Barajevo: Otpadom zatrpali groblje

Šut, stari frižideri, komode, plastične flaše, kese, kante, strvine uginulih životinja, slika su divlje deponije koja se nalazi tik pored groblja u Guncatima - naselju koje se nalazi u beogradskoj opštini Barajevo.

Srbija 01.04.2015 | 07:18
Barajevo: Otpadom zatrpali groblje

Bez obzira na to što je lokalna samouprava već nekoliko puta čistila ovaj teren, pa čak bodljikavom žicom ogradila mesto gde su godinama skladištili smeće, žitelji ovog naselja nastavili su da bacaju otpad. Njima ne smeta ni to što smetlište prave pored mesta gde su sahranjeni njihovi najbliži.

- Drago dete, ovim ljudima ništa nije sveto. Kao da oni nikada neće umirati - kratko reče jedna starica koja je došla da zapali sveće svojim najmilijima.

Osim nje, niko od meštana nije bio raspoložen da priča o smetlištu. Samo odmahnu glavnom...

A, u opštini, nadležni se hvataju za glavu kada im se spomene divlja deponija u Guncatima. O lokalnom groblju brine JKP "10. oktobar", koje pored košenja trave, s vremena na vreme, nosi nagomilano đubre.

- Žitelji Guncata moraju da paze na svoju životnu sredinu. Niko sa strane tu nije doneo đubre, već su to oni sami odlagali. Priroda je ovde veoma lepa, ima nekoliko izvora vode, i prava je šteta da se na ovakav način odnosimo prema njoj - upozorava Branka Savić, predsednica Opštine Barajevo. - Taj otpad se razlaže. Bilo bi opasno, kada bi štetne materije ušle u podzemne vode. Zbog toga, mi imamo pojačane inspekcijske kontrole.

Savićeva podseća da se sav otpad iz Barajeva transportuje u Vinču, što je veoma skupo i daleko. Opština učestvuje u programu regionalne deponije komunalnog otpada "Kalenić".

Realizacijom tog projekta, Barajevo će rešiti nekoliko problema - zaključuje Savićeva.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sudex

01.04.2015 05:55

Da li sa tog podrucija gradjani imaju organizovan odvoz smeca...Ako imaju sramota je i treba komunalna inspekcija da kaznjava ali ako nemaju onda je to do same opstine...

ODGOVORITE