Vlada FBiH i Savjet ministara u isti sat!

Shodno medijskim natpisima u kojima se govori o formiranju Vlade FBiH do 31. marta 2015.godine iz kabineta potpredsjednika FBiH Milana Dunovića danas je upućeno saopštenje za javnost, prenosi novinska agencija Patria.

Bosna i Hercegovina 30.03.2015 | 13:07
Vlada FBiH i Savjet ministara u isti sat!

-Napominjemo da su stranke koje čine parlamentarnu većinu kao uslov za formiranje Vlade FBiH navele da se u isto vrijeme formiraju i Vlada FBiH i Savjet ministara.

Shodno tome izražavamo nadu da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi se ispunili preduslovi za imenovanje nove Vlade i Savjeta ministara u isto vrijeme, a nakon što SIPA izvrši nužne zakonske provjere za novi saziv Savjeta ministara BiH, stoji u Dunovićevom saopštenju.

Za sutra su zakazane dvije vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na jednoj će biti usvojen Prijedlog budžeta za 2015. godinu, koji je pripremila Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, dok bi na drugoj trebao biti potvrđen saziv nove Vlade FBiH čiji je predsjednik Fadil Novalić.

Sudeći prema Dunovićevom reagiranju, za koje je povod bila izjava lidera HDZ-a Dragana Čovića da ukoliko do 31. marta ne budu imenovane Federalna vlada i Savjet ministara BiH nema više ni koalicije HDZ-SDA-DF, on kao potpredsjednik FBiH neće dati saglasnost za Novalićevu vladu.

SIPA nije završila provjere za 19 predloženih kandidata za ministarske i zamjeničke pozicije, što znači da je nemoguće očekivati da Savjet ministara bude formiran sutra, a posebno što će dodatno vrijeme oduzeti provjera novog kandidata za mjesto zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija kojeg je najavio Čović.

I lider DF-a Željko Komšić je upozorio da je njihov jedini uslov da se Vlada FBiH i Savjet ministara imenuju “isti sat, isti dan”, inače zastupnici DF-a neće glasati za novu Vladu.

Dakle, tehnički neizvodljivo je da sutra i Federacija i BiH dobiju nove vlade, ali finansiranje nije upitno jer će biti usvojen federalni budžet, a Savjet ministara je već donio Odluku o privremenom finansiranju (april-juni).

Više nego očigledno je da je Čović, koji je prvi uslovio da se paralelno moraju formirati i državna i federalna vlada, a potom krenuo od juče forsirati priču samo o Vladi FBiH pripremio novu političku smicalicu.

Njemu bi itekako odgovaralo sada, da se formira nova Vlada FBiH, jer u aktuelnom sazivu nema nijednog svog ministra.

U Savjetu ministara sadašnjem ima svoje kadrove, predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslava Bevandu, ministre Damira Ljubića i Barišu Čolaka te mu ne bi smetalo da se proces formiranja državne vlasti oduži.

To je ista matrica kojom se služi i Milorad Dodik, koji je formirao Vladu Republike Srpske, a u Savjetu ministara trenutno ima ministra finansija Nikolu Špirića i ministra civilnih poslova Sredoja Novića.

Tako bi i Čović i Dodik držali “uzde” u entitetskim vladama, a uz to lider HDZ-a bi svom prijatelju omogućio da njegovi ljudi i dalje sjede u državnoj vladi.

Međutim, Komšić je po svemu sudeći prozreo njihove namjere te je sada zaigrao na Čovićevu kartu: obje vlade paralelno formirati.

Izvor: Patria

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

E to

30.03.2015 11:30

Zeljko smrsi konce braci po novcu i kriminalu.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

30.03.2015 14:10

Mislio sam i ja isto tako o Komsici , medjutim " tresla se brda , rodio se mis " !!

Name

007

30.03.2015 12:01

Samo se Vi pripucavajte,a narod.....

ODGOVORITE
Name

Osvit

30.03.2015 12:15

Toliko o povjernju i budecem partnerstvu.Predlazem da potpisete i predbracni ugovor.Nek se nade za suda poslije.

ODGOVORITE
Name

zeki

30.03.2015 12:33

Svi normalni u BiH i RS vjeruju tebi Zeljo.Zbog tvoje i nase djece ne izdaj nas, majke ti.

ODGOVORITE
Name

krim jong do dick

30.03.2015 12:43

Mislim da ce drekavac sve ,ali bas sve uraditi da bude na vlasti.Hapa hapa,navikao .Hapa

ODGOVORITE
Name

MONT EVEREST

30.03.2015 13:05

KOMSICU SVAKA CAST.OVIM PUTEM SE OBRACAM GOSPODINU MLADENU BOSICU I SAVEZU ZA PROMJENE .MOLIM VAS DA ISPUNITE DATA OBECANJA I DA PROCESUIRATE SVE ODGOVORNE ZNACI DA NE DJELITE LOPOVE I PAPKE NA NASE I NJIHOVE,JER VJERUJTE I U NASIM REDOVIMA IMA SVASTA I NESMJETE DA IH STITITE ZBOG KNJIZICE.VJERUJEM VAM A VI TO I DOKAZITE!

ODGOVORITE
Name

Лија

30.03.2015 14:09

Има још један услов поред ова два а то је да се БиХ космонаути у исто вријеме искрцају на Марс.У том случају биће испуњени сви зацртани страначки услови за формирање нове власти.

ODGOVORITE
Name

Cezar

30.03.2015 14:46

ONO STO SE VEC ZNA DA SAVJET MINISTARA COVIC DOGOVORIO SA COVICEM I TO JE ZAVRSENA PRICA- COVIC VRACA DODIKU USLUGU

ODGOVORITE
Name

Re Zeki

30.03.2015 15:24

Bez uvrede ali RS ne veruje zlatnom ljiljanu. Govori samo u svoje Federalno mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Zoki

30.03.2015 15:45

Samo nedajte da HDZ napusti i da idu sa SNSD-om, onda nema NISTA od promjene.

ODGOVORITE