Nakon odluke Šešelj za tri dana u Hagu

Advokat Toma Fila smatra da je zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala o vraćanju lidera SRS Vojislava Šešelja u pritvor krajnje neobičan i da je velika verovatnoća da će Prvostepeni sud izdati zahtev za njegovo ponovno vraćanje u pritvorsku jedinicu.

Srbija 30.03.2015 | 21:04
Nakon odluke Šešelj za tri dana u Hagu

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je od Pretresnog veća da se odluka o privremenom oslobađanju Vojislava Šešelja hitno opozove i da se on vrati u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Ovakav potez Haškog tribunala advokat Toma Fila ocenjuje kao kranje neuobičajen.

"Uobičajeno bi bilo da Žalbeno veće preinači odluku i naredi da Šešelja dovedu odmah u pritvorsku jedinicu. Ovo je neuobičajeno jer su oni zatražili da to uradi Prvostepeno veće, odnosno da naredi njegovo privođenje i onda nakon toga da se zakaže suđenje na kome bi se raspravljalo da li on treba da bude I dalje na slobodi ili ne", tvrdi Fila.

Zašto je došlo do takve odluke i zahteva koji je van standardne procedura Fila ne zna, ali smatra da ukoliko Prvostepeni sud postupi po zahtevu Žalbenog veća da će se Vojislav Šešelj jako bzo naći opet u Hagu.

"Ukoliko prvostepeno veće donese nalog da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu, odmah počinje izvršenje. Taj nalog će poslati Srbiji kao obavezujući, onda postupa država, koja će morati da ispuni taj nalog. Tako da Šešelj može da bude još dva tri dana na slobodi od donošenja odluke“, objašnjava Fila.

Da li postoji mogućnost da Prvostepeno veće ne postupi po zahtevu Žalbenog veća I kakav je onda postupak, Fila tvrdi da je takva odluka slabo verovatna.

"Ako Prvostepeno veće ne donese tu odluku Šešelj ostaje na slobodi, ali ne verujem da veće može tako nešto da uradi", zaključuje Fila.

(Srbija danas)

Komentari / 0

Ostavite komentar