Komentar: E, moji Srbi! Nigdje vas nema!

Nema nas nigde! Da se sada završe kvalifikacije na Evropsko prvenstvo otišli i Vels, Izrael i Severna Irska! Samo Slovačka i Engleska u dosadašnjem toku kvalifikacija imaju sve pobede, a da se sada takmičenje završi, svi timovi iz Ujedinjenog kraljevstva otišli bi na EP.

Fudbal 01.04.2015 | 00:00
Komentar: E, moji Srbi! Nigdje vas nema!

Zamislite spektakl, otvaranje fudbalskog prvensta Evrope 2016. godine, Grad svetlosti, stadionu Sen Deniju, a kao rival domaćinu Francuskoj na teren istrčava, ni manje, ni više nego selekcija Severne Irske ili Izraela.

Da, da, deluje kao naučna fantistika, a kada se za trenutak baci pogled na tabele kvalifikacionih grupa na polovini takmičenja, vidi se da to uopšte nije nerealno.

Koliko je samo izlizana fraza da “danas svi igraju fudbal“, a u realnosti to se iz godine u godinu potvrđuje na terenu. Osim možda u slučaju reprezentacije Srbije, ali to je neka druga priča...

Kada bi se u ovom trenutku završile kvalifikacije za EP, pored Francuske, na spisku selekcija koje su se direktno kvalifikovale očekivano bi se našle, pored domaćina, timovi kao što su Španija, Nemačka i Italija.

Zanimljivo tu bi bila i Engleska, koja je jedna od samo dve reprezentacije sa maksimalnim učinkom u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Gordi Albion je zabeležio svih pet pobeda, tri utakmice je odigrao kod kuće, a dve na strani, a posebno je bila važna pobeda protiv Švajcarske u Bazelu.

Ipak, pravih hit je druga selekcija sa maksimalnim učinkom. Teško je za poverovati, ali radi se o Slovačkoj. Ovaj podatak dodatno dobija na težini, kada se podsetimo da su Slovaci u grupi sa Španijom i da su u oktobru u Žilini savladali aktuelnog prvaka Evrope sa 2:1.

Da je sada kraj kvalifikacija, mesto na EP direktno bi izborile i reprezentacije Češke i sve bolji Island. Ako Česi i imaju tradiciju povremenog pojavljivanja na velikim takmičenjima, onda Islanđani svakako predstavljaju iznenađenje.

U prošlom kvalifikacionom ciklusu za Mundijal u Brazilu 2014. godine Islanđani su takođe igrali veoma dobro, ali su imali nesreću da u baražu nalete na iskusnu i kvalitetnu Hrvatsku.

Hrvati trenutno vode u svojoj grupi kvalifikacija sa dva boda više od drugoplasirane Italije. “Kockasti“ tradicionalno dobro prolaze u kvalifikacijama, čini se da će teško do kraja neko moći da pomeri Modrića, Rakitića i Mandžukića sa liderske pozicije.

Kada smo već kod ekipa koje beleže uspeh u kvalifikacijama, Italija zasad ima dva remija i tri pobede, ali nalazi se na drugom mestu.

Bez dileme, najveća iznenađenja u kvalifikacijama su Vels i Izrael, koji se trenutno nalaze ispred Belgije u B grupi. Ruku na srce, igrač kvaliteta Gereta Bejla zaslužuje da se pojavi na nekom velikom takmičenju. Ima dobre šanse da mu pođe za rukom ono što u prošlosti nisu uspeli zemljaci Jan Raš i Rajan Gigs. Izraelci su tek nedavno pali na drugo mesto i to posle poraza od Velsa, ali kako igraju moguće je da će sačuvati tu poziciju.

Od reprezentacija iz bivšeg Jugoslavije, u ovom trenutku na EP bi se plasirala i Slovenija kao druga u E grupi.

Šta tek reći za I grupu u kojoj se takmiči i Srbija. Portugal je trijumfom nad Orlovima stigao do liderske pozicije, Danska bi na EP išla kao druga, dok bi Albanija, koju su mnogi bili skloni da potcene, izborila plasman u baraž.

Selekcija Rumunije posle nekoliko ciklusa ponovo igra dobar, takmičarski fudbal, zato je sada prva u F grupi i uz nju bi direktno na EP otišla i Severna Irska.

Iznenađujući lider D grupe u ovom trenutku je Poljska, koja ima bod više od Nemačke koju je savladala sa 2:0 u oktobru prošle godine. Ova grupa dala bi još jednog direktnog učesnika EP, Škotsku koja je trenutno najbolja trećeplasirana selekcija.

Reprezentacija Austrije, predvođena Davidom Alabom, takođe bi bila siguran učesnik EP jer suvereno vodi na tabeli G grupe sa četiri boda više od drugoplasirane Švedske.

Naravno, za kraj, tu su i preostali trećeplasirani timovi koji bi učestvovali u baražu i među njima ima pravih fudbalskih sila, kao i nekih koje su to bila davno: Holandija, Belgija, Rusija, Švajcarska, Ukrajina, Norveška i Mađarska.

Kvalifikacije za EP nastavljaju se u junu, a već tada ovaj spisak bi mogao da izgleda nešto drugačije. Pre svega, to se odnosi na timove koji se nalaze na trećim pozicijama u grupama, dok je većina ostalih dobrano zacementirana na svojim mestima.

Komentari / 0

Ostavite komentar