Oštar protest Zagreba zbog Šešelja

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je oštar protest otpravnici poslova Ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović zbog paljenja zastave u Beogradu. Hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb.

Region 01.04.2015 | 00:00
Oštar protest Zagreba zbog Šešelja

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske reagovalo je povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

"Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava da utiče na region, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srpskih medija, reagovalo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela Hina.

"U takvim okolnostima svi političari imaju zadatak da smiruju situaciju i deluju racionalno i odgovorno. Evropske vrednosti podrazumevaju dobrosusedske odnose i korektno ponašanje u regionu, što je i jedan od preduslova za uspeh Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji", ističe se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Hrvatsko ministarstvo je saopštilo da, u tom kontekstu, današnje izjave visokog srpskog zvaničnika Aleksandra Vulina "smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim".

Hrvatski ambasador u Beogradu Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj izjavio je da je dobio odluku Žalbenog veća Tribunala u Hagu, i preneo "jasnu poruku" Hrvatskoj paleći zastavu te zemlje ispred Palate pravde.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas krivični postupak protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja zbog paljenja zastave države Hrvatske, navedeno je u pisanoj izjavi.

Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Md

01.04.2015 20:04

Ja ne bi samo zastavu zapalio

ODGOVORITE
Name

NN

01.04.2015 20:15

Sto niste upucivali proteste kad ste rusili cirilicne table?

ODGOVORITE
Name

mujnja

01.04.2015 20:32

Svaka mu cast dosta su i oni palili sve sto je SRPSKO. TO JE SRBIN. SESELJ, MLADIC, KARADZIC.

ODGOVORITE
Name

stevo

01.04.2015 20:57

Dok tako razmisljamo necemo daleko stici.Takav stav treba osuditi a Seselj koji razmislja kao pre 20 godina sramoti Srbiju. Kakve bi bile reakcije kad bi u Zagrebu palili srpsku zastavu. Zasto nam to treba krenimo nekim boljim putem i pokazimo da smo kulturni.Nacionalizam nije za vredne i pametne to je za one koji uzivaju kad za sobom povuku narod i onda misle da imaju moc.Narode osvesti se i pomisli sta je to sto je Seselj napravijo dobro za Srbiju u poslednjih 30 godina. Da li zbog njegivih dela neko od nas bolje zivi ili nas zbog takvih svi vide kao prostake. Meni nije svejedno i stidim se zbog takvih. Krenimo putem mira i suzivota a nacionalistima okrenimo ledja. Ucimo nasu decu da nikog ne vredjaju i nas niko nece vredjati.Ovako nam se duplo vraca.

ODGOVORITE
Name

Brod

01.04.2015 21:30

"OPTUŽENI RATNI ZLOČINAC" , gospodo ustaše čovjek se dobrovljno predao "sudu" i proveo 12 godina u zatvoru. Zato vrijeme tužilaštvo i sud mu nije mišta dokazao I SAMI GA PUSTILI, sad radi vaše dreke i nekih vama sličnih "treba" da se vrati. Srbija ako ima minimum poštovanja svoih građana ne treba da ga isporuči.

ODGOVORITE
Name

ZORAN

01.04.2015 21:46

Sa ovakvim komentarima, mi Srbi sami sebe osudjujemo.Zivjelo samo ono sto je lose.Zar svako zlo moramo zlom vratiti.

ODGOVORITE
Name

Josip

01.04.2015 21:57

Vidi se primitivizam iz ovih par komentara.

ODGOVORITE
Name

kojo

02.04.2015 03:37

Koji ste vi nacisti. Fuj.

ODGOVORITE
Name

BB

02.04.2015 05:30

Kad cujes ove komentare mozes samo zakljuciti da je pojedinim Srbima stalo do ratovanja,ako vam je dodijalo zivjeti onda se poubijajte sami.

ODGOVORITE
Name

NN

02.04.2015 15:53

A cemu minusi gospodo,zar sam nesto izmislio.Jel to zajednistvo vase,realnost je gospodo sto ste na ovom portalu,udri po nama SRBIMA vjekovima pa kad SRBIN uradi nesto kukaj na sav glas

ODGOVORITE