Ešerihija - jedna od najupornijih bakterija

Upale mokraćne bešike i kanala najčešće su izazvane ešerihijom koli.

Zabava 30.03.2015 | 07:51
Ešerihija - jedna od najupornijih bakterija

UPALA mokraćne bešike i mokraćnih kanala najčešće su urinarne infekcije. Žene su podložnije ovim infekcijama zbog anatomskih karakteristika, odnosno kraćeg mokraćnog kanala i blizine mokraćne cevi analnom otvoru, zbog čega se bakterije koje se stalno nalaze u toj regiji brže i lakše razmnožavaju. Muški pol, međutim, pogađa i prostatitis, koji je u ovom delu populacije najčešća urinarna infekcija.

Prema rečima dr Mirka Jovanovića, urologa iz Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, među uzročnicima je najčešća bakterija ešerihija koli i njeni podtipovi:

- Kod nekih osoba, za razvoj infekcije nije presudan broj bakterija koje se nalaze u urinu. Relativno zdrava osoba može da ima malu količinu bakterija, ali da nema nikakve simptome. Dok, kod pacijenata koji imaju prateće bolesti ili oslabljen imunitet, ova masa bakterija može da izazove ozbiljnu upalu.

Da li će se razviti infekcija, zavisi od karakteristika urinarnih puteva, i zaštitnog sloja lokalnog imuniteta koji štite mokraćne kanale od otpadnog materijala koji se svakodnevno izbacuje urinom.

To znači da, ako organizam ima dobar lokalni i sistemski imuni odgovor, može sam da se izbori sa bakterijama. Ukoliko pacijent pije velike količine tečnosti i često mokri, samim tim ispira rezervoare bakterija, odnosno mokraćnu bešiku i mokraćne cevi.

- Stalnim dolaskom sveže, razređene mokraće, može da se ispere ta količina bakterija - objašnjava dr Jovanović.

Ako organizam ne uspe da se izbori sa bakterijama, ubrzo će se javiti neprijatni simptomi. Kod žena se upala mokraćne bešike manifestuje čestim i bolnim mokrenjem, peckanjem, bolovima iza pubične kosti, a može da se javi i krvavi urin. Temperatura, prema rečima našeg sagovornika, nije prateći simptom ove upale, kao što je to slučaj sa upalom bubrega.

- Muškarci će osećati pečenje pri mokrenju, češće mokrenje, žarenje u mokraćnoj cevi, i bolove u međici, kao i povremene bolove u vrhu penisa - objašnjava dr Jovanović.

Da bi se otpočela terapija nekada nisu potrebne sve dijagnostičke procedure, što zavisi i od dobre procene lekara. Nekada je simptomatologija veoma jasna, kao što je slučaj kod upale bešike ili prostate, pa se sa terapijom počinje istog trenutka. Najčešće se daje takozvana minutna terapija, odnosno davanje antibiotika u debelo meso, uz prateći antibiotik u narednih sedam dana. Terapija, međutim, može da traje i tri meseca.

- Kompletna dijagnostika podrazumeva pregled urina, urinokulture i ultrazvučni pregled urotrakta. Ako ni tada ne može da se uspostavi precizna dijagnoza, rade se uretrocistoskopija, a ako je potrebno i skener i magnetna rezonanca - dodaje dr Jovanović.

U PREVENCIJI NAJVAŽNIJA HIGIJENA

ZA lečenje akutne faze urinarne infekcije, antibiotici su po svetskim preporukama i dalje lekovi prvog izbora. Međutim, zbog nekritične primene antibiotika mnoge bakterije postale su rezistentne na najčešće primenjivane lekove iz ove grupe. Zato se produžava trajanje lečenja i propisuju se sve jači antibiotici koji uglavnom unište i dobre bakterije crevne, a kod žena i vaginalne flore, što predstavlja podlogu za razvoj novih infekcija. Zato se za prevenciju ponavljanih infekcija urinarnog trakta izazvanih ešerihijom koli, savetuje pre svega promena higijensko-dijetetskog režima (piti najmanje litar i po tečnosti dnevno, ne odlagati mokrenje, mokriti pre i posle polnog odnosa, nositi komotan pamučni veš, žene da genitalije peru od napred ka pozadi). Najnovije smernice Evropskog udruženja urologa godine preporučuju i imunostimulativne lekove.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar