Novi zakon guši male vinarije u Srpskoj!

Prijedlog Zakona o vinu izazvao je dosta polemika. Stručna javnost, vinari i vinogradari tvrde da je Prijedlog napravljen tako da ide u korist nekolicini velikih proizvodjača u Srpskoj, dok će sa druge strane da potpuno uguši proizvodnju malih proizvodjača vina.

Republika Srpska 31.03.2015 | 22:53
Novi zakon guši male vinarije u Srpskoj!

Prijedlog Zakona o vinu uništava male vinogradare i vinare u Republici Srpskoj, jasan je stav Udruženja vinogradara i vinara.

Za BN u ovom Udruženju kažu da su ministarstvu dostavili preporuke na prijedlog Zakona, ali da ih Ministarstvo poljoprivrede uglavnom nije prihvatilo, jer je stalo na stranu dva velika proizvodjača vina.

Profesor na poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, ujedno i predsjednik Udruženja vinara, Dragutin Mijatović tvrdi da niko ne bježi od kontrole kvaliteta i proizvodnje, ali da će na način na koji je ministarstvo zamislilio Zakon biti ugašeni svi mali proizvodjači vina u Srpskoj.

Prijedlog Zakona predvidio je zabranu uvoza grožđa iz drugih zemalja u Republiku Srpsku što je jedinstven slučaj u regionu. I to su, tvrde u Udruženju vinara, izlobirali veliki proizvodjači.

Nijedna država ne zabranjuje uvoz grožđa i proizvodnju vina od uvezenog grožđa. Vinari navode primjere Srbije i Hrvatske.

"Grožđe, masulj i vino i drugi proizvodi od grožđa mogu se uvoziti, ako se nalaze u prometu zemlje proizvodjača iste kavkoće i pod istim nazivom pod kojim se uvoze u Republici Hrvatskoj, ako je cjelovita zemlja obavljena u zemlji proizvodjača, ako u proizvodnji nisu primjenjivane tvari i postupci koji ovim Zakonom i propisima nisu dopušteni", piše u hrvatskom Zakonu.

Iz Ministarstva poljoprivrede su u međuvremenu obavijestili da su izvršili određene izmjene u Prijedlogu Zakona. Jedna od njih odnosi se i na proces proizvodnje i sada se kaže da procesom upravlja stručno lice odgovarajuće stručne spreme.

Ni ovim u udruženju vinara nisu u potpunosti zadovoljni, jer neke stvari i dalje ostaju nejasne.

Ministarstvo je rok za nove primjedbe ostavilo do 3. aprila.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Osvit

31.03.2015 12:56

Administrativnim mjerama intervenisuci u poslovanju prije svega u privatnim preduzecima drzava se ponasa kao slon u prodavnici stakla.Poljoprivredna apoteka mora imati zaposlenog poljoprirednog inzinjera mehanicka radiona masinskog inzinjera elekricarska radnja elektro inzinjera da bi dobili licence za rad.Inzinjer godisnje sa svim obavezama ne kosta manje od 25.000km.Buduci da promet malih radnji ne prelazi pedeset hiljada km godisnje vecina ti radnji se zatvara cime je drzava napravila kontra efekat.To isto hoce da naprave i u malim vinarijama i onemoguce porodicne firme da zive od svog rada.Sad vidite rezultate rada cinovnika koji su vecinom kupili fakultete i posao.

ODGOVORITE
Name

Требиње

31.03.2015 13:01

Ово је ријетки покушај ове дичне Владе да покуша увести ред у неку област. Винари имају огроман промет својих производа, направили су врхунске подруме, цијене њихових производа су енормно велике. Готово сви раде без икакве контроле квалитета или контроле производње, и имају једног или ниједног запосленог радника и примају подстицаје.Постали су локалне газде у Требињу а колико су пореза платили...

ODGOVORITE
Name

poduzetnik

31.03.2015 13:48

Unistavanje privrede u svim granama traje godinama. Sta jos nije unisteno. Jedino firme koje su bliske vlasti vrte milione. Pa tako registruju firmu i odmah uspjesni, kamioni,avioni, limuzine,sve je varka. Ali zakon je samo za sitne, male firme.

ODGOVORITE
Name

trte mrte

31.03.2015 16:00

....neznanje, ne znanje, neznanje.......najveci neprijatelj razvoja, a kada najave da nesto ''mijenjaju'' stvaraju utisak da nesto rade...

ODGOVORITE
Name

ja

01.04.2015 05:19

Pa pravite rakiju

ODGOVORITE