Gdje će stari ministri kada dođu novi

Kada konačno budu formirani Vlada Federacije BiH i Savjet ministara BiH, 20-ak ministara moraće pronaći novo zaposlenje. Većina njih već sada imaju obezbjeđen novi mandat u nekoj novoj državnoj instituciji.

Bosna i Hercegovina 30.03.2015 | 11:47
Gdje će stari ministri kada dođu novi

Vjekoslav Bevanda će i u naredne četiri godine sjediti u Savjetu ministara, mada neće biti predsjedavajući. Kao kadar HDZ-a BiH preuzeće ministarsku fotelju u Ministarstvu finansija BiH. Prije rada u Savjetu ministara Bevanda je vodio Federalno ministarstvo finansija te bio drugi čovjek Vlade Federacije BiH.

Zlatko Lagumdžija će, nakon više od dvije decenije političkog staža, konačno prestati da obnaša političku funkciju. Radnu knjižicu Lagumdžija će vratiti na Ekonomski fakultet u Sarajevu, gdje će predavati na Katedri za menadžment i informacione tehnologije.

Nikola Špirić, bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH i trenutni ministar finansija, nakon što bude imenovano novi Savjet nastaviće političku karijeru u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje je izabran kao kandidat SNSD-a.

Bariša Čolak, za koga se govorilo da će ponovo biti imenovan za ministra pravde, naredne četiri godine provešće u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čolak je trenutno predsjedavajući ovog doma.

U Dom naroda će i Sredoje Nović. On je, kao kadar SNSD-a izabran za šefa Kluba srpskog naroda.

Zekerijah Osmić će se, najvjerovatnije, vratiti na funkciju sa koje je 2012. i došao na mjesto ministra odbrane, a to je funkcija šefa Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta. No, zahvaljujući prilično dobro obavljenom poslu u Ministarstvu odbrane, za Osmića se spominje i mogućnost da bude imenovan na neku od ambasadorskih funkcija ili barem funkciju vojnog atašea u nekoj od ambasada BiH. Osmić je napredovao i u stranačkoj hijerarhiji pa je tako na nedavnom kongresu SDP-a izabran za potpredsjednika stranke.

Jedine dvije nepoznanice iz trenutnog saziva Savjeta ministara BiH su dva Damira. Damir Hadžić, ministar saobraćaja i komunikacija, nije izabran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, niti je na Kongresu SDP-a izabran u Predsjedništvo stranke. Navodno će Hadžić zasjesti na čelo jednog privatnog koncerna koji u svom sastavu ima polikliniku i osiguravajuće društvo.

Najmanje informacija ima o Damir Ljubiću. Nakon što je napustio HDZ 1990 prije nekoliko mjeseci, Ljubić nije našao novo političko utočište.

I ministri iz Vlade Federacije BiH nemaju razloga za brigu. Nermin Nikšić, Enver Bijedić, Zukan Helez, Damir Mašić i Salmir Kaplan će ministarske fotelje zamijeniti onim u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Predrag Kurteš već je imenovan za ministra unutrašnjih poslova KS, a Rusmir Mesihović je funkciju ministra zdravstva Federacije BiH zamijenio direktorskom funkcijom na Kliničkom centru Koševo.

Već se snašao i Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike. U januaru je podnio ostavku na ministarsku poziciju, a potom je imenovan za direktora Kancelarije Vlade FBiH za evropske integracije.

Adil Osmanović, koji je na izborima izabran i za delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon ministrovanja u Vladi Federacije BiH sljedeće četiri godine provešće na čelu Ministarstva za civilne poslove BiH.

Trenutno nije poznato šta će bit sa Miloradom Bahiljem, Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem, Brankom Đurić, Sanjinom Halimovićem, Zoranom Mikulićem i Desnicom Radivojevićem.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

gile

30.03.2015 09:55

Lako mi je za njih, sigurno nece na biro kao mi...

ODGOVORITE
Name

Geography

30.03.2015 10:05

Ne treba za njih brinuti oni su obezbijedili materijalno i sebe i svoju djecu i unuke

ODGOVORITE
Name

Kole

30.03.2015 10:06

Novi ministri neće ni doći jer Čović opstruiše formiranje Vijeća ministara zbog svog druga Baje.

ODGOVORITE
Name

Radovan

30.03.2015 10:08

Da pravne države i pravde išli bi na biro rada i u red kao sav normalan svijwt, ali pošto toga nema snašli su se oni davno, samo da se odluče za koju će varijantu.

ODGOVORITE
Name

kameleon

30.03.2015 10:47

Pojedincima je mjesto iza rešetaka.

ODGOVORITE
Name

X-Faktor

30.03.2015 11:26

Pa taj Dom naroda im dodje kao utjesna nagrada,a plata skoro kao ministarska.

ODGOVORITE
Name

Требиње

30.03.2015 12:23

Јадници, стварно не знам како ће даље!!! Дође ми да им пошаљем коју марку док се не снађу поготово мафија као што је Шпирић а није он сам него је на жалост у већини.

ODGOVORITE
Name

mg

31.03.2015 07:41

Nikola Spiric ce sigurno u corku.

ODGOVORITE
Name

xxl

31.03.2015 08:14

Evo sam se nasekirao toliko da necu danima moci zaspati, kud sad sa jadnim ljudima.

ODGOVORITE