41-godišnji strateg ispunjava uslove. Poput Klopa i on je "poseban tip", čudak koji ima specifična shvatanja fudbala i raduje mu se poput malog deteta. U tom smislu, Borusija bi nastavila slično da funkcioniše i zadržala bi svoj identitet. Tuhel gaji izuzetno ofanzivan fudbal, omiljena formacija mu je 4-2-3-1 (koju najčešće koristi i Klop), ali prošle sezone veoma često umeo je da utakmice, pa čak i na gostovanjima, počne sa 4-1-3-2. Dakle sa trojicom ofanzivnih vezista i dva klasična špica.

Tomas Tuhel ima takođe ima specifičan odnos sa igračima, a umeo je i da povede navijanje na tribinama, među navijačima, kada su se slavile pobede. Sve to moglo bi da bude od koristi prilikom privikavanja na novu sredinu.

Mladi stručnjak najveći uspeh napravio je u sezoni 2010/2011, kada je u prvih sedam kola Bundeslige zabeležio isto toliko pobeda. Slavio je te godine i protiv Bajerna usred Minhena. Na kraju šampionata Majnc je osvojio peto mesto i izborio izlazak u Evropu. Čim se sezona završila dobio je ponude Leverkuzena i Šalkea. Glatko ih je odbio.

Kao trener početnik Tuhel je osvojio dve titule šampiona Nemačke sa mladim ekipama Štutgarta (2000.) i Majnca (2009), a onda je preuzeo prvi tim. Kao najveći nedostatak u borbi za fotelju u Dortmundu zameraju mu što nikada nije napravio ništa veliko u kratkoj seniorskoj karijeri, a takođe nije imao priliku ni da radi sa velikim zvezdama.

Mediji su od njega napravili zvezdu tvrdeći da je najperspektivniji trener u Evropi. Pojedini stručnjaci "postavljali" su ga čak na Gvardiolino mesto i sugerisali da je baš on pravi čovek za Bajern. Pominjan je i kao idealan kandidat za selektora Pancera u budućnosti... U prevodu, suvi genijalac.

Tomas Tuhel imao je i nekoliko blago incidentnih situacija. Priča oko preuzimanja Šalkea 2011. bila je veoma ozbiljna, ali onda je mladi strateg napustio kancelariju u kojoj su vođeni završni pregovori jer se na sastanku nije pojavio prvi čovek kluba - Klemens Tenis. Sportski direktor Horst Held ostao je u čudu. Tuhel je nedeljama unazad flertovao sa Lajpcigom, da bi na kraju potencijalne poslodavce "odjavio" jednom SMS porukom. I Hamburger je želeo Tuhela, ponudio mu platu od 3,2 miliona evra, ovaj je bio zainteresovan, međutim, kada je slavni klub skliznuo na poslednje mesto na tabeli Tomas se povukao. Nije poznato da li se pre toga obećao HSV-u.

U tom smislu možda ni Borusija ne bi trebalo da bude sigurna...

Imenovanje novog trenera u Dortmundu očekuje se svakog dana. Priča se da je Tomas Tuhel već počeo da slaže kockice i konstruiše tim za iduću sezonu. Navodno, Samiju Kediri već je poslao poruku:
"Da li možeš sebe da zamisliš u žuto-crnom dresu Borusije"?

Komentari / 0

Ostavite komentar