Mljekari na Manjači prosipaju mlijeko

Portal "Kapital" objavio je da je Osnovni sud u Prnjavoru kaznio predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvodjača-mljekara Vladimira Usorca zbog neovlaštenog korištenja lijekova, koji su na farmi davani kravama muzarama, a mogu biti opasni po zdravlje čovjeka.

Republika Srpska 30.03.2015 | 15:55
Mljekari na Manjači prosipaju mlijeko

Farma "prvog mljekara Srpske" dnevno proizvodi oko 2.000 litara mlijeka. Istovremeno mali proizvodjači na Manjači prijete protestima jer već deset dana prosipaju stotine litara mlijeka zbog prekida otkupa. Rečeno im je da postoji višak mlijeka, a da je mlijeko koje oni proizvode nekvalitetno.

Stričići - Manjača, selo Lokvari. Do prije desetak dana Mićo Savanović je svakodnevno mljekari prodavao oko 150 litara mlijeka. Naprasno bez bilo kakvog upozorenja mljekara je prestala da otkupljuje mlijeko na Manjači. Od tada gotovo cijelokupna proizvodnja mlijeka na ovoj farmi se prospe ili da svinjama.

Obrazloženje mljekare iz Dubice je da mljekara ima višak mlijeka. Najavljeno je da će prekid otkupa trajati kratko, ali otkup još nije ponovo počeo.

Većina poljoprivrednika na ovom dijelu Manjače do prije petnaestak godina bavila se ovčarstvom i nomadjenjem. Kada je to propalo kao perspektivna grana poljoprivrede najavljena je proizvodnja mlijeka. Seljaci su kreditima nabavili potrebnu mehanizaciju. Sada, ukoliko definitivno ostanu bez otkupa prijeti kolaps gazdinstava.

U međuvremenu Kancelarija za veterinarstvo Evropske unije nije dala dozvolu za izvoz mlijeka iz BiH u Evropsku uniju.

Višku mlijeka na tržištu Srpske svakako kumuje i uvoz iz Hrvatske. Proizvodjači kažu da nisu obavještavali Udruženje poljoprivrednih proizvodjača-mljekara, na čijem čelu je Vladimir Usorac.

Veliko pitanje je i da li bi to obavještavanje bilo od koristi, jer se pojavila informacija da Udruženje mljekara Srpske sa kojim Vlada normalno komunicira i dogovara sve vezano za mljekare u Srpskoj nije ni registrovano i zvanično ne postoji.

Da Udruženje nije registrovano BN televiziji prvo su potvrdili iz banjalučkog Osnovnog suda, zatim i iz Osnovnog suda u Prnjavoru.

Male farme u međuvremenu registruju svakodnevne gubitke, koji bi ukoliko se nešto pod hitno ne učini mogli u potpunosti ugasiti proizvodnju.

(BN TV)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Лија

30.03.2015 14:01

Пустите краве и млијеко. У ријалити као онај луђак из Шипова, то се код нас више цијени.Скидајте се показује к.... ономе ко може то гледати, и ето новца.Од поштеног рада се у овој јадовни не може већ одавно живјети.

ODGOVORITE
Name

uvozi

30.03.2015 14:50

Se mlijeko po 0.80km....a narodu se placa otkup 0.50km to je politika Dodika !!!!????

ODGOVORITE
Name

prnjavor 30.03.2015

30.03.2015 15:34

Usorac radi za Baju nemojte mu vjerovati kod njega se često peče tele na ražnju a dolaze svi ministri vlada na čelu sa Bajom ko ne vjeruje neka dođe u Prnjavor pa vidi Usorca treba smijeniti jedno priča a drugo radi on je Bajin podrepak

ODGOVORITE
Name

krim jong do dick

30.03.2015 19:21

Usorac je covjek od drekavca 100%.Slicno kao nekad onaj Slavuj.Pruzio jezicinu dok nije dobio novac.fuj

Name

сељак

31.03.2015 01:03

Нека јадна сиротиња дође из градова на Мањачу, биће примљени као рођени, па нека мало засучу рукаве уз ове честите домаћине и имаће бијелог мрса колико им воља! Елем, друга је прича што такве не би пушком натјерао на то! Радије ће пола дана кукати, али искључиво на градском бетону, Боже сачувај да загазе у балегу!

Name

rr

30.03.2015 15:35

Razumijem ja vas gospodo mljekari.U Bijeljini je kad je bio protest,jedan poljoprivrednik dijelio kupus sirotinji nije ga bacao.Kad ste vec odlucili da bacate mlijeko mogli ste ga podijeliti sirotinji,isto bi efekta imalo,makar bi jadni ljudi dobili koji ne mogu sebi priustiti da kupe mlijeko svaki dan.Ali to je vase pravo,vas izbor.

ODGOVORITE
Name

bl

30.03.2015 16:02

Vjerovatno da imaju cime da dovezu mlijeko da bi dijelili. Ti ocigledno nisi bio na Manjaci nisu to farme bogate nego porodicna gazdinstva sto sklapaju kraj sa krajem.

Name

Boki

30.03.2015 16:36

Boze koji smo mi cudaci. Kupujemo mlijeko stranih proizvodjaca koje i nije mlijeko nego obojena voda ali je bitno da je lijepo upakovana u tetrapak sa nekim evropskim nazivom. Ovo je to sto nam Evropa sprema njihovo smece cemo kupovati a nase nista nece valjati. Ugusice nam poljoprivredu stocarstvo itd, a kod sebe to smatraju strateskom granom privrede. Proizvodi koji se tovare za bivsu jugu u fabrikama ili mljekarama na zapadu u Njemackoj konkretno su 3 klasa a za njihove distributere se tovari 1 klasa svojim oca sam to vidio i sto posto je tako.

ODGOVORITE
Name

JMO

30.03.2015 16:43

Sta ce nam pare i leb imamo srpstvo!!!!

ODGOVORITE
Name

Osvif

30.03.2015 16:48

Naravno da bi poljoprivrednici radije djelili mlijeko nego ga prosipali ali vjerovatno nemaju goriva da dovezu mlijeko sa Manjace do Banja Luke.U ovoj zemlji se sve sistematski unistava. Gdje je sad ministastvo poljoprivrede da zastiti domacu prizvodnju i da uvede kvote na uvoz mlijeka iz Eu ako se zabranjuje izvoz u EU.Moraju se imati interventna sredstva da se ovim ljudima pomogne.Prestanite graditi auto puteve u nedodiju i granicne prelaze za nikuda i taj novac usmjerite tamo gdje je doista potreban.

ODGOVORITE
Name

NR

30.03.2015 17:10

Pa prije godinu dvije kad su se isto bunili prijatelju prosipali su ga po ulici.

ODGOVORITE
Name

SNSD

30.03.2015 17:18

Protesti, i traziti hitnu smjenu onog starca ministra Mirjanica. Ekspert koji samo konstatuje da je stanje u oblasti poljoprivrede katastrofalno i nista ne poduzima, sem sto drzavne pare pere preko kojekakvih prepisanih strategija.

ODGOVORITE
Name

manjača fan

30.03.2015 17:39

Ovom zemljom upravlja organizovani kriminal. Ovaj "sistem" je neodorživ.

ODGOVORITE
Name

Rocker

30.03.2015 21:05

Što ne prave sir i kajmak?

ODGOVORITE
Name

Guzonja

30.03.2015 21:28

Zasto Usorac ne nazva Baju,vjerujem I da je tu neko kumstvo isto.A za kaznu nema frke,platice od ovog kredita.... http://www.capital.ba/vladimir-usorac-od-vlade-rs-dobio-800-000-km/

ODGOVORITE
Name

сељак

31.03.2015 00:57

И онда ми у тематској емисији експерти подбрађени краватама причају акционе мјере како задржати људе на селу! Ево, овако! Уништи му и то што је крваво стекао, па се онда не чуди кад ти у сред БЛ буде социјални случај!

ODGOVORITE