Moto GP: 109. pobjeda Rosija!

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi trijumfovao je na Velikoj nagradi Katara kojom je startovao ovogodišnji Moto GP šampionat.

Ostali sportovi 30.03.2015 | 08:20
Moto GP: 109. pobjeda Rosija!

'Doktor' je do sjajne pobede, 109. u karijeri, došao u foto-finišu na stazi "Losail", sa jednom i po desetinkom prednosti u odnosu na Andreu Dovicioza na Dukatiju.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se drugi vozač italijanskog tima Andrea Janonone, koji je kompletirao het-trik Italijana na otvaranju sezone.

Velika nagrada Katara pružila je veliko uživanje svim ljubiteljima motociklizmu, pošto je trka bila neizvesna od samog starta do cilja. Iako treninzi i kvalifikacije možda nisu ukazivali da bi Rosi mogao da se bori pri samom vrhu, ‘Doktor’ je kada je bilo najvažnije pokazao da njegovi navijači mogu s pravom da se nadaju da bi ova sezone mogla da bude njegova.

Vozač Jamahe nije najbolje startovao, ali je brzo našao pravi ritam i ušao u borbu sa Janoneom, Doviciozom i timskim kolegom Horheom Lorencom, koji se nalazio na čelu. Do kraja trke oni su vodili veliku borbu, ali su se ‘Doktor’ i Doviciozo izdvojili i u poslednja dva kruga se smenjivali na samom čelu desetak puta.

Ključ trijumfa devetostrukog svetskog šampiona bilo je to što je u poslednjem krugu napravio dovoljnu prednost da bi se odupruo napadu Dovicioza na startno-ciljnom pravcu, pošto se zna koliko je Dukati brz. Lorenco izgledao kao favorit za treće mesto pre samog finiša, ali se baš tada Janone probudio i uspeo da osigura prvo pobedničko postolje u kraljevskoj klasi.

I dok su Rosi i Dukati junaci prve trke sezone, tragičar je sigurno branilac titule Mark Markes. Mladi vozač Repsol Honde je kroz cilj prošao kao petoplasirani i to pošto je na startu napravio veliku grešku i nastavio pravo i vratio se na poslednje mesto. Iako je tokom cele trke bio agresivan i napadao svoje rivale, na kraju jednostavno nije imao ritam da bi se umešao u borbu za podijum.

Jedina pobeda koju je Markes izvojevao na “Losailu” je to što se našao ispred timskog kolege Danija Pedrose. Njih su sledili vozač LCR Honde Kal Kračlou i Bredli Smit na Jamahi ekipe Teh 3, dok su prvu desetoricu kompletirali drugi vozač Jamahe Teh 3 Pol Espargaro i Joni Ernandes na Pramak Dukatiju.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Amerika 12. aprila.

Rezultati trke za Veliku nagradu Katara:
1. Valentino Rosi (Italija) Jamaha 42:35.717
2. Andrea Doviciozo (Italija) Dukati + 0.174
3. Andrea Janone (Italija) Dukati + 2.250
4. Horhe Lorenco (Španija) Jamaha + 2.707
5. Mark Markes (Španija) Repsol Honda + 7.036
6. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 10.755
7. Kal Kračlou (Velika Britanija) LCR Honda + 12.384
8. Bredli Smit (Velika Britanija) Jamaha Teh 3 + 12.914
9. Pol Espargaro (Španija) Jamaha Teh 3 + 13.031
10. Joni Ernandes (Kolumbija) Pramak Dukati + 17.435
11. Aleš Espargaro (Španija) Suzuki + 19.901
12. Danilo Petruči (Italija) Pramak Dukati + 24.432
13. Skot Reding (Velika Britanija) Mark VDS Honda + 32.032
14. Maverik Vinjales (Španija) Suzuki + 33.463
15. Ektor Barbera (Španija) Avintija + 33.625

Komentari / 0

Ostavite komentar