Šta se desi kada sipate lavu na led

Ukoliko ste se ikada zapitali šta se desi kada lava dotakne led, momci iz emisije "Outrageous Acts of Science" pobrinuli su se za odgovor. Iako deluje kao da lava ključa, u pitanju je led koji se trenutno pretvara u paru od koje se stvaraju mehuri.

Zanimljivosti 30.03.2015 | 08:11
Šta se desi kada sipate lavu na led

Nuklearni hemičar Alister Linsel objašnjava da je lava toliko vrela da kada se sipa na led, voda iz čvrstog odmah prelazi u gasovito stanje.

„Para pokušava da pobegne, ali ostaje zarobljena u lavi i stvara mehure. Iako deluje kao da lava ključa na ledu to su u stvari mehuri koje je napravila para koja pokušava da pobegne“, objašnjava hemičar Sujata Kundu.


Pošto se lava takođe brzo hladi, stena se formira oko mehura pare. „Ovo je nešto nalik tome kako priroda pravi staklo“, dodaje Linsel.

Prema njegovim rečima, para sprečava lavu da samo prođe kroz led, jer stvara nešto nalik vazdušnog dušeka između lave i leda sprečavajući ih da se dodiruju.


Inače, ukoliko vas zanimaju naučne teme, "Science Channel" na Jutjubu ima dosta emisija sa školovanim naučnicima kako sprovode različite oglede i naučno ih objašnjavaju.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar