Srbi jednoglasni u Vijeću naroda BiH

Vijeće naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici imenovalo je članove zajedničkih komisija i delegacija čime su stvoreni uslovi da zakonodavna vlast na nivou BiH počne funkcionisati u punom kapacitetu.

Bosna i Hercegovina 30.03.2015 | 18:05
Srbi jednoglasni u Vijeću naroda BiH

I dalje je sporan sastav Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije, odnosno imenovanje Nikole Špirića za člana te Komisije, ali se danas o tome nije raspravljalo.

Od 25 odluka o imenovanjima članova komisija, delegacija i radnih tijela Klub Srba u Vijeću naroda, 24 je donio jednoglasno.

"Iz ovoga se jasno vidi da nisu bili u pravu svi oni koji su u svojim analizama pokušali da nametnu stav da je nemoguće da Vijeće naroda funkciniše'', smatra Ognjen Tadić zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Srbi su jednoglasno, istina zbog različitih motiva, odbili i izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Delegati SNSD-a su nezadovoljni odnosom pravosuđa prema visokopzicioniranim plitičarima, jer smatraju da se direktori, ministri i predsjednici stranaka hapse i to pred TV kamerama, bez konkretnih optužbi i dokaza, dok delegati SDS-a imaju druge razloge.

"Nezadovoljni smo kontrolom pravosuđa od strane Savjeta, kada su u pitanju svakodnevni problemi koji utuču na život građana. Nezadovoljni smo i samim načinom na koji su formiranu Sud i Tužilaštvo BiH i zato mislimo da je potreban novi zakon koji bi bio izraz demokratske volje i koji bi obezbijedio građansku kontrolu nad kompletnim pravosuđem'', ističe Ognjen Tadić.

I klub Hrvata u Vijeću naroda jednoglasno je odbio izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

"Isključivo i jedino oni su nadležni da uspostave nepristrasno, profesionalno i nezavisno pravosuđe u BiH, a mi to nažalost još uvijek nemamo'', smatra Bariša Čolak predsjedavajući Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu se pravdaju da oni samo imenuju tužioce i sudije, a nemaju mehanizam za njihovo ocjenjivanje ili eventualno sankcionisanje.

"Ukoliko neko od njih napravi disciplinski prekršaj samo disciplinski tužilac može odlučiti da li će se pokrenuti postupak. Mi tu apsolutno ništa ne možemo uraditi i zato predlažemo izmene zakona. Sadašnji zakonski okvir pruža mogućnost tužiocu da odbaci optužbu, a oštećeni nema pravo da se žali. Intervenisati može jedino glavni tužilac BiH, ali to je ista institucija koja je odbila tužbu. Dakle, pušteno im je na volju da rade kako hoće a mi nemamo zakonsku mogućnost ni da ocjenimo njihov rad'', ističe Ružica Jukić zamjenik predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Od pet delegata Bošnjaka u Vijeću naroda četvorica su podržala izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, dok je delegat i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bio protiv, jer ih i njih smatra odgovornim za kriminal i korupciju u BiH.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Требиње

30.03.2015 16:27

Ни случајно се не смије дозволити могућност Шпирићу да буде у Комисији за надзор ОБА, а и није ми јасно ако у овој Комисији треба да буде члан СНСД(не знам због чега) па и тај СНСД има ваљда још представника осим Шпирића. А Ниџа би требало мало СИПА са Кемалом Чаушевићем и осталом братијом "стиснути" јер око њега има пуно ствари да се искристалише пошто има алузија на криминал који се мјери милионима са УИО

ODGOVORITE
Name

Mikailo

30.03.2015 17:07

Postaviti Spirica na to mjesto je isto kao da postavis lisicu da cuva kokosinjac.

Name

Jevrosim

30.03.2015 17:46

Svakako da SNSD ima drugih boljih kadrova od Špirića, ali njega namjerno kandiduju za pomenutu Komisiju jer znaju da ga neće prihvatiti SDS i PDP.Oni tako nastoje da ometaju funkcionisanje vlasti na nivou BiH, jer još uvijek ne mogu da priznaju izborni poraz na nivou BiH i neučestvovanje u vlasti na nivou BiH.Da nije tako , umjesto Špirića kandidovali drugog svog člana, ali inat je inat i to na štetu sviju nas.

ODGOVORITE
Name

Sud

30.03.2015 18:30

Građanska kontrola nad kompletnim pravosuđem u prevodu znači "politička". Političke stranke ako budu kontrolisali rad sudova i tužilaštava nestaće i ono malo nezavisnosti što ima među sudijama. Imaćete SNSD Sudije koji se javno tako deklariraju.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

30.03.2015 18:42

Кад се формирају комисије које се додатно плаћају, које омогућавају да ти дупе види пута, браћа су једногласна. Разумљиво ко данас може живјети од само 6300 КМ.

ODGOVORITE
Name

Mitar Kostić

31.03.2015 06:03

Sve dosadašnji političari u BiH su mafijaši. Birajte stručnjake i posve nove ljude, ako hoćete sebi i svojoj djeci dobro.

ODGOVORITE