Oslobođen Tikirit od džihadista ID

Američki ministar odbrane Ešton Karter ocenio je, povodom saopštenja iračkih snaga da su oslobodile Tikrit, da se borba protiv Islamske države odvija dobro, ali da je prerano za proglašavanje pobede.

Svijet 01.04.2015 | 22:56
Oslobođen Tikirit od džihadista ID

"Mislim da je prerano reći da pobeđujemo, ali mislim da smo naneli mnogo štete", naglasio je on u intervjuu TV-mreži NBC, dodajući da je sada ključno da lokalne snage zadaju udarac Islamskoj državi. Iračke snage su oslobodile Tikrit nakon jednomesečne borbe, saopštio je premijer Hajder al Abadi.

Tikrit je od juna prošle godine bio pod kontrolom Islamske države, a američki borbeni avioni su prošle nedelje počeli da vazdušnim udarima pomažu kopnenu ofanzivu iračkih snaga. "Uspeh eksperimenta Tikrit biće nastavljen i u drugim oblastima", najavio je Al-Abadi.

Karter ističe da će biti potrebno još vremena za poraz Islamske države, ukazujući da je u toku formiranje koalicije i snaga, ali da je uveren da će međunarodna zajednica pobediti. Gubitak Tikrita je prvi veliki poraz Islamske države od oslobađanja Kobanija, oktobra prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova Iraka Mohamed Salem al Gaban rekao je danas da očekuje da će iračke snage, koje se još bore protiv preostalih grupa boraca Islamske države, za par sati preuzeti punu kontrolu nad Tikritom.

On je istakao da je cilj da se oslobodi Tikrit i tamo uspostavi normalan život što je brže moguće. Prema njegovim rečima vlada će pomoći raseljenim licima da se vrate, a biće uspostavljena i civilna odbrana koja će grad štititi od terorista, prenosi AP.

Komentari / 0

Ostavite komentar